Доступність посилання

ТОП новини

Якщо країна має волю боротись за свої цінності, вона переможе – начальник грузинського Генштабу


Вахтанг Капанадзе отримує диплом почесного доктора Національної академії сухопутніх військ. Львів, 4 жовтня 2016 року
Вахтанг Капанадзе отримує диплом почесного доктора Національної академії сухопутніх військ. Львів, 4 жовтня 2016 року

Львів – Військова співпраця між Україною та Грузією буде посилена –про це у Львові заявив начальник Генерального штабу Збройних сил Грузії, генерал-майор Вахтанг Капанадзе, якому присвоїли звання «Почесний доктор Львівської Національної академії сухопутних військ». Україна і Грузія переживають нелегкі часи, але мають великий дух, зауважив грузинський генерал.

​Мантія, диплом, відзнака почесного доктора Львівської Національної академії сухопутних військ належать відтепер начальникові Генштабу Збройних сил Грузії, генералові Вахтангу Капанадзе. Він назвав цей факт символічним для армій України та Грузії і наголосив, що готовий стати голосом України не лише у Грузії, але й за кордоном.

Вахтанг Капанадзе у Брюсселі. Жовтень 2015 року
Вахтанг Капанадзе у Брюсселі. Жовтень 2015 року

«Сьогодні у такому мінливому і складному світі важливо, щоб ми стояли пліч-о-пліч із нашими друзями і братами, а особливо в цій гібридній війні нового типу для нас важливою є підтримка», – сказав Вахтанг Капанадзе, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Грузинські військовослужбовці були першими, хто підтримав українців, коли у 2014 році розпочався військовий конфлікт на Донбасі. Вони приїхали в Україну і навчали на полігонах українських снайперів, окремі з них добровольцями воювали поруч із українцями. На Яворівському полігоні шестеро грузинських військовослужбовців, які пройшли війну у себе на батьківщині та навчання у натовських підрозділах, вчили новобранців стріляти і тактиці ведення бою. Їхньою мотивацією було навчити бійців, зупинити ворога на Донбасі.

Грузинські військовослужбовці на вченнях Rapid Trident. Яворівський полігон, вересень 2014 року
Грузинські військовослужбовці на вченнях Rapid Trident. Яворівський полігон, вересень 2014 року

Окрім зброї, Україні треба змінювати управління військами і менеджмент – іще два роки тому так радили грузини українським колегам. Від того часу відбуваються обміни поміж військовослужбовцями і майбутніми офіцерами, курсантами львівської Національної академії сухопутних військ, які на базі військових освітніх закладів пройшли військову підготовку.

«Дуже важко навчати з іншої позиції. Але деякий досвід Грузії можна перейняти. Якщо країна має волю боротись за свої цінності, то ця країна переможе. Такі країни, як Україна і Грузія, з цими довколишніми обставинами не можуть мати одразу дві речі: свободу та мирне життя. Але ми вибрали свободу. Тож ми повинні бути готові боротись за наше життя та наші цінності. Я лише можу дати пораду: треба зберігати волю, рух, розбудувати українські військові сили», – наголосив Радіо Свобода Вахтанг Капанадзе.

Досвід Грузії – важливий

Між військовими навчальними закладами України та Грузії буде підписаний Меморандум щодо обміну між інструкторами і викладачами, курсантами, а також науковими напрацюваннями і здобутками.

«За роки війни наші військовослужбовці відвідали багато військових підрозділів Грузії і отримали величезний і багатий досвід, який ми запроваджуємо у навчально-виховному процесі в нашій академії. Збройні сили Грузії зробили великий крок уперед і відповідають стандартам НАТО, ми маємо що у них перейняти», – зауважив начальник Національної академії сухопутних військ, генерал Павло Ткачук.

Вахтанг Капанадзе навчався два роки в Україні, а також в американському та німецькому військових коледжах. «Найважливіше за кордоном, що я почерпнув, це те, що важливо студента навчити думати, а ще важливіше навчити, як саме він має мислити», – каже він. Наразі, каже грузинський генерал, на практиці це вдається частково. Вже невдовзі він приїде у Львів із лекцією до курсантів академії.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG