Доступність посилання

ТОП новини

Пам’ять загиблого за Україну вірменина вшановують у Кропивницькому


Меморіальна дошка на честь бійця 17-го окремого мотопіхотного батальйону Ігіта Гаспаряна у Кропивницькому
Меморіальна дошка на честь бійця 17-го окремого мотопіхотного батальйону Ігіта Гаспаряна у Кропивницькому

Павло Іванов

У Кропивницькому відкрили меморіальну дошку на честь бійця 17-го окремого мотопіхотного батальйону Ігіта Гаспаряна. Раніше цього року його ім’ям назвали одну з вулиць обласного центру. Етнічний вірменин з Бобринецького району вважав Україну рідною землею, тож воювати за її цілісність пішов добровольцем. Загинув 10 лютого 2015 року на блокпосту поблизу Горлівки.

Пам’ять загиблого за Україну вірменина вшановують у Кропивницькому
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На Кіровоградщині, за неофіційними даними, проживає близько 10 тисяч вірмен. І для багатьох з них Ігіт Гаспарян є прикладом мужності та патріотизму. У рідному районі він був неформальним лідером, брав активну участь у культурному і спортивному житті краю. На першому місці для нього завжди були родина та справедливість. І як згадує брат героя Карен, Ігіт ані хвилини не сумнівався чи йти йому воювати. Це було для нього справою честі, він йшов захищати своїх рідних, свою землю.

«Йому телефонують, кажуть – ти пройшов усі комісії, йдеш воювати. Він зрадів, пішов воювати. Він ніколи не сказав, що не хоче йти», – каже Карен Гаспарян.

Для бойових побратимів він був надійним товаришем, взірцем оптимізму. Його завжди згадують з теплом, досі жалкують про втрату.

З усіма спілкувався, усі його любили. Колоритний був, казав – ось я вірменин, який захищає Україну
Станіслав Сафронов

«З Ігітом ми познайомились ще у квітні, коли формували наш батальйон територіальної оборони. Був життєрадісним, веселим. Сподівався, що скоро все закінчиться, приїдемо до нього додому, як він казав, будемо робити «правильний» шашлик і варити хаш. З усіма спілкувався, усі його любили. Колоритний був, казав – ось я вірменин, який захищає Україну», – розповідає бойовий побратим Ігіта Гаспаряна Станіслав Сафронов.

Військові та родина Ігіта Гаспаряна біля будинку з меморіальною дошкою на його честь
Військові та родина Ігіта Гаспаряна біля будинку з меморіальною дошкою на його честь

Навіть отримане поранення не змусило бійця демобілізуватися. Відразу після одужання він повернувся на фронт.

Йому сказали – можеш лежати в лікарні. У Вінницю відправляли. А він – ні, я піду, в мене там хлопці, друзі, як вони там без мене
Карен Гаспарян

«Він був поранений в ногу, приїздив додому. Йому сказали – можеш лежати в лікарні. У Вінницю відправляли. А він – ні, я піду, в мене там хлопці, друзі, як вони там без мене», – зазначає брат Ігіта Гаспаряна Карен.

Боєць загинув, відстрілюючись від ворога. Здаватися в полон він відмовився, згадує Станіслав Сафронов.

«Був прорив ДРГ. Як правило, такі бої дуже короткі, особливо, якщо це вночі. Вони відстрілювались, виходило, що його брали у кільце, пропонували здатись. Він відмовився, і тоді його закидали гранатами», – розповідає Сафронов.

Вірменська громада підтримує родину бійця

Ініціатива назвати на честь загиблого героя вулицю належить Спілці вірмен України в області, зокрема її голові Тиграну Хачатряну. Для вірмен Кіровоградщини не принципово було, яку саме вулицю назвуть на честь Ігіта, важливо було належним чином вшанувати пам’ять співвітчизника.

Своє майбутнє він пов’язував з Україною. Він був най-найактивнішим, старався і для своєї сім’ї, і для своїх друзів, близьких, і для своїх односельців. Завжди був захисником
Тигран Хачатрян

«Людина, яка була патріотом України. Своє майбутнє він пов’язував з Україною. Він був най-найактивнішим, старався і для своєї сім’ї, і для своїх друзів, близьких, і для своїх односельців. Завжди був захисником», – ділиться спогадами Тигран Хачатрян.

Вулицю перейменували відповідно до закону про декомунізацію, раніше вона носила ім’я Воровського. Проте, навіть після відкриття меморіальної дошки на фасаді однієї з будівель на цій вулиці, вшанування пам’яті героя і допомога родині загиблого з боку громади не припиниться, каже голова Спілки вірмен.

Тигран Хачатрян (зліва)
Тигран Хачатрян (зліва)

«Ми запросили сім’ю Ігіта, і батьків, і брата, щоб показати їм, що ми єдині, ми з ними, що горе не тільки їхнє, воно і наше. Зрозуміло, що фізично його не повернути, але словами і діями ми допоможемо їм пройти крізь цей біль», – каже Хачатрян.

Спілка вірмен вже провела низку культурних заходів і футбольний турнір, присвячені пам’яті бійця. Турнір планують зробити традиційним. Крім того, жителів вулиці Гаспаряна в Кропивницьому будуть знайомити з біографією героя, а для дружини і двох маленьких дітей Ігіта вірменська громада спільними зусиллями придбала квартиру в обласному центрі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG