Доступність посилання

ТОП новини

Виселення заради мосту: будинки 80 сімей в окупованому Криму знесуть через «будівництво століття»


Будівництво будинків для керчан, яких переселять через будівництво Керченського мосту
Будівництво будинків для керчан, яких переселять через будівництво Керченського мосту

Через будівництво Керченського мосту 80 сім'ям доведеться втратити свої квартири. Їхній житловий масив Цементна слобідка, розташований на околиці Керчі, збираються знести, бо він заважає «будівництву століття». Для людей, які живуть там, вже будують дві нові триповерхівки, розташовані неподалік від їхнього мікрорайону. Кореспондент «Крим.Реалії» з'ясував, до яких будинки переселятимуть людей, житло яких заважає будівництву мосту, і що з цього приводу думають вони самі.

Цементна слобідка ‒ це невелика вулиця в південній частині Керчі, розташована поблизу узбережжя Керченської протоки. Приземкуваті будинки, розташовані тут, були збудовані у 50-х минулого століття.

Літня керчанка Валентина Іванівна (ім'я змінене) разом зі своїм чоловіком отримала в одному з цих будинків квартиру в 1993 році. Напевно, якби тоді хтось їм сказав, що їхній будинок знесуть, бо Росія, яка окупувала український Крим, захоче збудувати тут міст через протоку, це здалося б їм невдалим жартом. Але реальність така, що будинок Валентини Іванівни можуть знести, щоб прокласти на його місці дорогу, що веде до споруджуваного Керченського мосту.

«Як можна ставитися до того, що люди прожили тут по 50 років, а нас зараз переселяють в інше місце? Звичайно, вже іншого вибору немає. Якщо ми навіть не захочемо піти звідти, нас однаково звідти виселять», ‒ з жалем у голосі сказала керчанка під час бесіди з кореспондентом «Крим.Реалії».

Валентину Іванівну та ще понад 80 сімей збираються переселити в мікрорайон Нижній Сонячний, розташований за кілометр від Цементної слобідки, де спеціально для них будують дві триповерхівки.

Ключі ‒ не раніше грудня

Спочатку «чиновники» обіцяли, що нові багатоквартирні будинки будуть готові вже в жовтні. 14 червня підконтрольний Росії «парламент» Криму виділив 20 додаткових мільйонів рублів на будівництво в Нижньому Сонячному. Загалом, за заявами «влади», на зведення двох триповерхівок буде витрачено 246 мільйонів, з яких 226 ‒ це гроші з федерального бюджету Росії.

Нинішній «депутат» Держдуми Росії від керченського округу Костянтин Бахарев, ще будучи кандидатом від «Єдиної Росії», обіцяв, що будівництво почнеться в червні. Але, як повідомив кореспонденту «Крим.Реалії» «заступник голови» підконтрольної Росії «адміністрації» Керчі Роман Кириченко, в середині згаданого місяця не був визначений підрядник, і кошти ще не надходили.

23 вересня об'єкт проінспектувала делегація кримського «уряду» на чолі з фактичним «головою» окупованого Криму Сергієм Аксьоновим.

«Наше завдання ‒ індивідуальний підхід. Робоча група на чолі з «міністром» ЖКГ Криму Сергієм Карповим працюватиме доти, поки не буде дана відповідь на всі питання і досягнуті компроміси за всіма можливими дискусійними темами», ‒ розлого прокоментував перебіг будівництва Аксьонов, виступаючи перед жителями Цементної слобідки.

На момент його приїзду в Нижній Сонячний, за інформацією «міністра» ЖКГ Криму Сергія Карпова, нові будинки були готові «майже на 25 відсотків». За повідомленнями інформаційного центру «Кримський міст», у житловому масиві у вересні була відкрита громадська приймальня з питань майбутнього розселення.

Сергій Аксьонов на зустрічі з керчанами, яких виселяють зі своїх будинків через будівництво Керченського мосту
Сергій Аксьонов на зустрічі з керчанами, яких виселяють зі своїх будинків через будівництво Керченського мосту

«Ми пішли від колективних розмов, працюємо саме з кожною родиною, з кожним жителем і тут же ухвалюємо всі рішення, необхідні для того, щоб він зрозумів, що законність його прав буде дотримана», ‒ наголосив «перший заступник міністра» ЖКГ Республіки Крим Руслан Шаров журналістам.

Підконтрольний Росії «голова» «міністерства» ЖКГ Криму Сергій Карпов повідомив, що будівництво триповерхівок відстає на місяць. Тобто, враховуючи, що спочатку «чиновники» обіцяли збудувати будинки максимум до листопада, то заселення відбудеться не раніше грудня.

«Малосімейка ‒ не квартира»

Валентина Іванівна каже, що її сусіди не в захваті від майбутнього переселення.

«Квартири ‒ малосімейки. А малосімейка ‒ це хіба квартира? Ми не в захваті, але все одно переселять. Мені за загальною площею таку ж пропонують, а за житловою площею ‒ менше дають», ‒ поскаржилася керчанка.

Але не всі жителі Цементної слобідки засмучені ситуацією, що склалася. 51-річна місцева жителька Ірина раніше з недовірою ставилася до обіцянок «чиновників», а зараз задоволена запланованим новосіллям.

«Замість нашої однієї квартири площею 72 квадратних метри нам дали дві по 36 квадратниз метрів. У мене і дочки будуть окремо. Виходить, що навіть трошки в виграші. Єдине, що ми втрачаємо звичний район, але нас переводять буквально за кілометр від нашого будинку. Виходить, що ми будемо не дуже далеко», ‒ сказала Ірина кореспонденту «Крим.Реалії».

За її словами, чиновники запевняють, що жителям при в'їзді вручать документи на житло з правом приватизації. Ірину та деяких інших жителів Цементної слобідки також радує, що їхні нові триповерхівки будуть газифіковані і з автономним опаленням.

У зв'язку з будівництвом Керченського мосту планують знести не тільки житлові будинки, а й інші будівлі, що належать керчанам. 9 вересня «Росавтодор» опублікував список споруд, які підлягають «вилученню» «для потреб Російської Федерації» заради будівництва мосту через Керченську протоку. Серед них 4 сараї, 2 навіси і гараж. За документами, вони належать сім'ям Ніколаєнкам і Лохматовим. Їхню думку з приводу «вилучення» з'ясувати не вдалося, але їхні сусіди кажуть, що за знесені об'єкти господарям заплатять компенсацію.

«Чиновники» обіцяють, що видадуть у користування жителям новобудов, які втратили разом із колишніми квартирами свої городи, нові ділянки. Але, наприклад, Валентина Іванівна каже, що земля на новому місці їй не потрібна.

«Обіцяють, але навіщо вона мені вже. Цей городик я 20 років тримаю, він у мене доглянутий. А там який городик? Нам вже багато років, ми ‒ пенсіонери, інваліди. Нам його вже не підняти, і ми від нього відмовляємося», ‒ сказала керчанка.

За її словами, їй і сусідам обіцяють також дати місця під гаражі. Але гарантовано їх отримають тільки ті власники знесених гаражів, у яких вони були приватизовані. А решта, як каже керчанка, ‒ як пощастить.

Оригінал матеріалу ‒ на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG