Доступність посилання

ТОП новини

«Чорний протест» проти абортів: із примусу добра не народиш (огляд соцмереж)


#CzarnyProtest: Моє тіло – моє рішення
#CzarnyProtest: Моє тіло – моє рішення

У Польщі протестують проти законопроекту, згідно з яким аборти у цій країні можуть бути повністю заборонені та кримінально каратимуться.

Третього жовтня учасниці протесту вийшли на вулиці своїх міст у чорному одязі – на знак жалоби, як вони кажуть, за своїми репродуктивними правами.

Акції під назвою «Чорний протест» тривають уже третій тиждень – як на вулицях, так і в онлайні.

Варшава сьогодні:

«Чорний понеділок» у редакції «Gazeta Wyborcza»:

З акції у Кракові 25 вересня:

У соціальних мережах жінки та чоловіки з різних країн публікують свої дописи або фотографії у чорному із хештегом #czarnyprotest та виходять на акції солідарності.

Білорусь:

«Солідарна з польськими жінками. їхнє тіло – їхня справа»

Швеція:

Ірландія:

Німеччина:

Чи матиме заборона наслідки для України?

Чимало українських користувачів соцмереж долучилися до «Чорного протесту».

«Ці заходи порушують базові права людини, вони призведуть до більшої дискримінації жінок у Польщі», – вважає Тетяна Саніна.

«Я –​ мати 11-річної дівчинки, і я вважаю, що зусилля треба витрачати на сексуальне виховання, а не на заборони», –​ написала поетеса та радіоведуча Міріам Драгіна.

«На вулиці точно 21 століття?» – обурюється Юлія Шулімова.

«Єдине, про що я не матиму ніколи єдиної і твердої позиції – це аборти. Я не знаю, де та грань починається і де закінчується – між порушенням прав жінки і порушенням прав дитини на життя», – написала Євгенія Кравченко.

Дехто із дописувачів побоюється, що якщо у Польщі заборонять аборти, схожі законодавчі ініціативи можуть з’явитися і в Україні.

«Сподіваюся, дикунський законопроект про повну заборону абортів не буде підтриманий. І дуже боюся, що хвиля «мракобєсія» докотиться до нас», – написала Марина Давидова.

Акції на підтримку польських жінок відбулися у понеділок і в Києві,

Львові,

Маріуполі та інших містах.

Однак, раніше в Україні організовували і акції за заборону абортів. В Івано-Франківську такий захід підтримав міський голова.

А в неділю, 2 жовтня, акція на підтримку сімейних цінностей, на якій, зокрема, закликали і заборонити аборти, відбулася в українському Запоріжжі.

«На захист беззахисного життя​». Хто підтримує заборону абортів у Польщі

У Польщі зараз діють одні з найсуворіших у Європі обмежень на штучне переривання вагітності. Наразі аборти тут дозволені лише у випадку загрози життю матері, пошкодження плоду, або якщо жінка завагітніла у результаті зґвалтування чи інцесту.

Повну заборону абортів у країні пропонують активісти, які вже зібрали під відповідною ініціативою 450 тисяч підписів. Ідею, яка втілилася у законопроект, схвалює також церква і правляча партія. Законопроект отримав підтримку у першому читанні.

Прихильники заборони абортів поширюють дописи під хештегами #wobronieżyciabezbronnego, що означає «на захист беззахисного життя», #białyprotest («білий протест») тощо.

Польща і Росія: змагання традиціоналістів?

Дискусія про заборону абортів активізувалася і в Росії. Там автори петиції про заборону абортів вимагають, зокрема, заборонити хірургічне та медикаментозне переривання вагітності і протизаплідні засоби з абортивною дією. Петицію підтримав патріарх Російської православної церкви Кирило. За заборону абортів у Росії виступає і дитячий омбудсмен.

Утім, чи можна вирішити проблему заборонами?

«Тим, хто закликає заборонити аборти, наплювати на ваших дітей»

​За офіційними даними, щорічно в Польщі робиться лише кілька сотень абортів, але, за різними оцінками, підпільно і за кордоном польки роблять їх від 100 до 200 тисяч на рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG