Доступність посилання

ТОП новини

Слідчі: ракету, що збила рейс MH17, запустили з-під підконтрольного бойовикам селища Первомайського


Члени Міжнародної Спільної слідчої групи (JIT), яка розслідує збиття літака «Малайзійських авіаліній» над Донбасом у 2014 році, під час презентації результатів розслідування. Ньювегейн, Нідерладни, 28 вересня 2016 року
Члени Міжнародної Спільної слідчої групи (JIT), яка розслідує збиття літака «Малайзійських авіаліній» над Донбасом у 2014 році, під час презентації результатів розслідування. Ньювегейн, Нідерладни, 28 вересня 2016 року

Міжнародна Спільна слідча група (JIT), яка розслідує збиття літака «Малайзійських авіаліній» над Донбасом у 2014 році, дійшла висновку, що «Боїнг» збили з території біля селища Первомайський поблизу Сніжного на Донеччині. Ця територія підконтрольна підтримуваним Росією бойовикам на сході України.

Як заявив голова JIT, голова прокуратури Нідерландів Фред Вестербеке, презентуючи результати розслідування, слідчі розглядали версії нещасного випадку, теракту або нападу з повітря, але доказів цих версій немає.

«Поруч з МН17 не було інших літаків. Це підтверджує навіть Росія», – заявляють слідчі.

Глава департаменту розслідувань поліції Нідерландів Гілберт Пауліссен додав, що слідство встановило, що «Боїнг» був збитий ракетою 9М38. Він продемонстрував її уламки.

За словами слідчих, зенітно-ракетний комплекс «Бук», з якого була випущена ракета, був привезений з Росії і невдовзі після запуску ракети повернувся в Росію.

Як заявив Вестербеке, слідству відомі імена 100 осіб, які причетні до перевезення «Бука».

Він закликав всіх свідків збиття літака до співпраці. «Українське законодавство надає пом’якшення покарання за співпрацю зі слідством», – додав він.

Два дні тому Росія оприлюднила, як стверджується, дані зі своїх радарів, з яких, за заявами Кремля, випливає, що ракета була випущена з території, непідконтрольної сепаратистам. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав ці дані «неспростовними».

Відповідно до опублікованої в жовтні минулого року доповіді Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів, літак був збитий ракетою «Бук» російського виробництва з території, контрольованої бойовиками на Донбасі. Росія свою причетність до збиття літака заперечує.

17 липня 2014 року біля міста Торез Донецької області із зенітно-ракетного комплексу «Бук» був збитий літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Всі 298 людей на борту, серед яких 80 – діти, загинули.

Захід і Україна й раніше заявляли, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого бойовикам Росією; наразі достеменно не доведено, чи причетні до цього й кадрові російські військові і російське військове командування. Громадянські розслідувачі кажуть, що визначили кількадесят російських військових, із яких дехто причетний до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

XS
SM
MD
LG