Доступність посилання

ТОП новини

Фігурант корупційної справи з Вищої ради юстиції пішов у відпустку


Павло Гречківський. Архівне фото
Павло Гречківський. Архівне фото

Вища рада юстиції України відмовила генеральному прокурору у проханні відсторонити одного з членів Ради, Павла Гречківського, через підозру у кримінальному злочині. Незважаючи на хабар, який фігурує у справі, досудове слідство веде не Національне антикорупційне бюро, а Генеральна прокуратура – формально минулого адвоката обвинувачують у шахрайстві. Деякі з народних депутатів вважають, що небажання віддавати антикорупційні справи НАБУ призведе до розвалу справ у судах. А в Асоціації адвокатів кажуть, що Гречківському погрожували вже кілька місяців, а провадження є «очікуваною провокацією».

​Вища рада юстиції відмовилася проводити перевірку свого члена, представника адвокатури Павла Гречківського, без належних доказів і обґрунтувань від Генеральної прокуратури. Правоохоронці підозрюють адвоката в шахрайстві і заволодінні чужим майном в особливо великому розмірі. Після наради члени Ради відмовилися задовольнити звернення генерального прокурора – той просив, щоб адвокати обрали собі нового представника у Вищій раді, а по Гречківському провели спеціальну перевірку.

За словами голови Вищої ради юстиції Ігоря Бенедисюка, підозра у скоєнні злочину не є достатньою підставою для проведення спеціальної перевірки, а доказів чи документів, які б свідчили про порушення присяги, юристам не представили. Вироку суду також немає.

Ігор Бенедисюк
Ігор Бенедисюк

«Коли надійдуть матеріали від Генеральної прокуратури, або, можливо, будуть інші звернення щодо порушення присяги Гречківським, ми проведемо відповідну перевірку і ухвалимо рішення. Скоєння кримінального правопорушення, зокрема вирок суду за таким правопорушенням, є окремою підставою для припинення повноважень члена Вищої ради юстиції», – заявив Бенедисюк.

Майже півроку Гречківському погрожували – Асоціація адвокатів

На час слідства Гречківський піде у відпустку, він вже подав відповідну заяву. Таке рішення адвокат ухвалив і узгодив з колегами, щоб усунутися від участі в засіданнях вищого юридичного органу, членом якого він є з квітня минулого року.

Під час засідання Вищої ради Гречківський назвав обвинувачення провокацією і заявив про свою невинність. Він також пообіцяв довести її в суді.

Проте після засідання він кілька разів відмовляв журналістам у коментарях, зокрема відмовився коментувати обвинувачення. Замість нього зі ЗМІ спілкувалася керівник департаменту комунікацій Національної асоціації адвокатів України Дарина Глущенко.

«Вчора Павло Гречківський надав детальні пояснення в Генеральній прокуратурі. Він пояснив, що протягом майже півроку отримував погрози від впливових людей і він інформував у письмовій і усній формі про це керівництво Вищої ради юстиції. Тому те, що сталося вчора, стало для нього очікуваною провокацією», – наголосила Глущенко. В асоціації Гречківський обіймає посаду секретаря.

​Адвокат був на допиті вже двічі – у середу ввечері і у четвер вранці. Тепер його чекає суд щодо обрання запобіжного заходу. Через тяжкість злочину єдиним заходом може бути слідчий ізолятор, втім, можливий і вихід під заставу. Як говорять в асоціації адвокатів, розмір застави буде вкрай великим. Гречківського не стали затримувати просто під час заходу через бажання Генеральної прокуратури працювати виключно в рамках закону, каже заступник генерального прокурора Анжела Стрижевська.

«Для чого нам було його вчора затримувати, якщо людина виконує зобов’язання, з’являється на допит. Ми ж не каральний орган, ми встановлюємо істину по справі. Не будемо намагатися тиск чинити», – заявила заступник генпрокурора в коментарі Радіо Свобода.

Обвинувачення екс-адвоката відповідає кваліфікації ГПУ – Стрижевська

За словами Стрижевської, незважаючи на високу посаду і корупційність злочину, розслідувати провадження має саме Генеральна прокуратура України, а не Національне антикорупційне бюро.

«Сформульоване обвинувачення відповідно до кваліфікації – частина 3 статті 15 і частина 4 статті 90 Кримінального кодексу. Це замах на крадіжку, на заволодіння чужим майном в особливо великому розмірі шляхом обману», – повідомила Стрижевська.

У своєму зверненні вона також наголосила, що це перший випадок, коли члена Вищої ради юстиції просять відсторонити від посади. Стрижевська зауважила, що Вища рада не відмовила по суті, а лише звернулася з вимогою надати докази порушення присяги.

Члени Вищої ради юстиції підслідні Національному антикорупційному бюро, нагадує народний депутат Віктор Чумак. Він також нагадав у коментарі Радіо Свобода, що лише кілька днів тому Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ визнав, що порушення підслідності може зробити зібрані докази такими, що не можна використати в суді.

Віктор Чумак.
Віктор Чумак.

Якщо ці справи потім будуть розвалені через те, що це робилося неналежним органом досудового слідства, тоді, напевно, Генеральна прокуратура робить це абсолютно свідомо
Віктор Чумак

«Дуже добре, що ловлять хабарників. Проблема в тому, хто це робить. Якщо всі ці справи потім будуть розвалені через те, що це робилося неналежним органом досудового слідства, тоді, напевно, Генеральна прокуратура робить це абсолютно свідомо. Напевно, крім Юрія Луценка, який, на жаль, не має юридичної освіти, там є дуже багато людей, які її мають і можуть прочитати 216 статтю Кримінально-процесуального кодексу», – заявив Чумак у коментарі Радіо Свобода.

За словами народного депутата, ці справи можуть розвалитися в суді і обвинувачувати в цьому треба буде не суди, а Генеральну прокуратуру.

Майно Гречківського вже арештоване

На брифінгу в Одесі генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що зараз вони працюють над отриманням ордерів на обшуки приміщень, які належать Гречківському. Поки що позитивного рішення від суду Генеральна прокуратура не отримала.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Всі судді, очікуючи переатестації, дуже бояться Вищої ради юстиції. Хоча і без цього ми вже наклали арешт на помітне майно
Юрій Луценко

«Всі судді, очікуючи переатестації, дуже бояться Вищої ради юстиції. Хоча і без цього ми вже наклали арешт на його достатньо помітне майно, починаючи від автомобіля Maybach до всього іншого, що він придбав за своє нелегке трудове життя», – заявив Луценко.

Луценко припустив, що під час слідства кваліфікація злочину може бути змінена з отримання незаконної фінансової винагороди на щось інше. Запобіжний захід для адвоката Павла Гречківського має найближчим часом обрати Печерський суд.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG