Доступність посилання

ТОП новини

Вороги оточують Росію навіть зсередини – огляд дезінформації


Минулого тижня на російських каналах і телешоу розповіли про теорії змови щодо терористичного акту у США та лабораторії біологічної війни уздовж російського кордону. А представник «ЛНР» заявив про «армію Євросоюзу» під час «Другої світової». Про це йдеться у щотижневому огляді дезінформації від EU East StratCom Task Force Team.

Теорії змови про терористичний акт у США

Минулого тижня російські телепередачі були активними у відродженні старої теорії змови, повідомляють автори огляду. Через 15 років після руйнівних терористичних атак 11 вересня, гості, а також ведучі російських шоу «Время покажет» і «Место встречи» заявили, що насправді самі США стоять за цим нападом. При цьому деякі з них стверджують, що Ізраїль і Саудівська Аравія також були залучені. В шоу «Воскресный вечер» стверджувалося, що Усама бін Ладен і «Аль-Каїда» ніколи не брали на себе відповідальність за напади. Звичайно ж, Усама бін Ладен офіційно взяв на себе відповідальність, зробив це у 2004 році.

«Теракти в Росії також згадували цього тижня, в історіях, що зображують вибухи житлових будинків у Москві у 1999 році, як наслідок війни, яку вели міжнародні – не російські – терористи в Росії в той час. І хто ж підтримував терористів на Північному Кавказі в дев’яностих? Знову ж таки США, згідно з програмою «Время покажет», – пишуть автори огляду.

Вороги оточують Росію навіть зсередини

«Одній з історій з огляду дезінформації минулого тижня було дано додатковий ефірний час цього тижня, а саме, що США засновують лабораторії біологічної війни уздовж російського кордону», – йдеться у звіті. Історія з’явилась у телешоу «Воскресный вечер», де її представили ще одним витком у добре відомій розповіді Росії «в оточенні агресивних ворогів».

Згідно з російським каналом «Рен-ТВ» і Hlavne Spravy, неонацисти, фашисти і ліберали змовилися, щоб здійснити революцію в Росії після виборів до Держдуми у неділю. Чому ці три групи хотіли б провести революцію разом – не пояснили.

Креативне редагування фактів

Інформаційний центр Луганська поділився своєрідною інформацією під час святкування «Дня танків». За словами ватажка угруповання «ЛНР», армія ЄС напала на Радянський Союз, але зазнала поразки в 1945 році. Звичайно, що ЄС у той час взагалі не існувало.

Автори звіту пишуть, що у Швеції у Facebook-спільноті Exponera russofobin поширили зображення яке мало б показати, що популярне телешоу-вікторина – русофобське. На цьому зображенні ведучий шоу запитує «Хто є агресивною загрозою?». А варіантами відповідей є: «росіяни», «Росія», «Путін», «люди з проросійськими поглядами». Насправді, співробітник прес-служби телеканалу підтвердив, що це – підробка. Але ця історія нагадала авторам звіту іншу історію із попередніх оглядів, де у російському опитуванні було дуже мало варіантів відповідей на запитання: «Чи є ЄС поганим для Росії».

Огляд дезінформації від EU East StratCom Task Force – це, збірка звітів, отриманих від членів мережі mythbusting. До неї входять понад 450 експертів, журналістів, посадовців, громадських організацій та аналітичних центрів у більш ніж 30 країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG