Доступність посилання

ТОП новини

Мамині прокурори (розслідування)


Обійнявши посаду генерального прокурора України в травні 2016 року, Юрій Луценко на всю країну заявив про необхідність перевірки на доброчесність українських прокурорів.

Журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший», вирішили перевірити, наскільки достовірно декларують своє майно та майно своїх родин працівники Генпрокуратури – і знайшли багато цікавого.

Прокурор Сергій Стороженко працює у відділі Генеральної прокуратури, що наглядає за співробітниками Державної фіскальної служби, – тобто має стежити за законністю дій податківців.

Прокурор Сергій Стороженко працює у відділі Генеральної прокуратури, що наглядає за співробітниками Державної фіскальної служби
Прокурор Сергій Стороженко працює у відділі Генеральної прокуратури, що наглядає за співробітниками Державної фіскальної служби

Офіційно прокурор Стороженко станом на 2015 рік задекларував наступні статки.

У 2015 році на двох прокурор із дружиною заробили 760 тисяч гривень. У самого прокурора лише квартира на неповних 37 квадратних метрів, гараж і не вказане інше нерухоме майно. У його дружини – квартира на майже 90 квадратів та інше нерухоме майно. Машина Toyota RAV4 була лише в дружини Стороженка. Сам же прокурор автівки офіційно не мав.

Але вранці в робочий день знімальна група «Схем» фіксує, як Сергій Стороженко на автомобілі Toyota Camry від’їжджає зовсім не від під’їзду багатоповерхівки, а з двору огородженого парканом котеджу в київському мікрорайоні Бортничі. Прокурор їде до центру Києва, завбачливо паркує автомобіль за квартал від місця роботи і близько 9-ї ранку заходить до будівлі Генпрокуратури.

Таку сцену журналісти спостерігали впродовж кількох тижнів – Сергій Стороженко регулярно приїжджає на роботу на Toyota Camry. Цієї машини в його декларації за 2015 рік не було. За даними «Схем», власницею машини є Віра Стороженко – мати прокурора.

Більше того, будинок, з якого прокурор вранці вирушає на роботу, також офіційно оформлений на його матір.

Будинок, з якого прокурор ГПУ Сергій Стороженко вранці вирушає на роботу, офіційно оформлений на його матір
Будинок, з якого прокурор ГПУ Сергій Стороженко вранці вирушає на роботу, офіційно оформлений на його матір

За даними реєстру прав на нерухоме майно, Віра Стороженко стала власницею будинку на майже 300 квадратних метрів, а також землі під ним у 2013 році. Про користування цим котеджем та маминою машиною в декларації прокурора за 2015 рік ані слова. Можливо, ці дані з’являться в його декларації за 2016 рік, яка вже має бути електронною, а недостовірна інформація у ній за новим законом – кримінальний злочин.

Загалом же родичі прокурора Сергія Стороженка є власниками низки іншої солідної нерухомості. Наприклад, у його батьків є ще два будинки у Бортничах.Також у власності родичів майже 700 квадратних метрів нежитлових приміщень у Дарницькому районі столиці.

«Схеми» вирішили запитати Сергія Стороженка, де ж він насправді мешкає та яким чином його родичі здобули свою нерухомість. Та, побачивши журналістів, прокурор почав тікати.

Журналістам програми вдалося поспілкуватись із батьком прокурора – Володимиром Стороженком. У 2006–2012 роках він очолював головне управління житлового забезпечення Київської міської держадміністрації, до того працював в одній із райадміністрацій Києва.

Тоді, у 2010 році, Стороженко-старший навіть встиг прославитися на телебаченні – під час розмови з нинішнім журналістом програми «Схеми», а на той час журналістом телеканалу «СТБ» Сергієм Андрушком чиновник викинув мікрофон знімальної групи у смітник.

У телефонній розмові тепер уже колишній чиновник, батько прокурора Стороженка, розповів про майно, яким користується його син.

«Він їздить на Toyota Camry, яку вони купили, дружина дійсно її купувала. Ну, син їздить, ну що, Вам теж мабуть батьки допомагають. Купили її, вона б/у, куплена на бензин-газ, і вона 2007 року, чи таке, я не пам’ятаю. Це машина, яка коштує 10 тисяч доларів, мабуть», – зазначив Стороженко-старший.

Розповів він і про будинок, біля якого журналісти зафіксували прокурора Сергія Стороженка.

«Ви бачили той будинок? До того будинку ще стільки треба докладати рук, там ще немає, він тільки зовні, ще він не закінчений. Ще і всередині, і зовні, і благоустрою немає. Уже все-таки 32 роки, ми хотіли, щоб він жив окремо, щоб створював свою сім’ю», – додав батько прокурора.

За словами Володимира Стороженка, мати прокурора вже близько 15 років займається бізнесом. За даними державного реєстру, Віра Стороженко є фізичною особою-підприємцем з 2008 року та займається наданням в оренду нерухомості.

«Дуже часто наші чиновники гадають, що вони зможуть приховати своє майно, якщо вони його запишуть, наприклад, на членів своєї сім’ї, яких не потрібно вказувати в декларації. Якщо в них є хоч якесь право користуватися цим майном, вони зобов’язані відобразити це право оренди, право користування. Тому що законодавство вимагає декларувати не лише те, що належить за правом приватної власності декларанту, але й усі інші права, якими він володіє. Те саме стосується і транспортних засобів», – наголошує юрист Центру демократії та верховенства права Галина Чижик.

Ще один прокурор із заможними родичами

Ще один співробітник Генпрокуратури, який користується майном, оформленим на матір, – Володимир Бедриківський. Зараз він обіймає серйозну посаду – очолює Департамент нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності.

Володимир Бедриківський очолює Департамент нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генпрокуратури України
Володимир Бедриківський очолює Департамент нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генпрокуратури України

Бедриківський – давній знайомий генерального прокурора Юрія Луценка. Ще при президенті Ющенку, коли Луценко очолював Міністерство внутрішніх справ, Бедриківський був його першим заступником і навіть отримав звання генерал-полковника міліції. Коли ж у 2016 році Луценко став генпрокурором, Бедриківський отримав посаду голови впливового департаменту в ГПУ.

Дружина Володимира Бедриківського Інна володіє квартирою на 67 квадратних метрів у столиці. Окрім того, в користуванні Бедриківського будинок на 583 квадратні метри під Києвом. Маєток записаний на 80-річну маму посадовця. Вона стала власницею розкішного будинку в 2009 році – коли Володимир Бедриківський працював у МВС.

Маєток під Києвом на 583 квадратні метри, яким користується співробітник ГПУ Володимир Бедриківський, записаний на його 80-річну маму
Маєток під Києвом на 583 квадратні метри, яким користується співробітник ГПУ Володимир Бедриківський, записаний на його 80-річну маму

У 2014 році Володимир Бедриківський, його дружина й син викупили ще чотири ділянки біля маєтку. Тож тепер родина посадовця з Генпрокуратури отримала ще й доступ до водойми.

Також 26-річний син Бедриківського є власником квартири на 143 квадратних метрів у новобудові в центрі Києва та елітного позашляховика Volkswagen Touareg.

У письмовій відповіді прес-служба ГПУ підтвердила, що Бедриківський живе в будинку матері, але яким чином вона придбала таке дороге житло – невідомо.

«Даний будинок та земельна ділянка належить на праві власності його матері – Бедриківській Маїні Михайлівні, яка не проживає разом із декларантом, не є членом його родини, а тому в декларації не зазначена. Інформація про доходи та витрати М. Бедриківської, яка не є членом сім’ї працівника Генеральної прокуратури України, носить конфіденційний характер», – зазначають в ГПУ.

«Схеми» з’ясували, що мама посадовця насправді проживає в Чернівцях. Однак жінка не захотіла спілкуватись із журналістами про те, яким чином вона придбала маєток під Києвом, де мешкає її прокурорський син.

Мати Бедриківського стала власницею елітного будинку ще до початку дії статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення. А тому, якими б не були джерела походження коштів на будинок, жодних юридичних наслідків це не матиме, кажуть юристи.

«Якщо це майно набуте до 2011 року, до березня 2011 року, то це лише моральне питання. Юридичну відповідальність за це не передбачено чинним законодавством», – зазначає експерт Центру протидії корупції Андрій Савін.

Бабусин прокурор

Олександр Амплеєв працює в органах прокуратури вже близько 18 років, із них останні 12 років – у Генеральній прокуратурі.

Прокурор Генпрокуратури Олександр Амплеєв
Прокурор Генпрокуратури Олександр Амплеєв

У його деклараціях за останні три роки – суцільні прочерки: ні квартир, ні будинків, ні машин.

Однак цього року його становище значно покращилось. Кілька днів поспіль знімальна група спостерігала, як прокурор Олександр Амплеєв на автомобілі Toyota Camry вранці їздить на роботу з двору котеджу, розташованого в селі під Києвом.​

Будинок дружини прокурора ГПУ Олександра Амплеєва під Києвом
Будинок дружини прокурора ГПУ Олександра Амплеєва під Києвом

Будинком із 2007 року володіє дружина прокурора Амплеєва Тетяна. Її у своїх деклараціях в розділі «родина» прокурор не вказував. Каже, що певний час був розлучений, а цього року вирішив удруге одружитись із матір’ю своїх дітей. У 2015 році, за словами прокурора, він проживав у свого брата й ніяких витрат не ніс.

Прокурор Генпрокуратури Олександр Амплеєв на автомобілі своєї бабусі
Прокурор Генпрокуратури Олександр Амплеєв на автомобілі своєї бабусі

Машина, на якій їздить Амплеєв, за словами прокурора, належить його бабусі. 91-річна жінка прописана в Жашкові.

Невдовзі після оприлюднення цього відео генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що стосовно прокурора Амплеєва вже розпочалась службова перевірка. Якщо за її результатами виявиться, що спосіб життя прокурора не відповідає його офіційним статкам, прокурора можуть звільнити. На час виходу сюжету перевірка ще тривала.

Вивчення статків працівників прокуратури наводить на висновок, що, по-перше, вони деколи уникають необхідності декларувати майно, записуючи його на інших членів своєї родини.

Інші ж, навіть офіційно декларуючи користування елітним майном, залишають до себе відкрите питання: чи законним шляхом здобута ця оформлена на родичів численна нерухомість і дорогі автомобілі?

Залишається тільки пригадати заяву генерального прокурора і спостерігати, чи перейде він від слів до діла.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG