Доступність посилання

ТОП новини

Савченко: повернення Росії до ПАРЄ можливе тільки на умовах асамблеї


Надія Савченко разомз із Президентом ПАРЄ Педро Аграмунтом
Надія Савченко разомз із Президентом ПАРЄ Педро Аграмунтом

Заяву, з якою виступила цього тижня у Страсбурзі народний депутат, член делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи, сприйняли в Україні неоднозначно. Найбільше критики викликали слова Савченко про те, що вона побувала на окупованій території і що вона за повернення до ПАРЄ делегації Росії. Сама ж Савченко уточнила, що це повернення можливе тільки на умовах ПАРЄ, і наголосила, що Росії довіряти не можна.

Надія Савченко підтвердила повідомлення про її поїздки на окуповані території Донбасу після визволення з Росії.

Я була на окупованій території, недавно. 70 відсотків людей, і навіть ті, хто тримав мене в полоні, шкодують, що вони взялися за зброю. Вони хотіли б «повернутися в Україну»
Надія Савченко

Виступаючи в середу в Парламентській асамблеї Ради Європи, де українська мова, на відміну від російської, не належить до офіційних чи робочих, вона, зокрема, заявила: «Для всіх, хто хоче зрозуміти і знати, що відбувається на Донбасі, на якому я була, на окупованій території, і досить недавно, і спілкувалася з людьми, які, як це не дивно, тримали мене в полоні. Люди зрозуміли, що таке Росія і з чим вони мають справу. І 70 відсотків людей, і навіть ті, хто тримав мене в полоні, шкодують про те, що вони взялися за зброю. Вони хотіли б «повернутися в Україну».

Але, за її словами, це вже не так просто, бо в так званих арміях угруповань «ДНР» і «ЛНР» командирами всіх підрозділів поставили російських офіцерів, і люди змушені йти служити в російську армію за 15 тисяч рублів (за «донбаським курсом» це близько 6500 гривень – ред.), бо на окупованих територіях панує бідність.

Надія Савченко
Надія Савченко

Їх називають «арміями республік», але всі ми маємо чудово розуміти, що це армія Росії
Надія Савченко

«Так, їх називають «арміями республік», але всі ми маємо чудово розуміти, що це армія Росії», – звернула увагу Савченко.

А щодо участі делегації Росії в роботі асамблеї Надія Савченко звернула увагу, що рішення залишити ПАРЄ ухвалила сама Росія.

«І якщо ви зараз говорите про повернення Росії на майданчик ПАРЄ – її ніхто не виганяв! Це правда. Хай повертаються і слухають, слухають людей, які цивілізовані, хай слухають і вчаться, як треба говорити.

Повертати голос російській делегації ще надто рано. Росія ще не засвоїла науку. І права на голос вона не заслужила
Надія Савченко

Але повертати голос російській делегації ще надто рано. Росія ще не засвоїла науку. І права на голос вона не заслужила», – наголосила Савченко.

Слова Савченко не викликали суперечностей у Страсбурзі – депутат

Депутат не пояснила, коли і як вона, за її словами, побувала на окупованих територіях. Раніше Савченко звинувачували в тому, що вона, мовляв, намагалася нелегально перетнути лінію розмежування біля містечка Красногорівки на околиці окупованого Донецька, але українські військові її не пропустили. Вона заперечила той конкретний інцидент, але заявляла, що дійсно тримає зв’язки з людьми на окупованій території, хоча не уточнила, які саме.

Тим часом у самій Парламентській асамблеї Ради Європи цей виступ Надії Савченко не викликав таких суперечностей, як в Україні, розповів зі Страсбурга народний депутат Борислав Береза.

Борислав Береза
Борислав Береза

«Заяви пані Савченко завжди резонансні. Саме тому їх слухають. Але враховуючи, що прислуховуються до колективної заяви від нашої делегації, то тому особливої уваги до неї не було», – сказав він в ефірі телеканалу «112 Україна».

Савченко: повернення Росії в ПАРЄ може відбутися тільки на умовах асамблеї, Росії довіряти не можна

Сама ж Надія Савченко уточнює, що можливе повернення делегації Росії в ПАРЄ може відбутися тільки на умовах асамблеї, але не на тих, яких прагне Росія.

Коментуючи вимоги Москви змінити правила ПАРЄ, щоб унеможливити подальше позбавлення російської делегації права голосу й участі в керівних органах, через що росіяни й залишили асамблею, Савченко в інтерв’ю Молдовській службі Радіо Вільна Європа заявила: «Ну, це Росія вкотре продемонструвала свою азіатську натуру, своє хамство. Натворивши стільки біди, зробивши стільки зла у світі – в Україні, в Сирії і не тільки, всі конфлікти у країнах пострадянського світу – все одно ініціатива належить Росії, – і при цьому ще такі вимоги! Звичайно ж, це було заблоковано».

Надія Савченко: Росії довіряти не можна, ні в чому і ніколи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:58 0:00

На думку Савченко, добрі відносини між Україною і Росією в майбутньому у принципі можливі – адже президенти змінюються, і, за її словами, в Росії буде колись розумне керівництво, в Україні теж.

«Я думаю, що, у принципі, в подальшому можливі економічні відносини, політичні, так само, можливо, культурні, – але тільки як добрі сусіди і ні в якому разі не як «брати», – наголосила вона.

Росії довіряти не можна, ні в чому і ніколи, і це дуже скоро зрозуміє Європа
Надія Савченко

При цьому Надія Савченко додала: «Про те, які уроки можна винести з в’язниці в Росії, – я винесла тільки один урок: що Росії довіряти не можна, ні в чому і ніколи. Я думаю, що у принципі це саме зрозуміє кожна людина, яка коли-небудь зіткнеться з Росією, і це дуже скоро зрозуміє Європа».

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG