Доступність посилання

ТОП новини

Як українська громада США дбає про дітей із «сірої зони»


Діти прифронтового Донбасу, ілюстративне фото
Діти прифронтового Донбасу, ілюстративне фото

Події на Майдані Незалежності у Києві, а згодом російська агресія в Україні, сколихнули та об’єднали українців за кордонами Батьківщини. На цій хвилі, зокрема у США, виникло кілька волонтерських організацій, які надавали й продовжують надавати допомогу Україні.

Окрім щойно утворених, підтримують історичну Батьківщину й організації, що працюють вже багато років. Злучений український американський допомоговий комітет (ЗУДАК) почав допомагати українцям ще у 1944 році і з того часу не зупиняється.

Допомога сиротинцям, літнім людям, малозабезпеченим, Майдану, воїнам АТО та їхнім родинам, медичним закладам чи фінансування освітніх програм у різних куточках України – це все напрямки роботи ЗУДАК у США. Його нинішній президент Лариса Кий розповідає: за понад 70 років ЗУДАК допоміг десяткам тисяч українців.

«ЗУДАК був заснований у 1944 році. Він був заснований з міркувань, що у Європі було дуже багато біженців з України. Було також дуже багато тих, що вийшли з концентраційних таборів, були люди, яких половили на вулицях і до праці взяли до Німеччини, і тоді треба було їм допомогти. Завдяки ЗУДАК, переселено 70 тисяч українців до США», – розповіла президент ЗУДАК Лариса Кий.

«Через кілька років після проголошення незалежності України, ЗУДАК відкрив представництва у Львові і Києві. Свою роботу у цих містах розпочав із закупівлі двохсот ризографів для шкіл. Також ми почали допомагати сиротинцям. Ми мали дуже поважний – на 500,000 доларів у 1994-95-96 роках – грант від USAID (Агентство США з міжнародного розвитку – ред.). Це був грант для дітей з вадами, то було для 13 інтернатів у Львівській області. Мали бути навчальні такі заклади для дітей з вадами. Ми мали для дівчат – вчили їх шити, а для хлопців були теслярські курси. То були діти, які не повністю були розвинуті розумово, діти, що були трохи глухі, трохи сліпі», – додала вона.

Окрім цього, додає пані Лариса, завдяки фінансовим пожертвам вдалося закупити та надіслати до районних та обласних лікарень з дитячими відділеннями 13 машин швидкої допомоги та хірургічні інструменти. У ЗУДАК дбають і про старших людей: в Україні діє кілька їдалень, де раз на день нужденних годують безкоштовними обідами. Існує і спеціальна програма з фінансової підтримки одиноких літніх людей.

Окрему увагу ЗУДАК приділяє оздоровленню дітей. Понад сто маленьких українців зі східних областей та «сірої» зони ознайомлювалися з традиціями своєї Батьківщини та відпочивали в Івано-Франківській області.

Минулого року були діти загиблих воїнів, або батьки яких боролися в АТО. Цього року наша дирекція вирішила, що ці табори мають бути для дітей з «сірої зони»
Лариса Кий

«І минулого року ми мали три сесії: по 80 дітей, 80 дітей і 40 дітей. То є двотижневі табори. Минулого року то були діти загиблих воїнів, або батьки яких боролися в АТО. Цього року наша дирекція вирішила, що ці табори мають бути для дітей з «сірої зони». І те, що нам було передано: мама вмерла, вони чують постріли... Ті діти страшно багато пережили і переживають», – сказала Лариса Кий.

Пані Лариса додає: останні десять років успішно діє програма «Іду з дитинства до Тараса», яку заснував учитель української мови з Луганська. Навесні у 5-7 областях України проходять конкурси з читання віршів Тараса Шевченка. Переможці виграють дводенну прогулянку до Києва та Канева.

Окремою сторінкою в історії роботи ЗУДАК була допомога тим, хто відстоював свої права на Майдані взимку 2013-2014 років.

«Під час Майдану ми допомагали фінансово. Ми допомагали шатрами, ми допомагали ліками, ми допомагали гігієнічними всякими продуктами, коцами, рушниками. Всім, чим можна було допомогти. Гроші передавали, закуповувалися, або пересилали валізками. Потім програма «Небесна Сотня», як вони погинули. Ми проголосили, що родина кожного загиблого одержить від громади в Америці 1 000 доларів. Так і сталося», – розповіла президент ЗУДАК.

Віце-президент ЗУДАК Нестор Зарічний додає: Революція гідності стала поштовхом для активізації української громади у США. Українці в Америці зрозуміли, настав час згуртуватися та допомогти тим, хто намагається змінити Україну. З початком війни на сході України роботи стало ще більше.

«Ми з пані Ларисою були під час формування тих перших добровольчих батальйонів. ЗУДАК поміг купляти перші берці, одяг, спальні мішки, рації ми проплачували, навіть ті ж бронежилети. Ми зустрілись з першим добровольчим батальйоном Київська Русь...», – розповів Нестор Зарічний.

За словами пана Нестора, ЗУДАК також допомагає зі сплатою рахунків за медичні послуги тим, хто цього потребує.

Щомісяця Допомоговий комітет розглядає кілька десятків запитів, які надходять з усієї території України з проханням сплатити медичні послуги. Найскладніше, зізнаються члени дирекції ЗУДАК, відмовляти людям.

Найтяжче писати листи і казати: ми не можемо вам допомогти з повною сумою на лікування
Нестор Зарічний

«Дуже тяжко читати ці листи, читати ці діагнози, коли діти, процентів 50-60 – вони приречені, але батьки борються за їхні життя і відмовити ми не можемо. Найпростіше, напевно, робити фізичну працю. Мені простіше вантажити контейнер. Найтяжче писати листи і казати: ми не можемо вам допомогти з повною сумою на лікування», – поділився Нестор Зарічний.

У найближчих планах Злученого українського американського допомогового комітету – реабілітація українських військових, на яку тепер збирають кошти. У дирекції не забувають і про Крим. Коли він повернеться до України, ЗУДАК негайно почне надсилати туди допомогу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG