Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді громадська організація запровадила архітектурну освіту для школярів


В Ужгороді дітей вже змалечку навчатимуть дбайливо ставитися до історичних пам’яток та цінувати архітектурну спадщину. А також допоможуть зрозуміти сучасний простір і навіть створювати свої урбаністичні проекти. Мистецький центр «Кубло» започаткував Школу ужгородця, де для дітей старшого віку організовують корисні ворк-шопи з архітектури та урбаністики, а молодших вчать будувати ідеальні міста.

ЗАВАНТАЖИТИ

Організатори кажуть: ситуація з культурною спадщиною в Ужгороді критична, і на сьогодні треба не тільки влаштовувати пікети проти руйнування історичного обличчя міста, а й займатися освітою. Передусім дитячою. Тетяна Смріга, керівник проекту, активна учасниця багатьох дискусій щодо історичної цінності архітектури Ужгорода, впевнена, що хаос у містобудуванні можна зупинити, виростивши нове покоління громадян. Вони будуть інакше розуміти свою роль у формуванні міста.

Ми навчаємо основам архітектури, урбаністики, щоб змінити їхнє ставлення до міста, до того, як ми можемо облаштовувати середовище навколо себе і впливати
Тетяна Смріга

«Це цикл занять для дітей, де ми навчаємо основам архітектури, урбаністики, щоб змінити їхнє ставлення до міста, до того, як ми можемо облаштовувати середовище навколо себе і впливати. Ми хочемо створити продукт, який будемо передавати іншим, – розповідає Тетяна. – Мені здається, що їм було цікаво, несподівано. Я коли готувала лекцію, хотіла розвернути прості речі, щоб діти розуміли, чому ця будівля така, а ця – інша».

11-річний школяр Адріан не пропустив жодного заняття Школи ужгородця. Створенням будівель та міст захопився через комп’ютерні ігри. В реальності все виглядає, на його думку, не менш цікаво.

«Мені сподобалося. На одному занятті ми виходили на вулицю, розглядали різні будинки, що там у дворі, всередині. Потім мали завдання зробити свій проект, якою має бути вулиця, що має бути в окремих будівлях, наприклад, у банку», – ділиться враженнями хлопець.

Заняття у Школі ужгородця
Заняття у Школі ужгородця

Харків допоможе Ужгороду відкрити власну архітектурну школу

Мистецька організація для проведення окремих ворк-шопів запросила експертів з Харкова, де розроблена річна програма Дитячої архітектурної школи. Половина року присвячена власне темі архітектури – будинки, простори, атмосфери, матеріали. А інші півроку – темі міста. Разом з харків’янами ужгородці розробляють серію занять і шукають однодумців, щоб створити таку спеціалізовану школу і на Закарпатті. Тим більше, що охочих займатися багато, у захваті і батьки, і діти.

Зважаючи на те, як дорослі поводяться у місті з архітектурою, є надія, що ці діти так вчиняти з архітектурною спадщиною не будуть
Ганна Твердохліб

Ганна Твердохліб, мама одного з найменших учасників, сама приєдналась до інтерактивної гри: «Я колись тільки читала, що у світі є таке, і дуже рада, що зараз такі заняття проводяться в Ужгороді. Мій маленький син розмальовував будинки, племінниця вчила серйозніші речі. Зважаючи на те, як дорослі поводяться у місті з архітектурою, є надія, що ці діти так вчиняти з архітектурною спадщиною не будуть».

Організатори Школи переконані: якщо поділяться своєю енергією і знаннями з дітьми, років через 20 Ужгород перетвориться на місто, в якому всім комфортно жити.

  • Зображення 16x9

    Ірина Бреза

    На Радіо Свобода працюю з 2015 року. Закінчила факультет романо-германської філології Ужгородського національного університету. У журналістиці – з 1998 року. Стажувалась у Freie Universität Berlin за програмою для журналістів, у редакції Savannah Morning News. Працювала у регіональних ЗМІ Закарпаття, всеукраїнських виданнях та інформагенціях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG