Доступність посилання

ТОП новини

Політики не повинні втручатися в історію – історики про виступ президента Ізраїлю


Президент Ізраїлю Реувен Рівлін виступає у Верховній Раді. Київ, 27 вересня 2016 року
Президент Ізраїлю Реувен Рівлін виступає у Верховній Раді. Київ, 27 вересня 2016 року

Політикам не варто займатися інтерпретацією історії, вважають учасники київської конференції, присвяченої розстрілам у Бабиному Яру, що стали однією з центральних подій Голокосту на сході Європи. Так вони реагували на виступ 27 вересня у Верховній Раді ізраїльського президента Реувена Рівліна, в якому він заявив, що багато українців, і зокрема «бійці ОУН» вбивали євреїв під час Голокосту. При цьому Рівлін додав, що були і українці, які рятували євреїв, але їх було надто мало.

Виступ ізраїльського президента в українському парламенті роз’ятрив старі рани в українсько-єврейських відносинах.

«Багато пособників злочинів були українцями. І серед них виділялися особливо бійці ОУН, які знущалися з євреїв, убивали їх та у багатьох випадках, видавали німцям. Вірно і те, що було і 2500 праведників народів світу, ці лічені іскри, які яскраво горіли в час сутінків людства. Однак більшість мовчала», – заявив президент Ізраїлю, виступаючи перед українськими парламентарями.

Президент України Петро Порошенко (праворуч) та президент Ізраїлю Реувен Рівлін у Верховній Раді. Київ, 27 вересня 2016 року
Президент України Петро Порошенко (праворуч) та президент Ізраїлю Реувен Рівлін у Верховній Раді. Київ, 27 вересня 2016 року

Ізраїльський історик Шимон Редліх, який сам вижив у Голокості завдяки допомозі української селянки, яка ризикувала своїм життям і життям двох своїх малолітніх дітей, вважає, що ізраїльський президент потрапив під вплив негативних стереотипів щодо українців, які існують в ізраїльському суспільстві. Проте факти співпраці деяких українців є добре задокументовані.

«Певні групи українського підпілля виявляли євреїв і видавали їх німцям. Про це потрібно знати і говорити. В Україні з різних причин цей етап ще не визрів.

Зараз є жахлива річ, що деякі політики втручаються в історію
Шимон Редліх

Але зараз є жахлива річ, що деякі політики втручаються в історію», – вважає ізраїльський історик.

В інтерв’ю Радіо Свобода американський історик Тімоті Снайдер сказав, що, на його думку, неправильно виділяти українців як колаборантів в окрему групу, бо так вчиняли люди, незалежно від своєї національності.

Тімоті Снайдер
Тімоті Снайдер

«Це правда, що місцеві люди колаборували. Але це не є питанням етнічним, бо деякі українці колаборували і деякі росіяни й інші, взагалі потрібно говорити не в етнічних категоріях, а в радянських категоріях. Радянські люди так робили», – зазначив Тімоті Снайдер.

Потрібне визнання з обох боків – Каратницький

Український вчений зі США Адріан Каратницький, член ради директорів громадської ініціативи «Українсько-єврейська зустріч», яка є одним зі співорганізаторів конференції у Києві, вважає, що українцям потрібно взяти на себе свою частину відповідальності за дії окремих людей і погляди ОУН в часи війни, але ця організація потім змінила свої погляди і сама постраждала від нацистів, наголошує він.

Адріан Каратницький
Адріан Каратницький

Більшість євреїв не знає, що 4000 членів Організації українських націоналістів були вбиті в результаті цілеспрямованої політики нацистського режиму
Адріан Каратницький

«Я думаю, що ОУН і його ідеологія в часі початку Другої світової війни посилювала антисемітські стереотипи, плекала ненависть і видавала заклики до винищення єврейського населення», – говорить Каратницький і додає, що, на його думку, керівництво організації та її духовні та ідеологічні спадкоємці мали б це визнати. Разом з тим, трагічною була і сама історія ОУН.

«Я думаю, що більшість євреїв не знає, що 4000 членів Організації українських націоналістів були вбиті в результаті цілеспрямованої політики нацистського режиму. Коли вони побачили, що ці групи є неслухняними і мають свою мету будувати українську державу, вони дали наказ на їхнє знищення, арешти і катування їхніх лідерів. Я думаю, що, з одного боку, є невизнання певних ідеологічних помилок, а з другого боку, є невизнання більш складної історії», – вважає Каратницький.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG