Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську обговорять відведення зброї та постачання електроенергії на Донбасі


Посол ОБСЄ, австрійський дипломат Мартін Сайдік
Посол ОБСЄ, австрійський дипломат Мартін Сайдік

У Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи 21 вересня очікується підписання угоди про розведення сторін на лінії зіткнення на Донбасі. Це угода, яку минулого тижня анонсували міністри закордонних справ Німеччині та Франції під час свого візиту до Києва. Підгрупа з питань безпеки 20 вересня парафувала ці домовленості.

Угода передбачає створення трьох зон безпеки у Золотому, Петровському та Станиці Луганській, про що вже велися переговори впродовж останніх трьох місяців. Спочатку йшлося про 12 таких зон на лінії зіткнення, звідки відведуть зброю та війська на 2 кілометри у кожну сторону, а спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ веріфікуватимуть та контролюватимуть цей процес.

Друга важлива подія, яка очікується в Мінську під час засідання Тристоронньої контактної групи 21 вересня – зустріч міністрів енергетики Росії та України для обговорення проблем відновлення електропостачання на Донбасі.

Крім цього, в гуманітарній підгрупі представниця України Ірина Геращенко планує знову порушити питання обміну полонених українців, яке розморозилося після того як минулої суботи звільнили Володимира Жемчугова і Юрія Супруна в обмін на чотирьох бойовиків.

Тристороння контактна група також розглядає дорожню карту з врегулювання на Донбасі та пропозиції змін у стратегії та формату переговорів, запропоновану послом Мартіном Сайдіком та іншими західними дипломатами, а також пропозицію України про створення нової підгрупи – щодо повернення контролю Києва над захопленою підтримуваними Росією бойовиками ділянкою кордону на Донбасі.

XS
SM
MD
LG