Доступність посилання

ТОП новини

Європарламентарі: з Росією слід говорити твердо, пам’ятаючи про всі її дії


Брюссель – Демократичні політики-центристи в Європарламенті, готуючись до саміту ЄС із ключовим питанням відносин співдружності із Росією, закликають європейські столиці продовжувати рішучий тиск на Москву з огляду на її дії в Сирії, Україні чи Грузії. Навіть ультранаціоналісти та прихильники марксистських ідей хоч і традиційно закликали нині до відновлення діалогу з режимом президента Росії Володимира Путіна, однак стримано засуджували те, що діється в Сирії та у східній Україні.

Держсекретар із європейських справ МЗС Словаччини, яка нині головує в Раді ЄС, Іван Корчок анонсує у Страсбурзі проведення на наступному євросаміті «стратегічної дискусії щодо Росії», а в той самий час лідер Європейської народної партії, цієї найбільшої політичної сім’ї Європарламенту, Манфред Вебер каже, що Путін не може бути партнером ЄС, доки він робить політику зброєю.

На його думку, заклики та зусилля Євросоюзу повернути Росію на мирний шлях вирішення конфліктів зазнали краху.

«Умиротворення Росії провалилося, і в ЄС слід визнати, що Володимир Путін не може бути нам партнером, доки він думає, що зброя може робити політику», – заявив лідер «народовців».

Критикуючи підтримку політики Кремля серед ультранаціоналістів Євросоюзу, зокрема французького «Національного фронту», Вебер заявляє, що «цю підтримку, власне, можна зрозуміти, адже Марін Ле Пен (лідер «Національного фронту» – ред.) отримує від Путіна фінансову підтримку».

Марін Ле Пен зі спікером Держдуми Сергієм Наришкіним. Москва, травень 2015 року
Марін Ле Пен зі спікером Держдуми Сергієм Наришкіним. Москва, травень 2015 року

Не забуваймо, що у східній Україні та Криму справи без змін – віце-президент Європарламенту

Звертаючись до крайніх правих політиків, він каже: «Якщо ви дійсно відстоюєте європейський патріотизм, то ви не повинні вибачати Путіна за його дії. Тому я закликаю Європейську раду на саміті поставити «знак питання» над нинішніми переговорами із Путіним, а також над переговорами щодо проекту «Північний потік-2» (нового газогону, що має посилити залежність Європи від російського газу – ред.), які, як виглядає, прогресують у той час, коли пан Путін бомбардує мирне населення в сирійському Алеппо».

Мітинг проти війни в Сирії. Лондон, травень 2015 року
Мітинг проти війни в Сирії. Лондон, травень 2015 року

І політики-консерватори, і ліберали, і соціалісти під час дискусій у Європарламенті щодо майбутнього європейсько-російських відносин наполягали на тому, що з Москвою не можна бути тільки дипломатичними й тактовними, а слід говорити відверто – особливо нині, після прямих звинувачень на адресу Росії у воєнних злочинах, варварських авіаударах по мирних громадянах Сирії, зокрема в наступі на Алеппо, де сирійські війська за підтримки російської авіації здійснили справжню бійню. Експерти натякають на те, що саме це може стати поворотним пунктом у новому погіршенні стосунків Заходу та Росії.

При цьому, наприклад, віце-президент Європарламенту Ришард Чарнецький нагадує колегам: «Якщо ми себе вважаємо поважними партнерами, то треба залишатися послідовними і не забувати, що росіяни загарбали Крим та де-факто частину східної України, і ніщо там досі не змінилося».

Втім, більшість європарламентарів сходиться на традиційній думці, сформульованій цього разу головою фракції Європейських консерваторів та реформістів Саєд Камаль: «ЄС має тримати санкції щодо Росії, доки мінські угоди не будуть повністю реалізовані».

Росія вчиняє злочини проти людяності – Каті Пірі

Тим часом залишатися об’єднаною навколо захисту свобод та відкритих суспільств закликає європейську спільноту його однопартієць, швед Ґуннар Хекмарк. У цьому сенсі, каже він, «ми не можемо повертатися до звичних колишніх відносин із Росією, бо нині ця країна не може бути партнером задля миру». «З того, що діється в самій Росії, в Чечні, у Грузії, Україні, а тепер і в безжальній воєнній кампанії в Сирії, ми бачимо: Росія – це партнер диктаторів та брутальної воєнщини. Тож нам слід бути твердими й об’єднаними, вимагати виконання «Мінська», вести переговори щодо енергетики та «Північного потоку-2» саме через цю призму. Нарешті, ми мусимо вимагати: винні у збитті літака рейсу MH17 мають постати перед судом», – каже він.

На вимогах знайти виконавців та замовників збиття лайнера «Малайзійських авіаліній» особливо наголошували представники Нідерландів, які втратили у трагедії найбільше своїх громадян і які очолили міжнародну Спільну слідчу групу. Політик із Альянсу лібералів та демократів за Європу, нідерландка Каті Пірі каже: те, що сталося із Україною, Кримом, попередні результати розслідування збиття літака рейсу MH17 – все це є ознаками того, що Холодна війна повернулася.

«З огляду на злочини проти людяності, на бійню, влаштовану сирійською армією та Росією в Алеппо, атаку на гуманітарний конвой я закликаю лідерів ЄС додати відповідальних за ці всі дії до санкційного списку», – заявила європарламентар.

Окрім питання санкцій та стратегічних відносин європейської співдружності та Росії, на саміті лідерів держав та урядів ЄС, що відбудеться 20–21 жовтня, також ітиметься про політику у сфері міграції та прикордонного контролю, забезпечення збалансованого підходу до торговельних угод та про «Брекзит».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG