Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко запропонував забрати у Росії право вето в Раді безпеки ООН


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко запропонував забрати право вето в Раді безпеки ООН для держав-учасниць конфліктів. При цьому він мав на увазі Росію, яка веде агресивні дії проти України та у Сирії. Москва наразі не коментувала цю заяву, а раніше російські дипломати наголошували, що діють винятково у відповідності зі статутом ООН. Політичні експерти дуже скептично оцінюють пропозицію Порошенка. На їхню думку, ООН під час війни в Україні остаточно перетворилася на місце, де лише роблять заяви і висловлюють занепокоєння.

Порошенко запропонував забрати у Росії право вето в Раді безпеки ООН
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Жодні вето не повинні блокувати дії Ради безпеки ООН, коли вона має відреагувати на ситуації, пов'язані з масовими злочинами
Петро Порошенко

«Жодні вето не повинні блокувати дії Ради безпеки ООН, коли вона має відреагувати на ситуації, пов'язані з масовими злочинами», – заявив Петро Порошенко, виступаючи на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку. Порошенко запропонував припиняти право вето в Раді безпеки для держав-учасниць конфліктів. Президент України констатував, що нинішній формат діяльності Ради безпеки показав, чого він вартий, у реагуванні на агресію Росії проти України, і на воєнну операцію у Сирії.

«Я не можу не відзначити, що ООН, зокрема її основний орган – Рада безпеки, показали свою неефективність у вирішенні конфлікту в Сирії. Ця неефективність підриває місію всієї Організації і кидає виклик самому її існуванню», – наголосив Петро Порошенко.

Є п’ять постійних членів Ради безпеки ООН – Великобританія, Китай, США, Франція і Росія, яка фактично не тільки має право, а й постійно ветує будь-яке рішення, яке вона сприймає таким, що скероване проти неї. При цьому російські дипломати запевняють, що діють винятково у відповідності зі статутом ООН. Зокрема на цьому від початку війни в Україні наголошує представник Росії в ООН Віталій Чуркін.

У цій залі є ті, хто вперто не бажає помічати істинні причини того, що відбувається в Україні, й постійно шукають у подіях на південному сході «руку Москви»
Віталій Чуркін

«У цій залі є ті, хто вперто не бажає помічати істинні причини того, що відбувається в Україні, й постійно шукають у подіях на південному сході «руку Москви». Досить це робити!», – сказав Чуркін.

«Ключова проблема ООН – право вето. Скасувати його майже неможливо»

Керівник представництва України в Організації Об'єднаних Націй Володимир Єльченко визнав раніше в ефірі Радіо Свобода, що право вето є каменем спотикання у діяльності ООН. Проривом у вирішенні проблеми могло б бути запровадження «колективного вето».

Враховуючи баланс між п’ятіркою всередині, мені здається, це був би нормальний вихід
Володимир Єльченко

«Головна, ключова проблема (і це всі визнають) – це право вето. Скасувати його дуже важко, якщо не неможливо. Адже є п’ять держав, які отримали це право вето в момент створення ООН. І це дає їм дуже потужний важіль впливу на всі світові процеси. Зрозуміло, що ніхто з них добровільно від цього права не відмовиться. Інша справа, що можна зробити певні «косметичні», принаймні, зміни. Є навіть такий термін, як «колективне вето». Тобто, щоб вето мало силу, якщо це більше, ніж одна країна проти, скажімо так, дві. І, враховуючи баланс між п’ятіркою всередині, мені здається, це був би нормальний вихід», – сподівається Володимир Єльченко.

Експерт-міжнародник Олексій Толкачов сумнівається навіть у можливості мінімальних змін стосовного ветування у Раді безпеки ООН. У коментарі Радіо Свобода Толкачов констатував, що саме війна в Україні стала особливим підтвердженням неспроможності ООН вирішувати серйозні міжнародні конфлікти.

Не переконаний, що Петрові Порошенку вдасться домогтися цього, навіть, якщо він зможе схилити на свій бік потужних гравців
Олексій Толкачов

«Реформувати ООН потрібно. Але не переконаний, що Петрові Порошенку вдасться домогтися цього, навіть, якщо він зможе схилити на свій бік потужних гравців (США, Великобританію). Китай займатиме нейтралітет, навряд чи він підтримає такі ідеї. А Росія однозначно буде проти», – зауважує Олексій Толкачов.

16 червня цього року генсекретар ООН Пан Гі Мун, виступаючи у Санкт-Петербурзі на міжнародному економічному форумі, заявив, що Росія як постійний член Ради безпеки ООН «покликана відігравати важливу роль» у вирішенні глобальних проблем, зокрема у припиненні конфліктів у Сирії та Україні. Таким був початково розповсюджений ООН текст виступу генсека. Потім у прес-службі ООН підтвердили, що Пан Гі Мун виступив на форумі саме з такими словами, але Україну не згадував. А ще пізніше на сайті ООН слова про конфлікти в Україні та Сирії зникли з тексту виступу генсека.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG