Доступність посилання

ТОП новини

Четвер у Раді: артистів із кокошниками не заборонили, про візи не вирішили


Засідання Верховної Ради. Київ, 6 жовтня 2016 року
Засідання Верховної Ради. Київ, 6 жовтня 2016 року

Парламент у четвер так і не почав розглядати питання візового режиму з Росією. Хоча спікер Андрій Парубій анонсував, що це питання додали до порядку денного. Головна причина – немає голосів. Найчисельніша фракція «Блок Петра Порошенка» відмовилась підтримувати ідею. Не пройшов і законопроект, який мав змусити російських артистів висловити підтримку Україні, перед тим як їхати у державу з гастролями. Його розкритикували як недемократичний і недосконалий.

​Ключовим питання парламентського четверга був візовий режим із Росією: запровадять чи ні? Утім, його навіть не почали розглядати.

Вже вранці стало зрозуміло, що підтримки на рівні фракцій ця постанова не має. Олексій Гончаренко заявив, що його найчисельніший «Блок Петра Порошенка» не голосуватиме за візи, адже такою є позиція уряду. Потрібно думати про мільйони українських громадян, які живуть у Росії, а «не про політичний піар», додав він.

Олексій Гончаренко
Олексій Гончаренко

Згодом голова цієї фракції Ігор Гринів підтвердив, що «сьогодні це питання передчасне».

«Необхідно дізнатися позицію уряду, Міністерства закордонних справ, враховувати громадську думку», – сказав він.

Прогнозовано проти виступив і «Опозиційний блок» – позицію партії озвучили депутати майже відразу.

«Лише візи, звичайно», – говорив керівник «Самопомочі» Олег Березюк. Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко відповідала схоже: «Ми безумовно за, що ви». Утім, не всі члени цих двох партій були настільки ж упевненими, коментуючи візовий режим із Росією в кулуарах.

Чи потрібен Україні візовий режим із Росією? – опитування
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Позиція президента Петра Порошенка: рішення про візовий режим має ухвалити Верховна Рада. У МЗС напередодні заявляли: необхідно зважити усі ризики, адже «Росія буде намагатиметься максимально ускладнити процедуру отримання віз».

Візи для росіян: що думають депутати? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Княжицький: Хочеш виступати в Україні – підпишись, що не підтримуєш Кремль

А на культурному «кордоні» голосування провалили. Законопроект, що мав би захищати інформаційний простір та «відсіювати» російських артистів, які підтримують агресію Кремля, – відхилили. Свого часу профільний комітет його також не схвалив. Парламент навіть не відправив документ на доопрацювання, стільки дискусій у парламенті він викликав.

«Ми заборонили російські серіали. Натомість, підтримали українського виробника. Ми підтримали українську книжку. Але, на жаль, ми не підтримали українську музику, ми не підтримали український театр», – казав головний лобіст законопроекту, голова комітету з культури та духовності Микола Княжицький.

Цей законопроект мав би встановити обмеження російським гастролерам: хочеш їхати з театральними виставами та концертами до України, хочеш мати прокатне посвідчення – підпишись під тим, що не підтримуєш дії Кремля. Та багато хто розцінив цю ідею як недемократичну.

«Цей законопроект не про патріотизм. Він про те, як посадити до російської в’язниці Бориса Гребенщикова та Андрія Макаревича», – обурювалась Ольга Червакова з «Блоку Петра Порошенка».

Якщо російські артисти не можуть цього зробити, то для чого їм сюди їхати? Хай сидять у себе
Андрій Іллєнко

Депутат Андрій Іллєнко відповів Черваковій: «Якщо російські артисти не можуть цього зробити, то для чого їм сюди їхати? Хай сидять у себе… Ті російські актори, які хоча б раз заявили у пресі про підтримку України, їх цей закон не стосується».

Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко висловилась проти законопроекту. За її словами, подібні законопроекти наближують Україну до Росії, адже Кремль звик забороняти «все на світі»: усиновлення хворих дітей, існування Української бібліотеки.

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

«Україна – не Росія, не через заборони треба йти», – говорила Геращенко. Сесійна зала на це кричала «Ганьба!».

Коли стало очевидно, що парламент не має голосів, щоб навіть повернути законопроект на доопрацювання, Микола Княжицький розлютився та звинуватив депутатів, і ту ж віце-спікера Геращенко у роботі на Росію.

Микола Княжицький
Микола Княжицький

Через таких негідників, як Червакова, яка з «Інтера» не вилазить, через Льовочкіна, через інших, які намагаються знищити Україну, не дають прийняти нормальний закон, який підтримує українське мистецьке середовище
Микола Княжицький

«Поки ми не покажемо, хто в цьому залі виступає проти України, на користь олігархічної більшості, яка розкрадала цю країну 25 років, а зараз намагається через таких, як оцей Лещенко тут сидить гавкає, через таких негідників, як оце Червакова, яка з «Інтера» не вилазить, через того ж Льовочкіна, через інших людей, які намагаються знищити Україну, не дають прийняти нормальний закон, який підтримує українське мистецьке середовище», – казав Княжицький.

«Агенти Кремля» і один законопроект

Людина, яка знищила єдиний опозиційний телеканал у часи Януковича – TVI – зараз розповідає про те, що він захищає національні інтереси
Сергій Лещенко

Депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Сергій Лещенко, натомість, відповів Княжицькому тим, що назвав агентом Кремля його: «Людина, яка була з батьком російської пропаганди Кисельовим, яка разом із Сівковичем, який втік до Росії, який причетний до розгону Майдану, людина, яка знищила єдиний опозиційний телеканал у часи Януковича – TVI – і ця людина зараз розповідає про те, що він захищає національні інтереси».

У кулуарах, після голосування, думки депутатів розділились. Депутат від «Блоку Петра Порошенка» та голова Меджлісу Кримськотатарського народу Рефат Чубаров згоден, що потрібно захищати інформаційний простір. І що не повинні артисти, які працювали на інтереси Кремля в Росії чи на окупованих територіях, потім приїжджати на підконтрольні Україні землі, і бути як вдома, каже він.

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

«У той же час, ми не можемо вимагати такого, що ставить життя людей під небезпеку – демонстрації засудження Путіна. А ми знаємо, що за законодавством Росії за це є і карне покарання. Я ж не вимагаю від друзів, які живуть у Криму, щоби вони публічно і голосно сказали, що думають про Путіна і захоплення Криму. Не від усіх можна вимагати рівня мужності, який притаманний деяким людям», – вважає Чубаров.

Депутати-опозиціонери, зокрема, Наталія Королевська з «Опозиційного блоку» висловились традиційно проти ініціатив, які «не сприяють миру». А на питання про захист інформаційного простору депутат відповіла з сарказмом.

«У нас із культурою, розумієте, усе в порядку: вулиці перейменували, пам’ятники позносили. Треба ще заборонити усім їздити – і самі заспіваєм.

Треба ще заборонити усім їздити – і самі заспіваєм
Наталія Королевська

Треба правильно розставляти пріоритети у своїй роботі. Ми не готові сьогодні голосувати за ті законопроекти, які не сприяють миру в Україні, не допомагають Мінському процесу», – сказала вона.

Законопроект дійсно був не зовсім демократичним, хоча для воюючої країни – це питання відносне. Утім, проблема у тому, що він був ще і не дуже продуманим технічно, так вважає голова Першого національного телеканалу України Зураб Аласанія.

Зураб Аласанія
Зураб Аласанія

«Там є такі дрібниці, які забороняють всім і все. Розумію і Миколи Княжицького настрої, який каже, що не наша справа думати про будь-кого з російських акторів, чи вони там «пропутінські», чи на боці України… Я думаю, він надто складний у виконанні. З таким об’ємом не впорався б ніхто, включно з Національною Радою з питань телебачення і радіомовлення», – каже він.

«Якби цей законопроект ухвалили, навряд чи вдалось б перевірити весь медіаконтент, тож це мало би психологічний ефект, патріотичний, але не реальний ефект», – резюмує експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG