Доступність посилання

ТОП новини

Двоє чеських президентів вирушили на Родос до Володимира Якуніна


Володимир Якунін (л) на одному з заходів свого форуму «Діалог цивілізацій», архівне фото
Володимир Якунін (л) на одному з заходів свого форуму «Діалог цивілізацій», архівне фото

Чинний президент Чехії Мілош Земан і його попередник на цій посаді, колишній президент Вацлав Клаус разом вилетіли на грецький острів Родос, щоб узяти участь у роботі конференції «Діалог цивілізацій». Організатором конференції, як і попередніми роками, є відомий російський олігарх Володимир Якунін, близький приятель президента Росії Володимира Путіна.

Як мовиться у програмі президента, Мілош Земан у п’ятницю відкриватиме роботу конференції як її головний доповідач. А на суботу передбачений виступ Вацлава Клауса.

Як повідомив речник чеського президента Їржі Овчачек, «головним у прийнятті рішення щодо поїздки на Родоську конференцію стала інформація про ймовірну участь у ній словацького і угорського прем’єрів». Однак, за інформацією канцелярії прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіца, у п’ятницю він братиме участь у похороні колишнього президента Ізраїлю Шимона Переса.

Крім згаданих державних діячів із Чехії і, можливо, Угорщини і Словаччини, в роботі конференції на Родосі інші державні представники участі не братимуть.

Зокрема, на це звернув увагу відомий чеський політик, колишній міністр закордонних справ країни Циріл Свобода, який заявив: «Я б хотів, щоб президент нашої республіки їздив на ті конференції, на яких присутні справжні лідери, прем’єри, голови держав Європи, Сполучених Штатів».

Мілош Земан на такій самій Родоській конференції 2014 року закликав до скасування санкцій щодо Росії, а також назвав події на Сході України «громадянською війною», «чимось таким, як грип».

Форуми «Діалог цивілізацій» на грецькому Родосі проводяться з 2002 року. Їхній організатор Володимир Якунін, до 2015 року керівник «Російської залізниці», входить до переліку осіб, на яких після агресії Росії проти України у Криму й на Донбасі накладені санкції США.

XS
SM
MD
LG