Доступність посилання

ТОП новини

Маґочій: пересічному українцю соромно за окупацію Криму


Окупована Ялта. Вересень 2016 року
Окупована Ялта. Вересень 2016 року

Напередодні анексії Криму, в 2014 році, вийшла друком книжка історика з Канади Павла-Роберта Маґочія про історію Криму. Появи історії цього краю у стислому й доступному вигляді українці й кримські татари чекали понад 20 років Незалежності України, але коли вона вийшла, Крим для частини українців уже здавався «втраченим». Цим автор книжки пояснює її меншу популярність, порівняно з іншими своїми книжками, які були видані останніми роками в Україні. На його думку, українці намагаються витіснити Крим зі своєї свідомості. А більше про те, що зв'язує решту України з Кримом, про що варто було б знати і пам'ятати, автор розповів Радіо Свобода.

­– Коли говорять про історію України, то дуже часто говорять про неї в такій східно-західній дихотомії і дуже рідко згадують про південний вектор. Наскільки він є великим і наскільки він є малознаним в українській історії?

– І великий, і малознаний.

Кримський ханат понад 300 років охоплював майже третину сучасних українських територій

Бо треба пам'ятати, що Кримський ханат понад 300 років охоплював майже третину сучасних українських територій. А ми при цьому завжди говоримо про Російську імперію чи Польщу, чи Польсько-литовську державу, забуваючи про цей засадничий факт, що великі українські території належали до зовсім іншої держави. Я тут намагаюсь змінити цей баланс і показати Південь, роль південної культури чи Османської імперії напряму, бо вона також мала території України, або через посередництво Кримського ханату.

Павло-Роберт Маґочій
Павло-Роберт Маґочій

– Чи українці після прочитання Вашої книжки будуть краще розуміти, хто є кримські татари, адже на цю тему існує багато історичних міфів, які особливо активно використовує Росія?

– Щодо походження кримських татар, то це є тема дуже спірна, є різні теорії.

Книжка про Крим була видана вже після анексії. До сьогодні дуже мало було продано цієї книжки, хоч інші мої книжки продаються дуже добре. Люди не цікавляться Кримом

На мою думку, кримські татари є продуктом усіх народів, які жили на півострові, і здається, кримські татари самі так думають. Але там є різні теорії.

Хочу додати, що книжка про Крим була видана вже після анексії. До сьогодні дуже мало було продано цієї книжки, хоч інші мої книжки продаються дуже добре. Люди не цікавляться Кримом. Вони хочуть забути про нього. Мені здається, що пересічний українець змирився з тим, Крим є під окупацією. Бо йому соромно, що він не зміг його оборонити, коли було потрібно.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG