Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську рятують «Рамкове рішення» про відведення військ на Донбасі


Представники місії ОБСЄ спостерігають за відведенням військ у селищі Петровське, що недалеко від Донецька. 3 жовтня 2016 року
Представники місії ОБСЄ спостерігають за відведенням військ у селищі Петровське, що недалеко від Донецька. 3 жовтня 2016 року

Мінськ – Головною темою засідання Тристоронньої контактної групи, яке відбулося в Мінську у середу, було – виконання підписаного 21 вересня Рамкового рішення про розведення сил і засобів ураження вздовж лінії розмежування на Донбасі. Наразі воно не виконується і сторони звинуватили одна одну у недотриманні угоди.

​На засіданні у Мінську представники ОБСЄ констатували, що розведення сил у трьох зонах безпеки, про яке домовилися два тижні тому, не виконується. Сторони звинувачували одна одну у зриві, але від діалогу не відмовлялися.

Переговори йшли важко, до пізнього вечора, з перервами. Врешті посередник на переговорах від ОБСЄ посол Мартін Сайдік зазначив: «Конкретні дати початку відводу кожної сторони були у подробицях обговорені, як у робочій групі з питань безпеки, так і у Тристоронній контактній групі, було досягнуте взаємне розуміння, що кожна сторона оголосить про свою готовність до відведення. Повне дотримання режиму зупинення вогню дуже сприяло якнайшвидшій імплементації Рамкової угоди».

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Представник ОБСЄ має відвідати українських бранців

Дискусія у питанні звільнення полонених продовжувалася, але поступу немає. Українська сторона декларувала свою готовність до поступок, але представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» виступили з ініціативою обміну 618 осіб на 47, тобто 618 арештованих чи вже засуджених бойовиків на 47 українських бранців. Це якісь нереальні вимоги, можливо, вони висунуті для того, щоб заблокувати процес обміну, бо, як стверджує українська сторона, до списку включено багато тих, хто не потрапляє під дії мінських угод, в тому числі арештовані за заворушення у Харкові та Одесі.

Але є домовленість, що найближчим часом українських бранців в ОРДЛО (окремих районах Донецької і Луганської областей) відвідає координатор ОБСЄ в гуманітарній групі Тоні Фріш. Про це, зокрема, повідомив посол Мартін Сайдік.

«Координатор Тоні Фріш у найближчому майбутньому збирається відвідати ОРДО, де має намір зустрітися з утримуваними та ознайомитися з умовами їхнього утримання», – зазначив посередник на переговорах від ОБСЄ.

Ірина Геращенко, представниця України у підгрупі з гуманітарних питань, заявила, що українська сторона також «гостро поставила питання долі підлітків, проти яких в ОРДО порушено «кримінальну справу», яких звинуватили в «диверсії».

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Окрім цього, українська сторона тепер вимагає від Росії звільнити журналіста Романа Сущенка, арештованого у Москві. Однак посол ОБСЄ Мартін Сайдік цю тему коментувати на став.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи має відбутися 26 жовтня.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG