Доступність посилання

ТОП новини

Творці завжди сильні – Влад Троїцький не погоджується з Гавелом


Влад Троїцький. Архівне фото
Влад Троїцький. Архівне фото

Відзначити 80-ліття першого чеського президента, мислителя та драматурга Вацлава Гавела до Праги запросили його однодумців-митців з України, Білорусі та Росії, з країн, які були йому близькі, і долею яких він щиро переймався. Представляти Україну на сцені Національного театру в Празі Чеський культурний центр обрав митців, які, на думку центру, були б найближчими по духу для чеського політика-гуманіста: керівників «Театру переселенців», київський театр імені Івана Франка з його інтерпретацією гавелівської п’єси «Санація» та відомий у світі київський театр «Дах». З керівником театру, Владом Троїцьким, зустрілася журналіст Радіо Свобода Марія Щур.

Політика, що не спирається на моральні принципи, не бачить людину за ідеологічною догмою чи жагою влади, стає руйнівною – про це попереджав Вацлав Гавел і закликав політиків побачити право і необхідність кожної людини жити автентичним життям, наповненим змістом і відповідальністю за людей навколо. Про це нагадують організатори Міжнародного театрального фестивалю, присвяченого спадщині Вацлава Гавела.

«Правда і любов переможе брехню і ненависть» – ці слова Вацлава Гавела є про сучасну Україну, вважає український режисер та гість фестивалю Влад Троїцький. На його думку, мало де ці ідеї чеського політика, дисидента і драматурга мають більший відгук ніж у сучасній Україні, де люди зараз займаються творчістю в найширшому сенсі слова.

«Тією політикою, яку нам презентує світ, політикою війни ми не займаємося. Тому що, як тільки ти переводиш дискурс в розмову «сам дурак», хто є гірший, тоді перемагають «бєси». Якщо ж ти будуєш свій дискурс на творенні, на відкритому серці, на любові, тоді ти будуєш світ, а не руйнуєш», – вважає відомий український режисер.

Вшанування пам'яті Вацлава Гавела на площі Венцеслас. Прага, 5 жовтня 2016 року
Вшанування пам'яті Вацлава Гавела на площі Венцеслас. Прага, 5 жовтня 2016 року

Проте в одному він все ж не погоджується з Гавелом: творчість – це привілей сильних людей, і «жити у правді» – це доля сильних, а не безсилих, як вважав Гавел.

«Єдине, в чому я не погоджуюсь, що це є політика безсилих, чи слабких. Бо для цього якраз потрібно мати і волю, і силу, щоб не впасти у спокусу. Бо якщо дивишся новини, то судячи з них, у світі все пропало і світ є у катастрофічному стані. Але насправді це, як не дивно, грає на руку найбільш реакційним політикам, бо людина починає капсулюватися в своєму страху, вона має відчуття, що все валиться в безодню, і тому людина починає шукати когось, хто візьме на себе відповідальність за її життя», – говорить Троїцький.

В часи дисидентства, в часи найбільших переслідувань творців у тодішній Чехословаччині у своєму знаменитому есеї «Сила безсилих» Вацлав Гавел закликав творити «паралельні інституції». У сучасній Україні переслідувань творців немає, але вони і держава продовжують жити у «паралельних світах», вважає Троїцький, і додає, що не дуже про це шкодує.

«Я і зараз живу у «паралельному світі», але ти від цього стаєш лише більш винахідливим, і одночасно більш чесним стосовно світу», – розповідає режисер.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG