Доступність посилання

ТОП новини

Авіапарк для депутатів (розслідування)


Сезон відпусток виявився вдалим часом для того, аби зазирнути туди, де зазвичай не ступає нога простих громадян та журналістів – у світ приватних літаків українських політиків. Аеропорт «Київ» незаслужено довго оминали увагою журналісти. Хоча саме сюди на приватному літаку за 25 мільйонів прилітає лідер депутатської групи «Відродження» Віталій Хомутиннік. Прилетівши із Ніцци, з VIP-терміналу не наважується вийти до журналістів «народнофронтівець» Андрій Іванчук, який офіційно «живе на одну зарплату». Тут охорона агресивно реагує на журналістів, щойно на летовищі з'являються Сергій та Юлія Льовочкіни. У кого із народних депутатів є власний літак? Хто з них регулярно орендує чартери? Які депутатські курортні напрямки були найпопулярнішими у сезоні «літо-2016»? Та як все це може собі дозволити депутат, у якого усіх офіційних доходів ледве вистачить на один єдиний політ на прайват джеті? Розслідування програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший».

Це столичний Міжнародний аеропорт «Київ» («Жуляни») – головна парковка країни для приватних літаків. Саме сюди з престижних напрямків злітаються олігархи та бізнесмени. А також політики.

Міжнародний аеропорт «Київ»
Міжнародний аеропорт «Київ»

Польоти Льовочкіних

28 серпня 2016 року. Літак із Ніцци заходить на посадку. Поки він вирулює по злітно-посадковій смузі, один мікроавтобус із охоронцями проїжджає повз знімальну групу «Схем», а другий тим часом стає біля паркану VIP-терміналу.

Літак підганяють просто під вхід у термінал. Але щойно пасажири починають виходити, охорона атакує знімальну групу. Журналіст і оператор показують посвідчення, однак бодігарди все одно не дають знімати.

Попри напад охорони, камера фіксує, хто прилетів із Лазурового узбережжя на приватному джеті. Це Юлія Льовочкіна та Сергій Льовочкін, депутати з «Опозиційного блоку».

Їх вихід із VIP-терміналу намагаються закрити від сторонніх очей автівкою. Але і тут камери встигають зафіксувати колишнього голову адміністрації президента Віктора Януковича та його сестру.

Три тижні по тому, 18 вересня, цей же літак іде на посадку. Тепер уже з Відня. Невідомо, які справи цього разу покликали до Австрії колишнього голову Адміністрації президента Януковича Сергія Льовочкіна та його сестру. Але відомо, що там нині перебуває один із головних партнерів Льовочкіна – олігарх Дмитро Фірташ, який застряг у австрійській столиці вже на два з половиною роки через намагання США екстрадувати його в Америку та судити за дачу хабарів індійським чиновникам.

Але охорона знову перешкоджає знімальній групі «Схем» знімати пасажирів із Відня.

Цього разу літак паркують подалі від терміналу. А ось і депутат Льовочкін із сестрою Юлією.

Коли Льовочкіни мають вийти з терміналу, знімальну групу починає атакувати вже інший охоронець: він біжить за журналістом, закриваючи при цьому своє обличчя.

Врешті-решт Сергій Льовочкін з’являється у дверях VIP-терміналу, а охоронець знову силою намагається перешкодити зафіксувати цей момент.

Bombardier Challenger 850, яким літали Льовочкіни, коштує близько 40 мільйонів доларів. Година оренди такого літака обійдеться близько 7 тисяч євро.

Інтер'єр літака Bombardier Challenger 850
Інтер'єр літака Bombardier Challenger 850

Літак із державним знаком UR-ICD вдалося знайти в реєстрі цивільних повітряних суден України. Згідно з даними реєстру, цей літак отримав реєстраційне посвідчення 5 місяців тому – 6 квітня 2016 року. Власником вказано офшорну компанію з Британських Віргінських островів Eola Assets Limited.

Журналіст «Схем» намагався поспілкуватися з народними депутатами особисто. Однак влаштувати зустріч так і не вдалося – у Верховній Раді Сергій Льовочкін проігнорував запитання та вислизнув від знімальної групи парламентськими коридорами.

У деклараціях Сергія та Юлії Льовочкіних літака немає, натомість у декларації Сергія Льовочкіна є дані про сплату у 2015 році майже двох мільйонів гривень на авіаційну компанію «Бізнес джет тревел» – це український оператор літака, яким пересуваються Льовочкіни.

Відповідаючи на запит, Сергій Льовочкін пояснив, що цим приватним літаком він користується, але ним не володіє: «На Ваш запит повідомляю, що майном, вказаним у Вашому запиті, я не володію. Стосовно послуг авіаперевезення повідомляю, що всі мої перельоти здійснюються на підставі оформлених у відповідності до чинного законодавства угод та оплачуються мною особисто, відповідні витрати відображаються в моїх деклараціях, які Ви можете знайти на офіційному сайті Верховної Ради України».

VH – значить Vitaliy Homutynnik?

Літак Gulfstream G280, на якому літає Віталій Хомутиннік
Літак Gulfstream G280, на якому літає Віталій Хомутиннік

23 серпня 2016 року. На посадку в аеропорт «Київ» заходить приватний літак Gulfstream G280, що прямує з Харкова. Поки судно з бортовим номером VP-CVH рухається до місця парковки, в ілюмінаторі з’являється обличчя чоловіка, дуже схожого на народного депутата та лідера депутатської групи «Відродження» Віталія Хомутинніка. Тим часом біля терміналу на нього вже чекають автівки й охоронці. Першим термінал залишає – колишній «бютівець», потім «регіонал», а нині депутат групи «Відродження» Валерій Писаренко.

Депутат групи «Відродження» Валерій Писаренко
Депутат групи «Відродження» Валерій Писаренко

Слідом за ним крокує депутат Хомутиннік у компанії російського підприємця Павла Фукса.

27 серпня знімальна група «Схем» знову зафіксувала автівки, на яких їздить народний депутат Хомутиннік, біля VIP-терміналу. Цього разу в аеропорт «Київ» літак прибув із Ніцци. І знову помічаємо його бортовий номер VP-CVH. Останні дві літери – ідентичні ініціалам Віталія Хомутинніка.

Через велику відстань до літака людей, які виходять з нього, складно розгледіти. На виході з терміналу пасажирів від камер закриває авто охорони. Але напоготові є друга камера, яка з іншої точки фіксує вихід із летовища народного депутата Хомутинніка.

Депутат Хомутиннік виходить з аеропорту
Депутат Хомутиннік виходить з аеропорту

Наступного дня цей же літак із бортовим номером VP-CVH готується до вильоту. До слова, уся процедура від заходу до VIP-терміналу і до самого зльоту займає в середньому до 10 хвилин. Жодних натовпів та черг на реєстрації, контролю безпеки чи перевірок паспорта.

А ось і народний депутат Хомутиннік приїжджає на виліт.

Знову камера фіксує депутата Хомутинніка в аеропорту
Знову камера фіксує депутата Хомутинніка в аеропорту

Від VIP-терміналу миттєво від’їжджає мікроавтобус і прямує до все того ж літака, аби висадити пасажирів. А вже за кілька хвилин літак здіймається в небо.

За тиждень після цього літак повертається до Києва, прямуючи з іспанського острова розваг Ібіца. Але цього разу борт сідає в аеропорту «Бориспіль», а не в «Жулянах». Не забарилися й авто, на яких їздить Хомутиннік. Забравши пасажира, вони залишають VIP-термінал аеропорту.

Коштує такий Gulfstream G-280, на якому літає молодий депутат, близько 25 мільйонів доларів.

Інтер'єр літака Gulfstream G-280
Інтер'єр літака Gulfstream G-280

Однак у декларації депутата Хомутинніка літака немає.

Журналіст «Схем» намагався поспілкуватися з Віталієм Хомутинніком щодо відзнятого літака. «Який літак? Ви бачили? Покажіть мені. Давайте разом проїдемо, подивимося», – «здивувався» депутат, так і не відповівши на пряме запитання «Схем», чи має він літак.

Цікаво, що раніше журналісти видання «Новое время» повідомляли, що літак Хомутинніка зареєстрований на офшор із Кайманових островів.

Депутат Тригубенко та бізнесмен Сало – хто кого підвозив?

31 липня 2016 року. Gulfstream G200 Galaxy прилітає до Києва з Італії. З літака до VIP-терміналу мікроавтобус привозить одразу кілька родин, серед яких і сім’я народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Сергія Тригубенка. Тут же і родина бізнесмена Ігоря Сала.

Видання «Економічна правда» повідомляло, нібито структури з орбіти Ігоря Сала мали інтерес у вугільному бізнесі на Сході України. Інше видання – «Наші Гроші» – публікувало розслідування про те, що народний депутат Тригубенко курує вугільну галузь нібито під наглядом першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка.

Політик та вугільний бізнесмен, які прилетіли одним джетом з Італії, схоже, гарні друзі.

У парламенті в робочий час депутата не вдалося застати, а на лист із проханням про коментар він також не відповів. Згідно з декларацією за минулий рік, депутат Трегубенко заробив майже 75 тисяч гривень. Члени його родини – мільйон.

«Схеми» знайшли українську авіакомпанію, яка здає в аренду саме цей літак, яким літав депутат. Середня вартість такого перельоту становить близько 20 тисяч євро, а це півмільйона гривень.

Журналіст «Схем» зателефонував Ігорю Салу, аби запитати, чи бува не оплачував він свій спільний із депутатом політ. «Ви себе чуєте, що Ви кажете? Я знаю такого депутата, але при чому тут я і він з Італії? Він – це він, я – це я. Хлопці, не чудіть!» – відповів він на запитання і поклав слухавку.

Бойко та Іоффе: «опозиційний чартер»

Народний депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Бойко в аеропорту «Київ»
Народний депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Бойко в аеропорту «Київ»

22 серпня 2016 року. На посадку заходить «прайват джет» із Харкова. Серед пасажирів цього ж Gulfstream G200 Galaxy – народні депутати від «Опозиційного блоку» Юрій Бойко та Юлій Іоффе. За кілька хвилин депутати Бойко та Іоффе залишають VIP-термінал.

Однак на запитання журналіста про польоти приватним літаком депутат Юрій Бойко дивується: «Серйозно? Ви, мабуть, із кимось сплутали. Покажете, тоді поговоримо».

А на уточнююче запитання, чи справді він не літає на чатрерах, відповів: «Я такого не сказав».

Народний депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Бойко
Народний депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Бойко

Депутат Юлій Іоффе вибрав іншу стратегію відповіді на запитання – запевнив, що не пам’ятає, ні хто оплачував цей чартер, ні чи взагалі летів ним.

У компанії, яка здає в аренду цей літак, повідомили, що переліт Харків–Київ коштує 8,5 тисячі євро.

Різні фракції – один літак

Бойко, Іоффе та Трегубенко далеко не єдині народні обранці, які використочують один і той самий літак. Так, наприклад, двічі вдалося зафіксували приліт саме на цьому чартері народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Гліба Загорія.

Після першого прильоту Загорій сів за кермо «Мерседеса», якого немає в його декларації.

Коли Загорій прилетів вдруге,то знову сів за кермо «Мерседеса», але вже іншого. Однак і другої автівки не виявилося в його офіційній декларації.

На запитання «Схем», чи літає він приватними літаками, депутат Загорій відповів коротко: «Ні».

Чартер Герег для «вирішення питань»

Літак, на якому прилетіла родина Герег
Літак, на якому прилетіла родина Герег

2 вересня 2016 року. В аеропорт у Жулянах сідає літак Gulfstream G550 з іспанської Ібіци. З літака виходить велика компанія. На виході з VIP-терміналу камера фіксує народного депутата Олександра Герегу з дружиною Галиною – співвласників мережі гіпермаркетів «Епіцентр».

Народний депутат Олександр Герега у VIP-терміналі аеропорту «Київ»
Народний депутат Олександр Герега у VIP-терміналі аеропорту «Київ»

«Якщо немає часу і потрібно поїхати вирішити питання, то, звичайно, користуюся. Ну а чому ні? Орендую чартер», – пояснює згодом Олександр Герега у Верховній Раді своє ставлення до польотів на приватних літаках. Літак, на якому прилетіли Гереги, зареєстрований на австрійську авіакомпанію.

Літак на двох: Шуфрич і Медведчук

Літак Falcon 900 прилетів із Венеції. Це один із найдорожчих приватних літаків. Його вартість сягає 50 мільйонів доларів.

Салон літака Falcon 900
Салон літака Falcon 900

Пасажирами літака виявились депутат від «Опозиційного блоку» Нестор Шуфрич та колишній голова Адміністрації президента Кучми і кум президента Росії Путіна Віктор Медведчук. Ось Шуфрич та Медведчук із родинами залишають VIP-термінал.

Шуфрич та Медведчук в аеропорту «Київ»
Шуфрич та Медведчук в аеропорту «Київ»

Нестор Шуфрич не захотів відповідати на запитання журналістів про те, кому належить літак, на якому він прилетів із Медведчуком.

«Якби я був сам, я б Вам відповів. А враховуючи, що це інформація, яка стосується й іншої особи, думаю, що коректно було б запитати і її», – зазначив він.

«Схеми» зафіксували й інший приліт Нестора Шуфрича. Цього разу без Медведчука. «Я користуюсь іноді можливістю зробити відповідні перельоти на чартерних рейсах, якщо в цьому є необхідність. Це коштує 1,5 – 3 тисячі євро за годину», – додав Шуфрич.

Нестор Шуфрич в аеропорту «Київ»
Нестор Шуфрич в аеропорту «Київ»

За час спостереження знімальна група програми тричі стала свідком прильоту в аеропорт «Київ» народного депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського. Усі три рази депутат-мільйонер прилітав на різних літаках.

«Я просто іноді, коли літаю чартерами, я замовляю літаки. У мене немає свого приватного літака, ні», – пояснив він.

Кононенко: «чартери проплачені з мого рахунка»

Депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко в аеропорту «Київ»
Депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко в аеропорту «Київ»

Використовує чартери і близький соратник президента, народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко.

А це літак, на якому він вилітає з України. Цим же літаком із Чорногорії депутат повертається в Україну.

Ігор Кононенко виходить з приватного літака. Аеропорт «Київ»
Ігор Кононенко виходить з приватного літака. Аеропорт «Київ»

«Ні, я не користуюсь приватними літаками. Іноді користувався чартерами, вони проплачені з мого рахунка», – коротко пояснив він журналісту «Схем».

Депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко в аеропорту «Київ»
Депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко в аеропорту «Київ»

Андрій Іванчук. Політ за половину річного заробітку

Літак, н аякому прилетів народний депутат від «Народного фронту» Андрій Іванчук
Літак, н аякому прилетів народний депутат від «Народного фронту» Андрій Іванчук

4 вересня 2016 року. Цей Gulfstream G200 прилетів із Ніцци. Літак зареєстрований на австрійську авіакомпанію MJet GmbH. Мікроавтобус закриває від камер трап, тому складно зрозуміти, хто виходить з літака. А згодом той самий мікроавтобус камера фіксує вже на під’їзді до VIP-терміналу.

Прилетів народний депутат від «Народного фронту» Андрій Іванчук. «Мерседес» чекає біля виходу з терміналу.

«Мерседес», який очекує Андрія Іванчука біля виходу з терміналу
«Мерседес», який очекує Андрія Іванчука біля виходу з терміналу

Авто належить Василю Миколайовичу Палійчуку. Чоловік із таким самим ім’ям і прізвищем, згідно з інформацією на сайті «Посіпаки», сформованому на основі офіційної інформації від парламенту, був помічником народного депутата Іванчука у цьому та попередньому скликанні Верховної Ради.

Автівка супроводу чатує біля паркану терміналу. Охоронець роздивляється, де стоять телеоператори. Згодом «Мерседес» без пасажира залишає VIP-термінал. А ті самі валізи, які вантажили з літака, залишаються стояти у холі терміналу. За півгодини авто супроводу забирає лише валізи Іванчука. А сам він так і не ризикнув вийти перед нашими камерами і, вочевидь, прослизнув через інший термінал.

Салон літака Gulfstream G-200
Салон літака Gulfstream G-200

На ринку авіаперевезень кілька компаній пропонують переліт Ніцца–Київ на літаку Gulfstream G-200 – у середньому за 20 тисяч євро, це близько 600 тисяч гривень. Водночас, згідно з декларацією за 2015 рік, народний депутат Андрій Іванчук заробив 891 тисячу 518 гривень. Отже, вартість оренди літака перевищує половину його офіційно задекларованого річного доходу.

Андрій Іванчук не відповів на жодне запитання журналістів «Схем», а вдався до обвинувачень: «Хто вам замовляє всі ці речі? Один ваш репортаж я дивився, який абсолютно брехливий. Ви не боїтеся, що вас притягнуть до відповідальності?».

Народний депутат від «Народного фронту» Андрій Іванчук
Народний депутат від «Народного фронту» Андрій Іванчук

Подалі від натовпу та черг

За 5 тижнів спостереження «Схеми» виявили, що народні депутати масово користуються приватними літаками. І багатьох із них – засмаглих, щойно із елітних курортів – знімальні групи зафіксували у розпал серпня.

Літаки, що служать політикам, здебільшого зареєстровані на офшорні компанії, кінцевих власників яких можуть встановити хіба що правоохоронці.

Частина знятих на відео депутатів, згідно з офіційними деклараціями, не могла собі дозволити ні купівлі, ні оренди приватних літаків.

Також офіційно бідні політики не гребують літати на чартерах разом із бізнесменами.

Але усі без винятку народні обранці дуже неохоче розповідають, скільки коштує і звідки оплачується розкіш приватних перельотів – подалі від простих громадян із шумними натовпами та чергами.

XS
SM
MD
LG