Доступність посилання

ТОП новини

Така нікчема, що не потрібен там навіть як зрадник – Аваков про затриманого в Росії Макаренка


Микола Макаренко, колишній начальник ДАІ Києва
Микола Макаренко, колишній начальник ДАІ Києва

«Несподіваним подарунком від російських правоохоронців» назвав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков затримання в Москві колишнього начальника столичної ДАІ Миколи Макаренка. Правоохоронці вже готують документи для екстрадиції підозрюваного. Екс-посадовця оголосили в розшук ще у квітні минулого року. Тоді Аваков повідомив, що Макаренко несанкціоновано залишив територію України. Його підозрюють в організації злочинних схем, що базувались на незаконному отриманні коштів під час оформлення автомобілів у Києві.

Хоч про затримання Миколи Макаренка стало відомо тільки тепер, відбулось це ще 21 вересня, одразу після прильоту екс-посадовця в московський аеропорт «Домодєдово». Звідки саме прибув колишній начальник київської ДАІ та де перебував з квітня 2015-го, правоохоронці не повідомляють, посилаючись на таємницю слідства. Натомість, як у прокуратуру, так і в МВС без особливих сумнівів говорять про можливість його видачі українській стороні. Підготовка відповідного клопотання вже на завершальному етапі.

Очевидно така нікчема, що не потрібен там навіть як зрадник. А ми його чекаємо тут
Арсен Аваков

«Несподіваний подарунок від російських правоохоронців, з якими у нас немає регулярного обміну на даний момент, і ми розраховуємо, що цей злочинець буде виданий. Очевидно така нікчема, що не потрібен там навіть як зрадник. А ми його чекаємо тут. У нас до нього є підготована підозра і обвинувачення. І я сподіваюся, що процедура видачі буде здійснена», – прокоментував затримання Арсен Аваков.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

​Затримати Макаренка вдалось, оскільки той перебував у міжнародному розшуку. Ще в квітні 2015 року в Києві прокуратура спільно з МВС провели низку обшуків та затримань. Втім, начальнику столичного ДАІ вдалось залишити межі України до цього. На думку Арсена Авакова, його завчасно попередили колеги. Відбув він, начебто, до Білорусі.

Була побудована система збору хабарів – заступник генпрокурора

Макаренка називають організатором злочинних схем, через які проводили квітневі обшуки. Раніше очільник МВС заявляв, що той причетний до вимагання щомісячних грошових виплат від співробітників Центрів надання послуг МВС та монопольної реалізації бланків довідок-рахунків необхідних під час перереєстрації авто. Заступник генпрокурора Євген Єнін у коментарі Радіо Свобода відмовився називати точні суми коштів, однак заявив, що йдеться про особливо великі розміри.

Це було не просто здійснення хабаря, а була побудована система
Євген Єнін

«Зазначена особа організувала схему збору хабарів. Є певний зв’язок, який підтверджує, що це було не просто здійснення хабаря, а була побудована система. Як ви розумієте, ця посадова особа займала доволі високе становище в ієрархії, мала під собою низку підлеглих і їхні дії були об’єднані спільним умислом», – розповів заступник генпрокурора.

Одну з корупційних схем, в організації якої звинувачують Миколу Макаренка, детально досліджував юрист та експерт об’єднання Реанімаційний пакет реформ Олександр Лємєнов. Йдеться про реалізацію довідок-рахунків, необхідних під час перереєстрації авто. Експерт підрахував, що лише за півтора року з 2014-го до середини 2015-го на реалізації їх у межах України учасники схеми змогли отримати майже мільярд гривень. Продавали їх приватні структури, і хоч собівартість документа 29 гривень, коштували вони і по тисячі.

Корупційна складова зменшилась, але не зникла – експерт

Якщо в квітні 2015 року Макаренку вдалось уникнути затримання, то інший посадовець київського управління ДАІ – начальник відділу реєстраційно-екзаменаційної роботи Микола Жебель таки опинився під вартою. Саме ТОВ «Іннавто» пов’язане з Жебелем, яке і займалось продажем довідок-рахунків у Києві. За інформацією Авакова, в місяць компанія за цією схемою отримувала 600 тисяч гривень.

Наразі, використання довідки-рахунка, яку Аваков назвав «королевою корупції», скасовано. Оголосив про це міністр в листопаді 2015-го. Втім, каже, Лємєнов, сумнівні заробітки на автомобілістах на цьому не припинились.

Воно трохи інакше виглядає: зараз стоять люди певні в Центрах надання послуг МВС, які збирають гроші за заповнення договорів
Олександр Лємєнов

«Воно трохи інакше виглядає: зараз стоять люди певні в Центрах надання послуг МВС, які збирають гроші за заповнення договорів. Має ж бути якась правова підстава для перереєстрації транспортного засобу. Таким чином заробляють. Довідок немає, але є договори. Там, здається, була такса 500 гривень, а довідка-рахунок коштувала 1000. Ну от, зменшили в два рази корупційну складову», – розповів експерт.

У Генпрокуратурі зазначили, якщо екстрадиція відбуватиметься за спрощеною процедурою, то вже впродовж місяця Микола Макаренко може прибути до Києва. Та це за умови, що він, наприклад, не попросить політичного притулоку в Росії. Тоді процес може значно уповільнитись.​

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG