Доступність посилання

ТОП новини

Дніпро vs Дніпропетровськ: Конституційний суд відхилив питання про перейменування


Святкування дня міста у Дніпрі, 10 вересня 2016 року
Святкування дня міста у Дніпрі, 10 вересня 2016 року

Конституційний суд відмовився розглядати питання про відповідність основному законові перейменування міста Дніпропетровськ на Дніпро. Один із очільників «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул, який ініціював розгляд цього питання, вважає, що таке рішення Конституційний суд ухвалив під тиском влади. Між тим, деякі населенні пункти, перейменовані в рамках процесу декомунізації, продовжують змінювати назви.

ЗАВАНТАЖИТИ

Як повідомляє прес-служба Конституційного суду, рішення про відмову розглядати питання про перейменування Дніпропетровська на Дніпро є остаточним і оскарженню не підлягає.

Невдовзі після того, як Верховна Рада у травні перейменувала місто, 48 народних обранців – здебільшого із фракції «Опозиційний блок» – звернулися до Конституційного суду із поданням про скасування цієї постанови – як такої, що не відповідає Основному законові.

Найбільш правильним механізмом, на мою думку, було би проведення місцевого референдуму
Олександр Вілкул

«У нас, згідно із Конституцією, єдиним джерелом влади в країні є народ. Найбільш правильним механізмом, на мою думку, було б проведення місцевого референдуму, щоб визначити, як мешканці міста хочуть, щоб місто називалось», – розповів в інтерв’ю Радіо Свобода співголова фракції «Опозиційний блок» Олександр Вілкул.

На його думку, Конституційний суд відмовився від розгляду подання про перейменування Дніпропетровська під тиском влади і «практично, наплював на думку людей».

Мінлива міська рада

Раніше міськрада перейменованого міста не підтримала звернення до парламенту з проханням повернути місту колишню назву. На сесії міськради 8 червня із 64 дніпровських депутатів проголосували лише 27. Проте Олександр Вілкул наголошує на тому, що ще раніше міськрада більшістю голосів закликала не перейменовувати місто.

«Тобто, коли Верховна Рада ухвалювала рішення, то вона мала рішення міськради, що Дніпропетровськ має бути Дніпропетровськом», – зазначає один із очільників «Опозиційного блоку».

За словами Олександра Вілкула, крапку в цьому питанні ще не поставлено. Адже попереду ще розгляд справи в адміністративному суді, який зволікав із розглядом, чекаючи на вердикт Конституційного суду.

Декомунізація потребує регіональної специфіки – історик

Минулого тижня на зустрічі зі студентами-істориками президент Петро Порошенко заявив, що пишається проведеною в Україні декомунізацією. Натомість історик Георгій Касьянов наголошує на тому, що в ході декомунізації одна ідеологема витіснялася іншою, що аж ніяк не сприяє національній злагоді.

Коментуючи ситуацію, історик Кирило Галушко зазначає, що декомунізації необхідна певна регіоналізація. На його думку, потрібна «адаптація декомунізаційної політики до місцевої специфіки Сходу і Півдня України».

Тим часом, Черкаська обласна рада змінила назву двох сіл, перейменованих у рамках декомунізації, оскільки нові назви викликали неприйняття місцевих мешканців. Як повідомляє УНІАН, селу Поминник повернули попередню «комуністичну» назву Вікторівка, а селу Чубівка, навпаки, повернули старовинну назву Ленське.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG