Доступність посилання

ТОП новини

Крим – український. А в Росії – «консолідація поліцейської держави»


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Брюссель – Захід стежив за нинішніми виборами в Росії без особливих надій на демократичні тенденції. Тому, коли стали відомі попередні результати, то, так би мовити, девізом підсумку нинішніх думських виборів у деяких європейських політиків стала фраза – «система під контролем, а отже, результати без сюрпризів». Тим часом, міжнародні спостерігачі звертають увагу на порушення, утиски громадянського суспільства й преси. А позиція Європейського союзу та Ради Європи щодо Криму залишається незмінною: анексія українського півострова – незаконна, тож всі дії Росії на цій території теж незаконні.

Думські вибори – це ще одне путінське шоу без шансу для опозиції
Ганс Ван Бален

«Думські вибори – це ще одне путінське шоу без вільного та й справедливого шансу для опозиції», – вважає євродепутат від Нідерландів Ганс Ван Бален, закликаючи міжнародну спільноту «не визнавати членами Думи людей, обраних у Криму».

Водночас, співголова спостережної місії ОБСЄ на виборах Ілкка Канерва заявив, що утиски Кремлем громадянського суспільства та суворий контроль державних засобів масової інформації негативно позначилися на виборах і це призвело до того, що народу Росії не були надані «різні альтернативи».

Голосування на одній із виборчих дільниць у Москві. 18 вересня 2016 року
Голосування на одній із виборчих дільниць у Москві. 18 вересня 2016 року

Його колега Ян Петерсен, голова місії Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ, відмовився давати будь-яку оцінку російським виборам в окупованому Криму. А щодо їхнього перебігу на інших територіях Росії, він вказує на обмеження основних прав.

«Що мені спадає на думку, так це низка речей тривалого характеру, які слід взяти до уваги, – заявив він. – Йдеться про ситуацію із пресою й обмеження неурядових організацій. Тож мій сигнал такий: недостатньо концентрувати увагу лише на виборах чи після або за день до них. Це ж довготривалі тенденції, які створили тло для нинішніх виборів».

ЄС не визнає проведення виборів на Кримському півострові

Раду Європи, зокрема, її Парламентську асамблею, яка зазвичай проводить моніторинги виборів, Росія спостерігати за голосуваннями не запросила. Тому, речник Ради Європи Даніел Холдґен просто констатував, нагадавши позицію цієї установи щодо окупації Криму Росією.

Наша позиція щодо Криму залишається незмінною, анексія Криму була незаконною
Даніел Холдґен

«Раду Європи не запрошували проводити моніторинг виборів до Думи. Наша позиція щодо Криму залишається незмінною, – пояснив представник Ради Європи. – Вона ґрунтується на висновку Венеціанської комісії, зробленому одразу після анексії. Вона проголошує, що анексія Криму була незаконною».

Зі свого боку, голова моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Штефан Шеннах каже, що його колег на вибори не запросили, а «якщо ми не можемо в’їхати на територію Криму, підготувати свій звіт, то й того, що там сталося, ніхто не може визнати».

Євросоюз заявив, що його позиція щодо виборів базуватиметься на висновках спостережень ОБСЄ.

За висновками європейської дипломатичної служби, на виборче середовище негативно вплинуло обмеження основних свобод і політичних прав, суворий контроль ЗМІ, тривалий тиск на громадянське суспільство, а також недоліки, пов’язані з реєстрацією кандидатів та нормативно-правова база.

Ми очікуємо, що російська влада зробить все можливе для вирішення цих проблем, заявила речниця голови європейської дипломатії Майя Коціанчич.

ЄС додає, що не визнає незаконної анексії Криму і Севастополя Російською Федерацією, отож, не визнає і проведення виборів на Кримському півострові.

Жителі Севастополя проголосували на виборах до Держдуми Росії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

«Місія ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за виборами не проводила жодної діяльності на незаконно анексованих територіях Криму і Севастополя. Участь дипломатів країн-членів ЄС у спостереженнях у рамках спостережної місії ОБСЄ / БДІПЛ була також обмежена офіційною територією Російської Федерації, яка не включає в себе незаконно анексованих територій. Європейський союз, як і раніше непохитний у своїй підтримці територіальної цілісності і суверенітету України», – йдеться в заяві ЄС.

«Система (в Росії) під контролем» – євродепутат

Європейський депутат від Литви Петрас Ауштрявичус, який ініціював листа із закликом до ЄС не визнавати російських виборів у Криму, зі свого боку додає: «Ключове слово і результати виборів російської Думи: система під контролем та без сюрпризів».

У міжнародній правозахисній організації Freedom House заявили, що голосування на виборах до Держдуми Росії в окупованому нею Криму не було вільним і справедливим, а також не узаконює так званої кримської «влади».

Низка країн ще наприкінці минулого тижня заявила, що визнавати результати голосування в Криму не будуть. Нині до них приєдналися й інші держави, зокрема, Франція та Чехія.

«Голосування» в окупованому Криму. 18 вересня 2016 року
«Голосування» в окупованому Криму. 18 вересня 2016 року

У заяві Міністерства закордонних справ Франції йдеться про те, що ця країна «не визнає ані легітимність організації, ані результати голосування, яке відбулось в Криму 18 вересня цього року. Наша позиція чітка і незмінна: як Європейський союз і вся міжнародна спільнота, Франція не визнає незаконної анексії Криму».

Так само Чехія нині заявила, що не визнаватиме депутатами Думи «обранців» від Криму.

Російські вибори стали фальшивим святкуванням російського режиму
Марсель Ван Херпен

В очікуванні офіційних реакцій на результати недільних виборів до російського парламенту, європейські експерти висловлювали свої думки. «Російські вибори стали фальшивим святкуванням російського режиму. Реальні речі, що діються за фасадом, – це консолідація поліцейської держави», – написав у своєму мікроблозі Twtter експерт із питань безпеки й автор книг про «путінізм» Марсель Ван Херпен.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG