Доступність посилання

ТОП новини

Суддя Гольник: мене переслідують за викриття корупційного злочину


Лариса Гольник
Лариса Гольник

У середу в Октябрському районному суді Полтави були призначені збори щодо дисциплінарної відповідальності судді-викривача Лариси Гольник, яка відмовилася винести рішення на користь чинного мера Олександра Мамая. Резонансна справа набула розголосу через корупційне викриття мера та тиск на Ларису Гольник з боку головуючого суду.

​Колеги-судді, не висловивши підтримки, залишили залу, зачинившись у власних кабінетах. Пізніше до місцевих депутатів та громадських активістів, які також прийшли на збори, вийшов голова суду Олександр Струков. Змістовної розмови не вийшло, на будь-які запитання він відповідати відмовився. Виникла сварка. Із приміщення суду Олександра Струкова вивів поліцейський патруль, викликаний працівниками установи.

Бійка
Будь ласка, зачекайте
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

У травні 2014 року до Октябрьского районного суду Полтави надійшла справа міського голови Олександра Мамая. Там йшлося про конфлікт інтересів відносно земельних ділянок, які він надав своїй падчерці. Після того, як двоє суддів узяли відвід, справа потрапила до Лариси Гольник. Самостійно на судові засідання мер не приходив, двічі його примусово доставляли органи правопорядку.

Він давав коментар, що суддя, яка стояла на Майдані, не може його судити
Лариса Гольник

«Він намагався, щоб справу передали в інший суд, відводи кілька разів заявляв. До цього він давав коментар, що суддя, яка стояла на Майдані, не може його судити», – розповідає Лариса Гольник.

Після рішення про неповагу до суду, яке апеляція не підтримала, до судді Гольник прийшов колишній заступник міського голови Дмитро Трихна з пропозицією досягнути певного компромісу на користь мера. Після цієї зустрічі Лариса Гольник звернулася до Київського управління боротьби з організованою злочинністю, кримінальну справу проти Трихни порушили з затримкою.

Лариса Гольник
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
Справа відносно Трихни не може бути самостійно виділена, до цієї справи причетний Мамай
Лариса Гольник

«Справа відносно Трихни не може бути самостійно виділена, вона повинна розслідуватися в рамках обвинувачення за фактом, що до цієї справи причетний Мамай. Але прокуратура в цьому плані абсолютно бездіяльна», – скаржиться суддя полтавського суду Лариса Гольник.

Після того, як мер міста звинуватив її у хабарництві, Лариса Гольник узяла самовідвід. Голова вищого районного суду області, до якого перейшла справа, закрив її за термінами давності без визнання обвинувачення.

Струков дав неправдиві свідчення, узгоджені з Мамаєм проти мене, що ніби то я спровокувала на якийсь злочин
Лариса Гольник

«Скарг було дуже багато написано, і з боку Мамая теж. В тому числі було й про те, що я була звинувачена у хабарництві. Після того Струков дав неправдиві свідчення, узгоджені з Мамаєм проти мене, що ніби то я спровокувала на якийсь злочин», говорить Гольник.

Про тиск на себе з боку голови суду Олександра Струкова Лариса Гольник доповіла на засіданні комітету з питань запобігання і протидії корупції. За її словами, голова суду Олександр Струков ініціював збори, на яких вона мала б бути притягнута до дисциплінарної відповідальності.

Лариса Гольник
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00
Це переслідування мене як судді-викривача з корупційного злочину
Лариса Гольник

«Складаються такі акти, нібито я порушую трудову дисципліну. Я вважаю, що це переслідування мене як судді-викривача з корупційного злочину, головою суду. Зараз робиться все для того, щоб звільнити мене як суддю, щоб система відторгнула. Ми будемо боротися!» – наголошує Лариса Гольник

Наразі в Україні гострим стоїть питання судової реформи, наприкінці вересня до Конституції можуть бути внесені зміни, які передбачають звільнення суддів певної категорії, тих, які перебувають на 5-річному терміні. Їх направлять на кваліфікаційні іспити, робоче місце не зберігається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG