Доступність посилання

ТОП новини

Це буде монстр, який нагадуватиме КДБ СРСР – експерт про можливе створення у Росії МДБ


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Однією з новин, яку росіяни дізналися вранці після виборів до Держдуми, стало повідомлення про плани створити в Росії нове Міністерство державної безпеки. Як повідомляє з посиланням на власні джерела російське видання «Комерсант», МДБ буде створене ще до президентських виборів 2018 року і об'єднає в собі Службу зовнішньої розвідки Росії (СЗР) і більшість підрозділів Федеральної служби охорони Росії (ФСО). У нового відомства, яке буде створене на основі нинішньої Федеральної служби безпеки Росії, значно розширюються повноваження: воно буде не тільки супроводжувати і забезпечувати розслідування кримінальних справ, порушених за його матеріалами Слідчим комітетом Росії та МВС Росії, а й здійснюватиме процесуальний нагляд за ними. Фактично відомству повертають повноваження КДБ.

Окрім усього написаного вище, Міністерство держбезпеки Росії буде займатися забезпеченням внутрішнього контролю в усіх правоохоронних і силових структурах. Слідче управління МДБ зможе брати до свого провадження найбільш резонансні кримінальні справи і ті, що мають державне значення.

Після реформи зміни очікуються в низці інших російських силових відомств: Слідчий комітет може знову стати структурою при Генпрокуратурі Росії, а статус його головних управлінь буде знижений. Те, що залишиться від Федеральної служби охорони після її інтеграції в нове міністерство, буде називатися «Службою охорони президента». Міністерство оборони Росії може бути посилене за рахунок військ цивільної оборони і різних служб МНС. «Комерсант» повідомляє, що в процесі реформи зміняться керівники практично всіх силових відомств.

За даними джерел видання, готуватися до проведення реформи почали після ліквідації Федеральної міграційної служби та Федеральної служби з контролю за обігом наркотиків, функції яких перейшли до МВС.

В останні тижні у ЗМІ з'являлися повідомлення про можливі відставки керівника Слідчого комітету Олександра Бастрикіна і голови МНС Володимира Пучкова. У силових і правоохоронних структурах заплановану реформу офіційно не коментували.

«Путін вимагає різких дій, щоб мобілізувати еліти і державний апарат», – так коментує перспективи створення Міністерства держбезпеки головний редактор сайту «Агентура.ру» Андрій Солдатов:

Андрій Солдатов
Андрій Солдатов

– Я думаю, що це один з проектів, які лежать на столі у президента. Тому що ідеї укрупнення силових відомств нерідко виникали останнім часом. Це і єдиний Слідчий комітет, це і створення Національної гвардії. «Комерсант» зараз опублікував досить детальний план реформи. Я думаю, що в принципі варіант, що один із цих проектів може бути реалізований, цілком імовірний.

– Для чого російській владі зараз потрібні ці реформи в силових структурах? Невже повноважень ФСБ недостатньо для гарантування державної безпеки?

Зазвичай такі речі, укрупнення спецслужб, відбуваються у відповідь на якесь різке зростання загрози, грубо кажучи, через страх, переляк
Андрій Солдатенко

– З точки зору підвищення ефективності спецслужб план, який опублікований «Комерсантом», взагалі не має сенсу і ніяк цю ефективність не покращує. Злиття відомств автоматично не означає ні поліпшення координації, ні підвищення ефективності. Ба більше, в деяких випадках це прямо суперечить інтересам деяких спецслужб, які можуть бути учасниками цього процесу. Наприклад, немає ніякого сенсу зливати сьогодні СЗР (Служба зовнішньої розвідки – ред.) і ФСБ, тому що у ФСБ з 1999 року є власний розвідувальний підрозділ. За цей час він отримав власну корпоративну культуру, власний почерк. Він працює за своїми цілями. Можна, звичайно, поєднати його з СВР, але це буде потребувати якихось дуже серйозних внутрішніх процесів. І не дуже зрозуміло, для чого це робити. Точно так само абсолютно немає сенсу раптом різко робити Слідче управління ФСБ головним слідчим органом Росії, тому що, на думку як людей зовнішніх, так і самих співробітників ФСБ, Слідче управління ФСБ має, скажімо так, не менший рівень компетенції, порівняно зі слідчими підрозділами інших відомств – МВС і Слідчого комітету. Зазвичай такі речі, я маю на увазі укрупнення спецслужб, відбуваються у відповідь на якесь різке зростання загрози, грубо кажучи, через страх, переляк.

– Пишуть, що цю реформу готують до 2018 року, тобто до майбутніх президентських виборів. Бояться протестів?

У мене відчуття, що просто є бажання продемонструвати таку тенденцію посилення спецслужб, що має заспокоїти першу особу
Андрій Солдатенко

– Так. Але мені здається, що навіть якщо це реакція на таку зрослу загрозу політичній стабільності, зовсім мені не зрозумілу, все одно це видається вкрай емоційним кроком. Тому що, якщо ми виходимо з того, що існує якась загроза, який же сенс займатися такими широкомасштабними реформами? Зрозуміло, що під час реформ ефективність відомств знижується, особливо в Росії. Тому що всі генерали починають думати про власні кар'єри. Починається страшний безлад. Навіщо створювати такий хаос перед такою ключовою подією для Кремля, як вибори 2018 року, мені, чесно кажучи, не зрозуміло. У мене відчуття, що просто є бажання продемонструвати таку тенденцію посилення спецслужб, що має заспокоїти першу особу. І все! Більше за цим нічого немає.

– Сама перша особа до цієї реформи не має ніякого стосунку, як Вам здається?

– Я думаю, що він теж вимагає якихось різких дій. Це було помітно, особливо починаючи з минулої осені, коли Путін почав точкові репресії в спробах мобілізувати еліти і державний апарат усіма можливими засобами. У мене таке відчуття, що він просто вимагає, в цілком андропівській манері, підвищення дисципліни серед усіх своїх підлеглих. Йому потрібно отримати якусь відповідь від спецслужб, які повинні відрапортувати – ми будемо активніше займатися всім тим, чим ви нам скажете. План з різкого укрупнення спецслужб для такої мети підходить. Ти показуєш намір посилити роботу в цьому напрямку, нічого ефективного з цього не виходить, але видимість створюється.

– Припустимо, «Коммерсант» опублікував реальний план реформ, і незабаром з'явиться МДБ. Зараз вже експерти порівнюють це МДБ з КДБ радянських часів. Наскільки коректне це порівняння? Чи буде Міністерство держбезпеки схожим на радянське КДБ?

Концентрування такої кількості функцій в одному відомстві – ідея саме радянського КДБ. Тут ні про який демократичний контроль, ні про який адекватний план створення сучасної спецслужби не йдеться. Це повернення до старої моделі
Андрій Солдатенко

– Я думаю, певною мірою, звичайно, це порівняння вже можна проводити. Тому що концентрування такої кількості функцій в одному відомстві – ідея саме радянського КДБ. Коли у вас одне відомство займається забезпеченням безпеки у вкрай широкому, я б сказав, радянському розумінні цього слова – від боротьби зі шпигунами до забезпечення політичної стабільності, від боротьби з політичними противниками до охорони кордонів і здійснення розвідувальної діяльності. Тут ні про який демократичний контроль, ні про який адекватний план створення сучасної спецслужби не йдеться. Це повернення до старої моделі.

«У ніч на 19 вересня Росія перетворилася з авторитарної країни на тоталітарну», – каже опозиційний політик, полковник ФСБ у відставці Геннадій Гудков, розмірковуючи над тим, чому російська влада взялася за зміцнення своєї безпеки відразу після виборів до Держдуми Росії.

Геннадій Гудков
Геннадій Гудков

Це дуже ймовірна новина. Цілком очевидно, що країна з авторитарної стала тоталітарною. Сталося це у ніч з 18 на 19 вересня. Монополізація влади однозначно досягла свого піку. І з урахуванням системної кризи, яка охопила Росію, влада буде себе захищати від будь-яких народних хвилювань
Геннадій Гудков

– Я думаю, що це дуже ймовірна новина. Цілком очевидно, що країна з авторитарної стала тоталітарною. Сталося це у ніч з 18 на 19 вересня. Монополізація влади однозначно досягла свого піку. І з урахуванням системної кризи, яка охопила Росію, влада буде себе захищати від будь-яких народних хвилювань.

– Для чого конкретно потрібне ось це Міністерство держбезпеки?

Все, чого боїться влада, – це реального політичного протесту, виходу людей на вулиці. Тому я цілком припускаю, що вже сьогодні влада починає готуватися до розгону мітингів, походів, демонстрацій – але не тих, які були з білими стрічками та з нешкідливими білими кульками, а до тих протестів, які будуть викликані подальшим погіршенням якості та рівня життя, зубожінням мас, безробіттям
Геннадій Гудков

– Цілком очевидно, що все, чого боїться влада, – це реального політичного протесту, виходу людей на вулиці. Тому я цілком припускаю, що вже сьогодні влада починає готуватися до розгону мітингів, походів, демонстрацій – але не тих, які були з білими стрічками та з нешкідливими білими кульками, а до тих протестів, які будуть викликані подальшим погіршенням якості та рівня життя, зубожінням мас, безробіттям. Власне кажучи, цей соціальний протест абсолютно очевидний, адже ніяких інших способів поліпшити ситуацію в економіці, та і взагалі в соціальній сфері, в сфері охорони здоров'я і освіти я не бачу, влада себе повністю вичерпала. Вона буде тільки продовжувати деградувати. Як відповідь, альтернатива на ці виклики, цілком можливе створення централізованих, жорстко орієнтованих і підлеглих президенту структур, об'єднань і сил. У цьому сенсі МДБ, яке колись в СРСР було – нічого доброго з цього не вийшло, до речі кажучи, – цілком може виникнути на базі нинішніх спецслужб, правоохоронних органів і Слідчого комітету теж.

– Чим буде нове міністерство в разі створення, що це буде за структура?

Це буде монстр, який, напевно, буде нагадувати КДБ останніх десятиліть Радянського Союзу. Як ми знаємо, навіть КДБ не допоміг КПРС і СРСР уникнути розпаду, розвалу
Геннадій Гудков

– Думаю, що це буде монстр, який, напевно, буде нагадувати КДБ останніх десятиліть Радянського Союзу. Як ми знаємо, навіть КДБ не допоміг КПРС і СРСР уникнути розпаду, розвалу. Але певний час протримати країну в заціпенінні, в покорі влада за допомогою репресивних заходів зможе. І, в принципі, я ніякого іншого варіанту, окрім подальшого закручування гайок і проведення репресивної політики, щоб залякати остаточно, не бачу. Щоправда, для того, щоб остаточно залякати народ, потрібно буде повертати практику ГУЛАГу, нічних арештів, вибіркового планового розстрілу і так далі. Мені здається, що часи подібних диктатур минули і країна просто їх не прийме. Але на якийсь час залякати, зупинити політичні процеси, на якийсь час збити хвилю протестів уже соціально-економічного плану можна. Сьогодні ми з вами прокинулися в іншій країні. Вона перейшла в іншу якість. Вона від авторитарного режиму повернулася в тоталітарне минуле. Але, як кажуть, запасайтеся попкорном, з двох причин: а) щоб не пухнути з голоду і б) щоб спостерігати за тими процесами, які швидко зараз підуть у країні. Ці процеси, я переконаний, будуть руйнівними й негативними.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG