Доступність посилання

ТОП новини

Одеса: історія на продаж (розслідування)


Олександр Волошин

Історичний будинок у центрі міста – понівечений родиною місцевого прокурора. Колишнього, але впливового. Настільки впливового, що отримав цілу мансарду історичного одеського будинку безкоштовно – у подарунок від мешканців. От тільки самі мешканці кажуть, що їхні підписи під таким подарунком – підроблені. Менше з тим, мансарда загального доступу вже перетворилась на вісім житлових квартир. Двокімнатну зараз продають за майже два мільйони гривень.

Чарівна Одеса притягує та вабить українців у всі пори року. Але краса та колорит Одеси невпинно потерпає від одвічної жаги збагачення її керманичів. Тепер це місто, де з історичних кварталів стирчать потворні «висотки», а узбережжя всіяне будівельними кранами.

Краєвиди Одеси
Краєвиди Одеси

Перетин вулиць Катерининської та Жуковського, прибутковий дім архітектора Чернігова, споруда кінця ХІХ століття. Пам’ятка історії, архітектури та містобудування з елементами архітектури Північної Європи та Єгипту, прикрашена барельєфами італійського скульптора Паоліні.

Нині це житловий будинок, який втратив свою самобутність після того, як ним зацікавилася родина українського прокурора.

Будинок-пам’ятка на розі вулиць Катерининської та Жуковського в Одесі
Будинок-пам’ятка на розі вулиць Катерининської та Жуковського в Одесі

«Отримав службову квартиру, оселився в нашому будинку Трунов Юрій Миколайович. Отримав три кімнати якраз ось над моєю квартирою в комунальній квартирі. Поступово вся квартира перейшла до нього. А це понад 160 квадратних метрів. І йому здалося цього мало. І він, не попередивши нікого, захопив приміщення горища», – розповідає мешканець будинку Віктор Іванов.

Мешканець будинку Віктор Іванов: «Прокурор Трунов захопив горище»
Мешканець будинку Віктор Іванов: «Прокурор Трунов захопив горище»

Юрій Трунов тривалий час був прокурором міста Одеси та заступником прокурора Одеської області. Горищем історичного будинку він зацікавився у 2007 році. Тоді у будинку провели реконструкцію, а горище перетворили на вісім окремих квартир площею у 540 квадратних метрів.

Екс-прокурор Одеси Юрій Трунов
Екс-прокурор Одеси Юрій Трунов

У відповідному рішенні суду зафіксовано, нібито самі мешканці будинку у 2007 та 2008 роках добровільно і безкоштовно передали горище сину тодішнього прокурора Одеси Юрія Трунова – Миколі.

І все б нічого, однак самі мешканці переконують: жодних документів про передачу горища не підписували.

Мешканець будинку Віктор Іванов розповідає: «Трунов «зробив» документи, за якими мешканці всього будинку, в тому числі і моя сім'я, і я дали дозвіл на безоплатну приватизацію горищного приміщення».

За словами мешканців, сім’я Трунових почала самовільно перебудувати горище у 2008 році. Згодом чиновники з Управління архітектури та містобудування Одеської міської ради встановили, що будівельні роботи ведуться без дозволу інспекції архітектурно-будівельного контролю в Одеській області. І на певний час будівельники зникли.

Але в 2012 році знову почалися активні ремонтні роботи.

«На горищі вже вісім років ведуться якісь роботи. Які і звідки – ми як би не в курсі. І тільки ось Діана показала нам документи, в яких підроблені підписи», – розповідає Геннадій, мешканець будинку.

Діана – донька однієї з мешканок будинку-пам’ятки. «Я знайшла справу, судове рішення. І виявилося, що судове рішення на користь Трунова було видано на підставі заяви жителів. Мені розповідали, що суддя є другом Трунова. Я знаю, що ЖЕК допомагав в «отриманні» підписів і надання даних. І, я думаю, що ДАБІ має пряме відношення теж до цього. Тому що через якийсь час вони отримали дозволи», – розповідає вона.

Журналісти проекту «Схеми» отримали копії заяв мешканців із судової справи, у яких зафіксовані нібито їхні підписи. Для наочного підтвердження фальшивості підписів жителі залишили свої автографи червоним.

Мешканці будинку наполягають, що їхні підписи підробили
Мешканці будинку наполягають, що їхні підписи підробили

Журналісти звернулися до Одеської архітектурно-будівельної будінспекції, яка контролює будівельників і може притягнути порушників до відповідальності.

«Під час перевірки теж власники приховувались. Тобто їх хтось грамотно проконсультував, що на виїзд інспекторів не треба виходити», – скаржиться Станіслав Гайворонський, заступник директора департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області.

Відповідно до Реєстру речових прав на нерухоме майно, нині горішні площі належать новим власникам Віталію Тамарцеву, Дмитру Василенку та Михайлові Луценку. І нині ці площі продають уже як вісім окремих квартир. Двокімнатна, наприклад, коштує майже два мільйони гривень.

«Схеми» спробували додзвонитися до трійці власників 540 квадратних метрів нерухомості у центрі Одеси. Але мобільні Василенка та Луценка не обслуговуються операторами. А замість Віталія Тамарцева слухавку взяв зовсім не причетний до цієї справи чоловік із Бориспільського району на Київщині, який заперечив свою причетність до квартири.

Окрім родини самого прокурора та трійки псевдонових власників, багато питань залишається до контролюючих органів. Адже не просто на їхніх очах, а, по суті, за їхнього сприяння історична мансарда через фальсифікацію відійшла в приватні руки та була перетворена на комерційну нерухомість.

Станіслав Гайворонський зазначає, що документ про готовність об’єкта до експлуатації видавали в Києві. «Даний об’єкт є пам’яткою архітектури, четверта категорія складності. А декларацію зареєстрували по третій категорії. Тобто тут ми вже бачимо, що є недостовірні подані дані, але скасувати декларацію можна теж тільки у присутності порушника», – додав він.

Заступник директора ДАБІ в Одеській області Станіслав Гайворонський: «Категорію складності будівництва вказали неправильно»
Заступник директора ДАБІ в Одеській області Станіслав Гайворонський: «Категорію складності будівництва вказали неправильно»

Справді, згідно з постановою Кабміну, якщо є ризик втрати пам'ятки місцевого значення, встановлюється четверта категорія складності об’єктів будівництва.

Чому ж у центральному офісі ДАБІ в Києві видали документи, що суперечать законодавству України?

Директор Департаменту нормативно-правового забезпечення Державної архітектурно-будівельної інспекції України Сергій Шевченко пояснив, що декларації реєстрували «під чесне слово» власників.

«Замовником і проектантом занижено категорію суб’єкта з четвертої до третьої. Але, знову ж таки, ми не мали підстави для відмови в реєстрації декларації. Зараз відповідальність за декларації несе виключно замовник», – зазначив він.

Директор департаменту нормативно-правового забезпечення ДАБІ України Сергій Шевченко: «Відповідальність за декларації несе виключно замовник»
Директор департаменту нормативно-правового забезпечення ДАБІ України Сергій Шевченко: «Відповідальність за декларації несе виключно замовник»

Документи, які стосуються будинку-пам’ятки, зберігаються в Управлінні охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації.

Олена Воробйова, заступник начальника управління визнала, що документація суперечить законодавству.

Невже місцева влада байдужа до того, як виглядає історичний центр курортного міста?

Комунальне підприємство «ЖКС «Порто-Франківський», згідно з відповіддю Приморської райдержадміністрації, теж зобов’язане контролювати, щоб горище самовільно не забудовували, але там знімальну групу знову перенаправили у ДАБІ.

Горище передароване, нових власників немає, декларації не відповідають законодавству. Через оборудку із будинком-пам'яткою постраждали і мешканці будинку, і місто загалом.

Мешканка будинку Діана Задорожня розповіла, що вона вже звернулася до правоохоронців. Відкрито два кримінальні провадження щодо підробки документів та завдання матеріальної шкоди. Мешканці будинку в усьому звинувачують екс-прокурора Юрія Трунова.

Мешканці звернулися до правоохоронців через заподіяну шкоду
Мешканці звернулися до правоохоронців через заподіяну шкоду

Його син на телефонні дзвінки журналістів так і не відповів, а ось екс-прокурор Одеси та Одеської області Юрій Трунов, який нині живе у маєтку в передмісті Одеси, у грубій формі та вживаючи ненормативну лексикиу заявив, що йому байдуже на кримінальні провадження і загалом на долю будинку.

Правоохоронці проводять досудове розслідування. Мешканці будинку чекають, що права на горище їм повернуть, але згадуючи про прокурорську діяльність Юрія Трунова вже майже ні на що не сподіваються.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG