Доступність посилання

ТОП новини

Червоний Хрест: на Донбасі 600 тисяч людей можуть залишитися без водопостачання


Авдіївка, архівне фото
Авдіївка, архівне фото

Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) заявляє, що на Донбасі 600 тисячам людей загрожує припинення водопостачання.

Як повідомляє прес-служба комітету, МКЧХ обіцяє оплатити рахунки за електроенергію.

«Ми ухвалили це безпрецедентне рішення, щоб запобігти виникненню потенційно жахливої гуманітарної ситуації. Це лише тимчасовий захід, а не стале рішення, проте він дозволяє виграти час. Цю проблему можна подолати лише політичним рішенням. Якщо нічого не робити, жителям постраждалих районів доведеться зустріти суворі зимові морози без опалення та водопостачання», – сказав глава МКЧХ в Україні Алан Ешліманн.

За даними комітету, вже понад тиждень на водонапірних станціях, розташованих на контрольованій урядом території Луганської області, відсутнє електропостачання через неоплачені рахунки, в результаті чого станції зупинилися.

МКЧХ висловив свою стурбованість всім сторонам, які беруть участь у переговорах з цього питання, щоб визначити способи оплати води, що постачається об’єктами, розташованими на контрольованій урядом території, на неконтрольовану урядом територію.

У комітеті зауважують, що вимкнення електроенергії впливає на роботу Західної фільтрувальної станції, яка живить систему водонапірних станцій «Карбоніт», що обслуговує Первомайськ, Стаханов, Брянка та Алчевськ, а також впливає на роботу Петровського водозабору, який обслуговує місто Луганськ.

Обидві системи постачають воду до населених пунктів по обидва боки від лінії зіткнення, наголошують в МКЧХ.

Як повідомив радіопроекту «Донбас.Реалії» гендиректор компанії «Луганське енергетичне об’єднання» Володимир Грицай, підприємство відновило подачу електроенергії на об’єкти Попаснянського водоканалу. За його словами, за спожиту електроенергію пообіцяв заплатити комітет Червоного хреста. За даними «ЛЕО», міжнародна організація може покрити близько 16-17 мільйонів гривень.

Водночас у Луганській обласній військово-цивільній адміністрації зауважують, що навіть якщо Червоний Хрест заплатить за два місяці, проблема повністю не вирішиться, оскільки ще є заборгованість перед «ЛЕО» – 120 мільйонів гривень за період 2015-16 років.

У вересні «Луганське енергетичне об’єднання» через борги почало вимикати електропостачання для об’єктів водоканалу, який в свою чергу не може розплатитися з «ЛЕО», оскільки вже два роки не отримує оплату з непідконтрольних Україні територій, туди подається майже 90% води, яку переробляє підприємство. Це питання неодноразово обговорювалося на переговорах в Мінську і була досягнута домовленість, що сепаратисти почнуть перераховувати гроші. Коштів за воду поки що немає.

XS
SM
MD
LG