Доступність посилання

ТОП новини

Загадкові «гастролі» львівського сміття на Дніпропетровщині: хто дав «добро»?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Дніпро – Сміття зі Львова «гастролює» Дніпропетровщиною. У кількох населених пунктах області зафіксували сміттєвози з львівськими номерами. Після того, як через протести жителів міська влада Дніпра та райцентру Синельникова ухвалили рішення про заборону складування немісцевих відходів на своїх полігонах, фури «мандрують» регіоном і намагаються все ж десь висипати непотріб, заявляють екоактивісти. Влада офіційно цього не підтверджує. Між тим екологи наполягають на тому, що проблема потребує вирішення на державному рівні: перевезення сміття з одного місця в інше – не вихід, назріло будівництво сучасних сміттєпереробних заводів.

ЗАВАНТАЖИТИ

У кількох різних місцях Дніпропетровської області екоактивісти та місцеві жителі зафіксували фури з львівськими номерами, завантажені сміттям. З Дніпра та райцентру Синельникове їх вигнали, провівши акції протесту. Рішення про заборону ввезення немісцевого сміття на свої полігони ухвалила влада цих міст. Після цього машини з характерним запахом почали бачити в інших населених пунктах, зокрема поблизу Царичанки та сіл Меліоративного та Орлівщина в Новомосковському районі.

Останній випадок – кричущий, розповіли Радіо Свобода місцеві жителі: біля сіл на Новомосковщині сміттєвози намагались заїхати на територію навіть не легального полігону, а стихійного місцевого звалища, проти якого активісти протестують не один рік поспіль.

Місцеві жителі категорично проти звезення до них немісцевих відходів, кажуть, і зі своїми не можуть впоратись. Аби не пропустити фури, вони перекопали дорогу і виставили імпровізований «блокпост». Тепер чергують, розповів Радіо Свобода один з учасників акції Віталій.

«Нам не потрібне сміттєзвалище біля селища: у нас тут зелена зона, чистота, озера поряд, села. Воно все у воду піде, а що ми будемо завтра пити? У нас тут добра вода, знаменівська», – каже місцевий житель.

«Лягти перед фурами, щоб переїхали?»

Сільський голова Орлівщини Віктор Гаценко підтверджує: львівські фури поблизу села були, але їм перепинили шлях місцеві жителі. Місцеве звалище стихійне, і хоча знаходиться неподалік від села, розташоване на землях, якими розпоряджається районна влада, заявляє голова. Він запевняє: сільрада на складування там сміття – ані місцевого, ані львівського – згоди не давала, «кінці» – в районі.

Є влада, яка розпоряджається цими землями, райдержадміністрація, вони мають відповісти… Хто узгоджував? Ви ж розумієте, просто так зі Львова ніхто не повезе
Віктор Гаценко

«На той смітник сільська рада не возить сміття вже років п’ять, ми возимо на легальний полігон біля Новомосковська. А хто туди возить, я, чесно кажучи, не готовий сказати. Розпорядником землі є райдержадміністрація. Я ніяких паперів не підписував, дозволів туди вивозити не давав. От мені зараз кажуть: «Ви самоусуваєтесь». А що я маю робити? Лягти перед тими фурами, щоб мене переїхали? Чи стежити за ситуацією? Що мені робити? Чесно кажучи, ночувати там і сторожувати – бажання мало. Є влада, яка розпоряджається цими землями, райдержадміністрація, вони мають відповісти… Хто узгоджував? Ви ж розумієте, просто так зі Львова ніхто не повезе», – сказав у коментарі Радіо Свобода сільський голова села Орлівщина.

Аби з’ясувати ситуацію з появою немісцевого сміття в Новомосковському районі, біля сіл, які вважаються рекреаційною зоною через ліси та велику кількість баз для відпочинку, Радіо Свобода також звернулось з інформаційним запитом до райдержадміністрації. Але відповіді поки не отримало. З органу влади лише перетелефонували та поцікавились, як оформити запит для статистики – від юридичної чи фізичної особи.

У Львівській міській раді наразі говорять лише про наявність договорів на утилізацію сміття з двома містами Дніпропетровщини – Дніпром та Синельниковим, інформацію про курсування фур у Царичанському та Новомосковському районах не підтвердили.

«Логічніше возити в Польщу»

Про те, що львівські сміттєвози були зафіксовані в різних місцях Дніпропетровщини, у тому числі на Новомосковщині, знають у Дніпропетровській облраді. Депутат обласної ради, член постійної комісії з питань екології Павло Хазан зазначає: проблемі зі звалищем в Орлівщині не один місяць, екологи б’ють на сполох з серпня, коли ще тамтешній смітник почав горіти. Належить перевірити і те, яке саме сміття й на основі яких документів привезли в регіон вантажівки з львівськими номерами. Питання мають розглянути на засіданні профільної комісії облради, повідомив депутат.

Логіки в тому, що львівські сміттєвози приїхали на Дніпропетровщину, немає. У мене складається враження, що це політична провокація
Павло Хазан

«Те звалище, звісно, неофіційне. Воно горить, димить... І таке не тільки на території Орлівщанської сільської ради. Це лише один приклад безвідповідального ставлення до довкілля. Сільський голова робить вигляд, що нічого не відбувається… Логіки в тому, що львівські сміттєвози приїхали на Дніпропетровщину, немає. Якщо хтось думає, що це дешевше. Ні, не дешевше. За логікою, дешевше було б возити до Польщі. У мене складається враження, що це політична провокація. Яка саме, ми не знаємо», – каже Павло Хазан.

Сміттєпереробний завод вирішить проблему?

Між тим, дніпровські екологи та екоактивісти наполягають на тому, що «сміттєва» проблема потребує вирішення на загальнодержавному рівні. За їхніми даними, транспортування однієї тонни сміття із Західної України до Дніпра коштує не менш як півтори тисяч гривень. Кошти можна було б витратити раціональніше, ніж на перевезення непотребу з місця на місце. Назріло будівництво сучасних сміттєпереробних заводів у регіонах, говорить член громадської екологічної ради при Дніпропетровській ОДА В’ячеслав Горобець.

В Україні досі немає жодного сміттєпереробного заводу, який би мав повний цикл – від сортування до переробки на вторинну сировину
В’ячеслав Горобець

«В Україні досі немає жодного сміттєпереробного заводу, який би мав повний цикл – від сортування до переробки на вторинну сировину. І це 21 століття, коли по дорогах їздять безпілотні авто, ракети приземляються на морські платформи, Україна «будує» звалища. В Європі уже фактично немає полігонів, вони перероблюють своє сміття та ще й завозять із-за кордону. А у нас львівське сміття «розповзається» країною», – зауважує В’ячеслав Горобець.

Сміттєпереробний завод у Польщі
Сміттєпереробний завод у Польщі

Між тим у соціальних мережах іронізують над ситуацією й постять «фотожаби». «Зустрічай! Гастролі львівського сміття у твоєму місті!» та «А ти вже взяв собі львівського сміття? Ні? Тоді ти «сепар»!», – пишуть користувачі.

З чого все почалось?

З0 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова сталася пожежа і зсув сміття. Під завали потрапили троє рятувальників та еколог львівського комунального підприємства. Рятувальників знайшли мертвими.

Рятувальники на території Грибовицького сміттєзвалища поблизу Львова, 30 травня 2016 року
Рятувальники на території Грибовицького сміттєзвалища поблизу Львова, 30 травня 2016 року

За даними прокуратури, експлуатація Грибовицького сміттєзвалища здійснювалась без затвердженого проекту, не вживалися інженерні заходи для забезпечення стійкості полігону, належного ущільнення.

У середині вересня невдоволені жителі околиці Дніпра – Діївки – перекрили трасу на Кривий Ріг, протестуючи проти використання сміттєзвалища поблизу їхнього мікрорайону для утилізації побутових відходів зі Львова. Акція була ініційована будинковими комітетами мікрорайону. Того ж дня міська влада заявила, що Дніпро вже не прийматиме на свій полігон сміття зі Львова, запевнивши, що термін дії домовленості між містами спливає 13 вересня. Загалом, за даними посадовців міськради, місто взяло на утилізацію майже 8,8 тисячі тонн сміття зі Львова, однак умови договору між містами були невідомі. Радіо Свобода подало інформаційний запит до міськради.

Схожа ситуація склалась і в Синельникові Дніпропетровської області: там жителі теж протестували про звезення на їхніх полігон сміття зі Львова. Міська рада Синельникова своїм рішенням заборонила утилізацію сміття зі Львова на місцевому полігоні.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG