Доступність посилання

ТОП новини

У Росії назвали слідство у справі MH17 упередженим і політично мотивованим


Марія Захарова, архівне фото
Марія Захарова, архівне фото

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що нові висновки міжнародного розслідування у справі збиття авіалайнера рейсу MH17 над Донбасом 2014 року підтверджують, що це слідство «упереджене і політично мотивоване».

«Росія розчарована тим, що ситуація навколо розслідування катастрофи «Боїнга» не змінюється», – заявила речниця МЗС Росії Марія Захарова після того, як оголошені раніше в середу в Нідерландах результати офіційно підтвердили причетність Росії до цього збиття, про яку говорять практично з часу трагедії.

За словами Захарової про результати розслідування, «самочинно призначати винного і вигадувати бажані результати перетворилося на норму для наших західних колег».

Вона також заявила, ніби «міжнародні слідчі усунули Москву від повноцінної участі у слідчому процесі». «Звучить як злий жарт, але Україну при цьому вони зробили повноправним членом Спільної слідчої групи, подарувавши їй можливість підробляти докази і обертати справу на свою користь», – заявила Захарова.

Крім того, стверджує речниця, «досі слідство продовжує ігнорувати неспростовні докази від російської сторони, незважаючи на те, що Росія фактично єдина, хто направляє достовірну інформацію і розкриває все нові дані».

Раніше в середу в Нідерландах Спільна слідча група оприлюднила деякі проміжні результати свого розслідування, що має на меті встановити причину загибелі літака з 298 людьми в ньому, визначити винних у його збитті і довести справу до суду. При цьому, всупереч твердженням Захарової, слідство звернуло увагу, що тим часом іще не може офіційно скласти вину на когось і, зокрема, не може робити заяв про участь у збитті літака Росії як держави чи людей із Росії.

Зокрема, слідчі повідомили, що результати розслідування встановили: літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук» із території, яку в той час і донині контролюють підтримувані Росією сепаратисти, а сам комплекс перед тим був доставлений із Росії, а наступного дня після збиття повернутий до Росії.

Раніше Росія багато разів ішла на різноманітні кроки, щоб перешкодити цьому розслідуванню, а також попередньому, технічному, яке було завершене минулого року. Зокрема, Москва висувала різні версії того, хто і як міг збити літак, але щоразу складала вину на Київ. Також Росія багато разів оприлюднювала сфальсифіковані «докази», що мали «підтвердити» її позицію. Крім того, Росія заявляла, що не зберегла первинних даних своїх радарів, як то вимагають міжнародні норми.

Два дні тому Росія оприлюднила, як стверджували в Москві, раніше не відомі дані зі своїх радарів, з яких, за заявами Кремля, «неспростовно» випливає, що ракета не була випущена з території, підконтрольної сепаратистам. Всупереч заявам Захарової, у Спільній слідчій групі повідомили, що досі офіційно не отримали цих даних.

При цьому Росія з самого початку твердить, що не причетна до збиття. Відтак не було ніяких підстав долучати її до повної участі в розслідуванні. Натомість Україна, на території якої сталася трагедія, за міжнародними нормами мала сама проводити розслідування, але скористалася правом поступитися цим Нідерландам, щоб її не звинувачували в упередженості.

XS
SM
MD
LG