Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама помиляється: нова «холодна війна» тільки починається – аналітик


Російська ракетна система «Іскандер-М»
Російська ракетна система «Іскандер-М»

Видання The Daily Beast помістило аналітичну статтю Майкла Вайса на тему загострення американсько-російських відносин у світлі найновіших подій у Сирії та ситуації у Східній Європі, зокрема розгортання нових ракетних систем і призупинення дії деяких міжнародних угод. Автор пише про одне з кращих, на його думку, досліджень що з’явилося торік, а саме працю Михайла Зиґара про американсько-російські відносини за останні вісім років.

«Володимиру Путіну, – пише Зиґар, – не сподобався новий американський президент із самого початку. На його думку, Барак Обама був м’яким лідером... Як це не парадоксально, але Обама, найбільший ідеаліст і миролюбний президент США в живій пам’яті, в Росії став символом війни, мішенню для російської державної пропаганди і расистських жартів, і ненависною фігурою для мільйонів російських патріотів. Його зображували в карикатурах як злощасного ворога, приреченого на поразку від Володимира Путіна».

У п’ятницю державний секретар Джон Керрі закликав провести розслідування щодо причетності Росії до воєнних злочинів у Сирії, після великої кількості доказів про участь російських літаків в бомбардуванні цивільних об’єктів, таких як лікарні і школи, запалювальними боєприпасами і бомбами для нищення міцних структур, пише Вайс.

Російські військові літаки у вівторок поновили важкі бомбардування сирійського міста Алеппо
Російські військові літаки у вівторок поновили важкі бомбардування сирійського міста Алеппо

Голова постійного представництва США при Організації Об’єднаних Націй Саманта Пауер звинуватила Москву в пособництві «варварству» в Сирії; і Вашингтон також звинуватив Кремль в цілеспрямованому знищенні минулого місяця автоколони з допомогою від ООН у північному районі Сирії, що підтвердили відкриті джерела.

Крім того, в п’ятницю, органи безпеки Естонії повідомили, що Росія розгортає системи балістичних ракет «Іскандер-М» в Калінінградській області.

Вайс підкреслює, що ракети «Іскандер-М» можуть бути озброєні як звичайними, так і ядерними боєголовками, і становлять безпосередню загрозу для союзників США у Східній Європі, і будуть розгорнуті в той час, коли ядерний арсенал Росії зараз на 429 боєголовок більший за американський. А це, як повідомляє The Daily Beast, порушує новий Договір СНО від 2011 року, який вважався одним з найбільш витончених здобутків американської дипломатії.

Радіус дії ракет комплексу «Іскандер-М» у разі їх розміщення в Калінінградській області Росії
Радіус дії ракет комплексу «Іскандер-М» у разі їх розміщення в Калінінградській області Росії

Але Росія не тільки накопичує новий арсенал в Європі, пише автор статті.

Після провалу угоди про припинення вогню в Сирії, повідомляє агентство Reuters, Путін подвоїв повітряні й морські поставки матеріальних засобів, призначених для зміцнення режиму Асада. Цілком ймовірно, що поставки призначені, щоб допомогти йому і його іранським союзникам захопити контрольований повстанцями східний район Алеппо.

Вантаж містив оновлену ракетну систему С-300, яка теоретично може вивести з ладу військові літаки США, якщо вони опиняться в межах досяжності. Головний пропагандист Кремля Дмитро Кисельов у програмі «Новини тижня» прямо сказав: «Ми будемо їх збивати».

Те саме повторив представник Міністерства оборони Росії генерал-майор Ігор Конашенков у відповідь на повідомлення, що адміністрація Обами, можливо, обмірковує військові дії проти режиму Асада, відповідно до рекомендацій Об’єднаного комітету начальників штабів ЗС США і Центрального розвідувального управління.

У відповідь на постачання зброї офіційний представник Білого дому Джош Ернест піддав сумніву потребу Росії у зенітних озброєннях для боротьби з «Ісламською державою».

Після того, як коаліційні літаки випадково розбомбили сирійських солдатів у Дейр-ез-Зор, російські офіційні особи почали відкрито звинувачувати Сполучені Штати в підтримці «Ісламської держави» в Сирії.

На цьому не кінець. Путін призупинив дію угоди про переробку плутонію, висунув вимогу припинити всі санкції проти російських чиновників; виплатити компенсацію за будь-які збитки, отримані внаслідок цих санкцій, а також скасувати закон Магнітського, важливий закон про права людини, прийнятий у 2012 році і спрямований на покарання корумпованих російських чиновників; скорочення персоналу сил НАТО на рівні 2000 року тощо.

У відповідь на ці сміховинні вимоги представник російської опозиції Леонід Волков написав у Facebook: «Він повинен був просити про повернення Аляски, вічну молодість, Елона Маска і квиток до Disneyland».

На додаток до воєнної параної російські ЗМІ почали спекулювати тим, що конфлікт на Близькому Сході може призвести до неминучої ядерної війни із Заходом, а міністерство РФ з надзвичайних ситуацій повідомило про підготовку до навчань за участю 40 мільйонів громадян, на випадок ядерної війни.

Автор статті підсумовує, що президент Обама, який провів останні вісім років, наполягаючи, що «холодна війна закінчилася», помилявся, тому що напередодні відходу з його посади він є свідком її повернення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG