Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Порошенка з Обамою в ООН навряд чи допоможе Україні – Бланк


Президент України Петро Порошенко та президент США Барак Обама, фото архівне (©Shutterstock)
Президент України Петро Порошенко та президент США Барак Обама, фото архівне (©Shutterstock)

Експерт Американської ради із зовнішньої політики Стівен Бланк зустріч президента України Петра Порошенка з американським колегою Бараком Обамою на полях Генасамблеї ООН в Нью-Йорку навряд чи допоможе Україні. Водночас розмова з кандидатом в президенти Гілларі Клінтон може дати позитивний сигнал на майбутнє. Про це експерт сказав в коментарі «Голосу Америки».

«Звісно, Порошенко захоче отримати більше підтримки від Обами. Але не думаю, що Обама її надасть, що я вважаю, буде помилкою. Порошенко відчує тиск і заклики реформувати країну надалі, але він і сам олігарх. До того ж, країна має великий список проблем. Хоча, зрештою, не чесно було б не визнати, що Україна провела низку основних реформ – деякі на початковій стадії, інші ще не завершені. Але вони проводилися. Україна має ще багато зробити, але вона заслуговує на підтримку, щоб відбивати російські зазіхання, та змусити Путіна піти на домовленості з нею», – каже Бланк.

Водночас, на думку експерта, зустріч Порошенка з кандидатом у президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон може дати позитивні результати.

«Клінтон наразі лише кандидат, тому вона не може поки щось обіцяти. Але, можливо, коли вона буде обрана на президентську посаду, вона схоче зайнятися ситуацією в Україні як основною проблемою», – додає Бланк.

Сьогодні ж Україні лише доводиться констатувати, що на її окупованій території і в Криму й далі кояться беззаконня, додає Стівен Бланк. До цих порушень закону він зокрема зараховує і останні вибори до Державної думи Росії, які були проведені і на анексованому півострові.

Експерт переконаний, що низька явка продемонструвала ставлення громадян до того, що відбувається в країні. А в майбутньому їхнє незадоволення становищем в Росії може перерости в серйозніші акції протесту.

«Ці вибори насправді були пародією, на них не було нічого схожого на демократію. Відчувався величезний тиск на виборців, і зокрема на людей з опозиційними поглядами, був тиск на ЗМІ. Щодо Криму – півострів незаконно анексований Росією. І ніхто, крім Росії, не вважає його російською територією. Відтак результати цих виборів у Криму, навіть ще більш нелегітимні, ніж у самій Росії. Обраний парламент – фальшивий і змайстрований на догоду Путіну. Поза тим, легітимності у нього нема», – переконаний експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG