Доступність посилання

ТОП новини

Трамп подібний до Путіна: вони обоє апелюють до минулого, а не показують візію майбутнього – експерт


Дональд Трамп (л) і Володимир Путін, комбіноване фото
Дональд Трамп (л) і Володимир Путін, комбіноване фото

Гілларі Клінтон виглядала на президентських дебатах дуже впевнено, виступала так, ніби вона вже є президентом США. Такими враженнями від перегляду перших теледебатів кандидатів у президенти від Демократичної та Республіканської партій поділилася експерт центру «Чаттам Гауз» Орися Луцевич в ефірі «Голосу Америки».

Вона зауважила, що два блоки питань, порушених під час дебатів, – економіка та безпека – цікавлять насамперед американського виборця, а не людей за кордоном.

Орися Луцевич
Орися Луцевич

«Два блоки питань – економічний блок і безпека. Але безпека якраз у плані боротьби з тероризмом, забезпечення права і порядку у Сполучених Штатах. І це показує ті питання, які турбують американців. Можливо, менше турбують людей за кордоном, які дивляться на зовнішню політику Америки і хвилюються, яка ж вона буде, коли стане президентом чи то Трамп, чи Клінтон», – наголосила Орися Луцевич.

Вона поділяє думку, що обоє кандидатів вдавалися час від часу до популізму, особистих нападок, а тому дискусія вийшла не дуже глибокою. Поширення тренду популізму в усьому світі експерт пов’язує із глобалізацією.

Ми теж в Україні хочемо залучити інвестиції, апелюючи тим, що у нас дешева робоча сила
Орися Луцевич

«Велика кількість громадян і в Сполучених Штатах, і в Західній Європі, постраждали від перенесення робочих місць у дешевші країни – це є логіка бізнесу, яка йде за дешевою робочою силою. Ми теж в Україні хочемо залучити інвестиції, апелюючи тим, що у нас дешева робоча сила», – пояснює експерт. За її словами, змінити цю систему і повернути робочі місця в один момент дуже важко, тому що економіка дуже інтегрована.

«Власне, це план Трампа – повернути робочі місця. Клінтон же каже, що потрібно створювати нові робочі місця, через нові ринки. Мені здається, що це більш стратегія майбутнього, ніж стратегія минулого. Можливо, у цьому Трамп до Путіна чимось подібний, тому що вони апелюють до минулого, а не показують візію майбутнього», – каже експерт.

Продовжуючи тему впливу російського президента Володимира Путіна на політичні настрої у Європі та Америці, Орися Луцевич зазначила, що Путін, який походить із сектору безпеки – колишнього КДБ – створює небезпеку своїми операціями впливу.

Він (Путін) хоче показати, що західна система, яка базується на верховенстві права і демократії, не функціонує
Орися Луцевич

«Він хоче показати, що західна система, яка базується на верховенстві права і демократії, не функціонує. Що вона не може забезпечити порядок у Сполучених Штатах чи, скажімо, подолати проблему біженців у Європі. Безумовно, його головна мета: дискредитувати вибори у Сполучених Штатах. Немає значення, хто переможе – Трамп чи Гілларі, головне показати росіянам у першу чергу, що ця демократична система недієздатна. І просувати свою систему: державницьку, яка базується на єдиній державній релігії, певному російському шовінізмі, і яка пропонує безпеку», – наголосила експерт центру «Чаттам Гауз» у Лондоні Орися Луцевич.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG