Доступність посилання

ТОП новини

Рада закликає міжнародну спільноту засудити рішення суду про заборону Меджлісу


Верховна Рада України закликає міжнародні організації та парламенти іноземних держав засудити і не визнавати рішення суду Росії щодо заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території анексованого Криму. Відповідну постанову №5220 в цілому підтримали 248 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Депутати заявляють, що Меджліс кримськотатарського народу правомірно і законно визнається повноважним представником кримськотатарського народу і діє на основі норм міжнародного права і законодавства України, а в його діяльності немає жодних ознак злочинів.

У Раді наголошують , що заборона діяльності Меджлісу в Криму є «продовженням радянських репресій проти кримськотатарського народу, ця заборона може породити репресії та гоніння щодо членів Меджлісу та тисяч кримських татар, які з ним співпрацюють».

29 вересня Верховний суд Росії підтвердив квітневе рішення підконтрольного Росії Верховного суду Криму, який визнав діяльність Меджлісу «екстремістською» і ухвалив припинити його діяльність. Адвокати Меджлісу заявили, що звернуться до Європейського суду з прав людини.

У квітні після рішення про заборону діяльності Меджлісу світова спільнота висловила рішучий протест у зв’язку з такими діями російської влади. Захист Меджлісу направив апеляцію до Верховного суду Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG