Доступність посилання

ТОП новини

Чи готова Україна до амністії капіталів? (Огляд преси)


Газета «День» стверджує, що Україна сьогодні впритул підійшла до того, до чого буквально відразу після Євромайдану закликав бізнесмен Ігор Коломойський: «доплатити», а далі «жити за правилами». Тепер про амністію капіталів активно заговорили «нагорі» – в Адміністрації президента і в парламенті. Адже, відповідно до вимог МВФ, до кінця жовтня всі держслужбовці повинні прозвітувати про «нажите». Утім, як зазначає видання, будь-яка амністія капіталів матиме сенс за наявності кількох важливих умов. Перша – чіткі правила, яких всі дотримуються. Друга – нормальна робота фіскальних, правоохоронних органів та судової системи. І третя умова – це згода сильних світу цього на те, щоб Україна провела амністію капіталів. Чому вони можуть на це не погодитись і чому «нульова декларація» не те ж саме, що «амністія капіталів», «День» розповідає в статті «Чистий лист» може обернутися «чорним списком».

5 жовтня в Україні набуває чинності закон про приватних виконавців, які будуть уповноважені виконувати рішення судів. Газета «Сегодня» розібралася, чим саме будуть займатися ці люди і навіщо вони українцям. Виявилося, що виконавці зможуть стягувати банківські борги, але не виселяти з квартири, будуть працювати за відсоток від суми справи, їхні імена легко буде перевірити у відкритому реєстрі, а оскаржити їхні дії – лише в суді.

В цьому ж числі експерти газети «Сегодня» прогнозують, що всю осінь гривня продовжить повільно девальвувати, інфляція випередить зростання зарплат, а основні продукти харчування подорожчають. Натомість можуть подешевшати одяг, взуття та скраплений газ для автомобілів.

«Газета по-українськи» стверджує, що три парламентські фракції саботують реформу децентралізації. Найменше за ухвалення відповідних законопроектів проголосували фракції Радикальної партії, «Батьківщини» та «Опоблоку». Така «млявість» опозиції під час голосування дисонує з публічними заявами її лідерів щодо підтримки реформ у країні. Конкретніше про децентралізацію, політичний популізм і саботаж у парламенті розповідає «Газета по-українськи».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG