Доступність посилання

ТОП новини

Чому говорять про загоряння телефонів і чи безпечно купувати телефони Samsung?


Співробітник Samsung замінює бракований Samsung Galaxy Note7 в Сеулі, Південна Корея
Співробітник Samsung замінює бракований Samsung Galaxy Note7 в Сеулі, Південна Корея

Микола Щетько

Флагманський смартфон Samsung Galaxy Note7 приніс корпорації лише збитки. Через скандал навколо спонтанних загорянь Note7 найбільший у світі виробник смартфонів повністю зупинив виробництво і продажі пристрою. Усім власникам апаратів компанія порекомендувала вимкнути їх і більше не вмикати. Акції Samsung після цього оголошення впали на 8% (найбільше падіння від 2008 року), компанія вже втратила 17 мільярдів доларів ринкової вартості. 13 жовтня компанія «Samsung Electronics Україна» зробила офіційне повідомлення, в якому пропонує повернути гроші за куплений Galaxy Note7 або обміняти його на Galaxy S7 edge і сертифікат на 2000 гривень.

«В Україні поставки Galaxy Note7 не проводилися і продаж не був розпочатий. Проте всім власникам Galaxy Note7, що перебувають на території України і звернуться на гарячу лінію «Samsung Electronics Україна», буде запропоновано вибрати один із трьох варіантів: обміняти Galaxy Note7 на Galaxy S7 edge і сертифікат на 2000 гривень на нову покупку в брендовому магазині Samsung; отримати в місці придбання Note7 повне відшкодування суми покупки; отримати компенсацію вартості Note 7 від компанії «Samsung Electronics Україна», – йдеться у повідомленні на офіційному сайті «Samsung Electronics Україна».

У чому справа і чому це так важливо

Це перший випадок такого масштабу з флагманським – тобто найдорожчим і досконалим – смартфоном у Samsung, світового гіганта у виробництві смартфонів. Різні проблеми з «флагманами» виникали і раніше, але вони не несли прямої загрози здоров'ю та життю володарів.

До того ж, досі офіційно не повідомили про джерело проблем з Note7. Раніше вважалося, що «слабке місце» – батарея, але загоряння продовжилися навіть після заміни батарей.

Деякі авіалінії зажадали від пасажирів вимикати Note7 на борту або зовсім заборонили їх перевезення. Один рейс американської Southwest Airlines навіть довелося евакуювати.

Як давно це все почалося

Samsung представила Note7 у серпні, і тоді багато оглядачів називали пристрій вартістю приблизно 900 доларів «найкращим смартфоном на Android».

Через кілька тижнів після початку продажів в компанію почали надходити повідомлення про самовільні загоряння Note7.

На початку вересня Samsung оголосила про безкоштовну заміну проблемних апаратів у країнах, де офіційно стартував продаж (наприклад, у Кореї та США) і затримала його вихід на інші ринки.

Наприкінці вересня – на початку жовтня почала з'являтися інформація про загоряння навіть у замінених смартфонах. На це компанія Samsung 10 жовтня відреагувала офіційною заявою: компанія оголосила про зупинку продажів і програми заміни пристроїв.

Володарям всіх Note7 Samsung порекомендувала вимкнути пристрої і перестати ними користуватися. Сторінка продукту вже пропала з офіційного сайту Samsung.

Що робити, якщо ви купили Samsung Note7

Якщо ви не готові ризикувати своєю безпекою і майном, краще скористатися порадою Samsung: вимкнути пристрій і більше ним не користуватися, принаймні до з'ясування обставин.

Тим більше, що «Samsung Electronics Україна» запропонувала повернути гроші за куплений Galaxy Note7 або обміняти його на Galaxy S7 edge і сертифікат на 2000 гривень.

Якщо інший телефон Samsung – чи потрібно турбуватися?

Ні.

З іншими моделями, в тому числі Galaxy S7 і S7 Edge, проблем не виникало.

Чи часто виникають подібні інциденти з батареями?

На жаль, найбільш поширені зараз у світі літій-іонні батареї мають властивість самозайматися під час внутрішніх коротких замикань (докладніше тут). Як правило, в цьому винні внутрішні дефекти батареї і зовнішні пошкодження.

Були інциденти з iPhone, які загорялися, так і з телефонами інших марок, але вони не носили масового характеру і, як правило, були викликані пошкодженнями апарату / батареї або використанням неоригінальних батарей і аксесуарів.

Проблеми з батареями характерні не тільки для ринку смартфонів. Одна з найгучніших подібних подій – ситуація з батареями в новому сімействі літаків Boeing 787 Dreamliner.

У січні 2013 року після пожежі через загоряння батареї на Boeing 787 японської Japan Airlines польоти всіх літаків цієї моделі були припинені. На удосконалення конструкції батареї пішло кілька місяців, збитки Boeing перевищили 600 мільйонів доларів.

Оригінал матеріалу – на сайті проекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG