Доступність посилання

ТОП новини

Для генпрокурора не прийти на дискусію – це сором – журналіст BBC


Гройсман не відповів на прямі запитання – Сакур
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Гройсман не відповів на прямі запитання – Сакур

Від 2013 року британський журналіст Стівен Сакур, ведучий одного з найвідоміших політичних шоу Hard Talk (BBC), модерує дискусії на щорічній конференції «Ялтинська європейська стратегія» (YES). Свого часу він брав інтерв’ю у президента України Петра Порошенка, спілкувався із найвідомішими політичними лідерами світу. В інтерв’ю Радіо Свобода Сакур розповів про враження від нового прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, про нові можливості Юлії Тимошенко і про те, як не змінився порядок денний української політики за останні роки.

– Раніше Ви спілкувалися на панельній дискусії цієї ж конференції із прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Які Ваші враження від наступника, Володимира Гройсмана?

Гройсман не відповів на мої прямі запитання. Це знайомий політичний трюк – говорити багато, але не відповідати на запитання

– Володимир Гройсман – молодий політик, мабуть, ще не дуже відомий в Україні. Зараз він намагається сформулювати свою ідентичність, свій власний посил. Гройсман говорить упевнено, з вірою у власні промови – і про реформи, і про боротьбу з корупцією. Але, чесно кажучи, він не відповів на мої прямі запитання. Це знайомий політичний трюк – говорити багато, але не відповідати на запитання.

Прем’єр зараз в складній ситуації – намагається щось змінити, але це дуже непросто

Звісно, йому доводиться говорити про складні речі. Водночас у Гройсмана немає сильної політичної бази в парламенті, і він відданий президенту Петру Порошенку, який наразі не дуже популярний. Отже, прем’єр-міністр зараз у складній ситуації – намагається щось змінити, але це дуже непросто.

Стиль Гройсмана не такий прозорий, який був у його попередника. Він працює в межах системи, не намагається розкачати її і створити собі ворогів

Водночас стиль Гройсмана не такий прозорий, який був у його попередника. Він працює в межах системи, не намагається розкачати її і створити собі ворогів. Свого часу Арсеній Яценюк зробив собі багато ворогів, тоді як Гройсман намагається бути зваженішим, спокійнішим. Головне питання – який метод буде кращим для змінювання країни? Робити багато шуму і створювати ворогів чи намагатися працювати стабільніше? Ефективність цих двох методів оцінити має український народ.

– Що Ви думаєте про Юлію Тимошенко та її популярність? Свого часу Ви казали, що її політичне майбутнє є невизначеним?

Оцінки Юлії Тимошенко є полярними. Вона має багато прихильників, але є також багато тих, хто не хоче знову бачити її при владі

– У більшості країн, у тому числі в Україні, рейтинг політиків, особливо опозиційних, залежить від того, наскільки відоме їхнє ім’я. Юлія Тимошенко досі має відоме ім’я, а якщо спитати в людей, хто має очолити країну, то вони перш за все пригадають ім’я, яке знають. Отже, в неї є певна перевага над молодими політиками, яких не знає вся країна. Але варто бути чесним – оцінки Юлії Тимошенко є полярними. Вона має багато прихильників, але є також багато тих, хто не хоче знову бачити її при владі. Справжній рівень підтримки покаже лише виборча кампанія, якщо Тимошенко вирішить всерйоз поборотися за місце в уряді. Тоді стане ясно, чи дійсно її підтримують люди, чи вони просто називають знайоме ім’я.

– В антикорупційній панелі на конференції брав участь народний депутат Сергій Лещенко. Зараз триває певне протистояння між новими антикорупційними діячами, зокрема ним і владою. Як Ви оцінюєте цю ситуацію?

– Щоб відповісти на це запитання, мені треба знати більше деталей про внутрішню українську політику. Але як журналісту мені приємно, що в Україні відбувається відкрита дискусія – член парламенту від президентського партійного блоку дуже сильно критикує роботу Генеральної прокуратури. Як на мене, це правильно, такі структури треба контролювати. Єдиною проблемою для мене, як для модератора, була відсутність генерального прокурора на цій дискусії. Він би мав відповісти на критику. Я не знаю, чому він не прийшов.

– Вчора його прес-секретар повідомила, що Юрій Луценко відмовився дискутувати про боротьбу з корупцією з Сергієм Лещенком.

​– Тоді це просто сором. Якщо ми віримо у відритий діалог, віримо в те, що чиновники, парламентарії і генеральний прокурор мають пояснювати суспільству, що вони роблять, то це сором.

(Пізніше генеральний прокурор виступив на конференції YES, але в рамках іншої панельної дискусії – ред.)

– Ви не вперше приїжджаєте на конференцію YES, отже протягом кількох років бачите українських політиків і дискусій на конференції. Чи цей рівень зростає?

Кілька років я їжджу на цю конференцію і проблеми залишаються одними і тими ж: систематична корупція, провальні спроби реструктурувати економіку

– Мабуть, дискусії стають відвертішими – критичний і конструктивний діалог дійсно відбувається в Україні. ЗМІ, незважаючи на певні складнощі і розмови про залякування журналістів, залишаються незалежними. Але ось уже кілька років я їжджу на цю конференцію, і проблеми залишаються одними і тими ж: систематична корупція, провальні спроби реструктурувати економіку, недовіра до політичних партій і лідерів та інші. Це складні проблеми, мабуть, лише через 10-15 років українці скажуть мені: «Знаєте, а ми домоглися значного прогресу!» Проте Сполучене Королівство будувало демократію кілька століть, а ви намагаєтеся побудувати її за 25 років. Тому ми не можемо чекати неможливого, але ми можемо очікувати від українців серйозного ставлення у намаганні очистити уряд, поставити на чолі країни ефективну адміністрацію і запросити до громадської та політичної діяльності чесних людей. Ось що хочуть бачити зарубіжні партнери, і ось у чому полягає ваш виклик.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG