Доступність посилання

ТОП новини

Є російський спецплан зачистки «ЛНР» і «ДНР» – Березовець


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Марія Варфоломеєва

Наразі Кремль продовжує робити ставку на Ігоря Плотницького в угрупованні «ЛНР». Таку думку висловлюють Радіо Свобода експерти, коментуючи чистки в оточенні сепаратистів на Луганщині після нібито вчиненої спроби перевороту в «ЛНР». Поки що Москві слід вдавати наявність стабільності на окупованих територіях. Крім того Володимир Путін позиціонує себе перед Заходом як прихильник Мінських угод. А Плотницький і ватажок «ДНР» Олександр Захарченко є підписантами домовленостей. Хоча ситуація може змінитися і Кремль зрештою висуне менш одіозних маріонеток на чолі сепаратистів, додають фахівці.

Є російський спецплан зачистки «ЛНР» і «ДНР» – Березовець
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На території так званої «ЛНР» не припиняються замахи, вбивства і загадкові смерті серед нинішніх й колишніх очільників цього сепаратистського угруповання. Ще торік на Луганщині вбили «польових командирів» сепаратистів «Бетмена» (Бєднова), Мозгового, Іщенка та Дрьомова, які критикували ватажка «ЛНР» Плотницького. В одним випадках спецслужби сепаратистів визнавали, що це вони «вимушено» відкривали вогонь по своїх колишніх «побратимах», бо ті чинили «запеклий збройний опір». В інших – звинувачували у вбивствах «українській диверсійні групи». В Україні констатували, що «загибель Дрьомова, як власне, і попередніх ватажків терористів «ЛНР» могла бути наслідком суперечок між неконтрольованими козачими ватажками та їхніми російськими кураторами».

У серпні цього року в «ЛНР» повідомили про нібито поранення Ігоря Плотницького внаслідок вибуху біля його авто. В угрупованні заявили, що серед версій інциденту – «напад українських диверсантів». Речник Адміністрації президента України з питань АТО Олександр Мотузяник ці твердження спростував.

А 20 вересня у мережі з’явилося звернення Плотницького про начебто попередження перевороту в «ЛНР». Потім відбулися чистки серед лідерів угруповання. Зокрема, заарештували керівника «народної міліції» «ЛНР» Кисельова. А затриманий у справі спроби вчинення перевороту колишній «голова Ради міністрів» Ципкалов наклав на себе руки. Ватажок «ДНР» Олександр Захарченко стверджував, що російський найманець, звинувачений у вбивстві українських полонених Павлов (відомий за позивним «Моторола») з «батальойном» «Спарта» нібито допоміг Плотницькому придушити «заколот».

Ігор Плотницький (л) та Олександр Захарченко
Ігор Плотницький (л) та Олександр Захарченко

Більшість експертів схиляється до думки, що Плотницький не міг вдатися до таких дій без дозволу російських кураторів. На думку цих оглядачів, і Захарченко, і ватажок «ЛНР» є маріонетками Москви. Інша річ, при всіх можливих питаннях до цих очільників, у Кремлі поки що не хочуть їх міняти. Адже такий крок може виглядати на Заході й на Донбасі як слабкість Росії і посилення нестабільності. Навесні цього року оглядач Сергій Рахманін у «Дзеркалі тижня» стверджував із посиланням на свої джерела, що начебто президент Росії Володимир Путін готовий замінити Захарченка й Плотницького менш одіозними персонажами. Нібито очолити ОРДЛО мали б олігарх Рінат Ахметов і депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Бойко. Але така інформація Рахманіна не підтвердилася.

«Це все цілком прогнозована внутрішньовидова боротьба не без відома Кремля»

Журналіст із Луганська, нині кореспондент газети «День» Валентин Торба зазначив Радіо Свобода, що Москва не лише дала добро Плотницькому на чистки в оточенні, а й допомагає ватажку в цьому.

Не виключено, що Кремль робить ставку на Плотницького. Але не виключно, що його можуть і підсидіти
Валентин Торба

«Не виключено, що Кремль робить ставку на Плотницького та допомагає періодично робити зачистки тих, хто йому заважає, щоб укріплювати чинну вертикаль у «ЛНР». Але не виключно, що його можуть і підсидіти. Так чи інакше, це все цілком прогнозована внутрішньовидова боротьба, яка здійснюється не без відома Кремля», – сказав Валентин Торба.

Політичний експерт Тарас Березовець зауважив Радіо Свобода, що російські куратори не лише допомогли Плотницькому в зачистці, а й могли бути її ініціатором.

Є спеціальний план зачистки цих «республік» від низки найбільш одіозних персонажів
Тарас Березовець

«Звичайно, що без участі росіян такі випадки резонансні, вони не можуть бути. Є спеціальний план зачистки цих «республік» від низки найбільш одіозних персонажів. Ані Захарченко, ані Плотницький ніколи б не давали санкцій на проведення подібних спецоперацій. Усе на території окупованих районів Донбасу контролюється російськими спецслужбами. Ті лідери бойовиків, які намагалися діяти незалежно від них, вони були ліквідовані ще 2015 року. Тому на сьогоднішній день все поле зачищене. І, звичайно, що без участі росіян такі випадки виключені», – вважає Тарас Березовець

Ігор Плотницький під час наради з призначеними ним керівниками міст і районів окупованої частини Луганщини стверджував, що «переворот був спланований і організований київським режимом при пособництві як внутрішніх ворогів «республіки», так і тих, хто прикриває зрадників у Російській Федерації».

Тим часом суд у Києві призначив на 10 жовтня цього року розгляд справи щодо Плотницького. Наприкінці серпня суд дозволив розгляд відповідного кримінального провадження за спецпроцедурою, без участі обвинуваченого. Ватажка «ЛНР» обвинувачують у теракті, захопленні в заручники та переправленні через кордон старшого лейтенанта ЗСУ Надії Савченко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG