Доступність посилання

ТОП новини

«Азов» пішов у політику як «Національний корпус»


Делегати голосують під час першого з'їзду нової політичної партії «Національний корпус»
Делегати голосують під час першого з'їзду нової політичної партії «Національний корпус»

Київ – Цивільний корпус «Азов» створив політичну партію «Національний корпус». За результатами голосування делегатів, партію очолив народний депутат України, екс-командир полку «Азов» Андрій Білецький. У програмі нової партії – ставка на власну армію у розв’язанні російсько-українського конфлікту на Донбасі, розвиток економіки з подальшим відновленням ядерного арсеналу, та військово-політична інтеграція з країнами Балтії та іншими послідовними союзниками України у Центральній Європі. Аналітики зауважують, що «Національний корпус» буде спиратися на праве крило українських виборців. Але частина з них не виключає, що партія Білецького є політичним проектом «Народного фронту», від якого він обирався до парламенту.

Рішення про створення політичної партії «Національний корпус» активісти «Азову» та ветерани бойових дій на Донбасі ухвалили на з’їзді в Києві 14 жовтня. За результатами голосування делегатів з’їзду, політсилу на чотири найближчі роки очолив народний депутат України, екс-командир батальйону «Азов» Андрій Білецький. Його першим заступником став керівник штабу ЦК «Азов» Назар Кравченко.

​Виступаючи перед однопартійцями, Андрій Білецький виклав своє бачення нової політичної сили.

Білецький та «азовці» створили партію «Національний корпус» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

​«Що зараз потрібно? Гарна програма партії? Сто ефірів та обговорень? Цим Україна вже наїлася. Ми маємо стати партією реальної дії. Нічого – крім дії. Ніяких слів, біл-бордів, витрачання часу на телешоу, дебати і подібні речі. Наші дії, наша щоденна робота повинні стати найкращою агітацією, найкращою політичною рекламою для нашої партії», – проголосив Білецький, і пообіцяв своїм однопартійцям «багато роботи».

Андрій Білецький
Андрій Білецький

Делегати також затвердили статут і програму партії. Зокрема, «Національний корпус» виступає за відновлення ядерного потенціалу України, націоналізацію стратегічних підприємств і легалізацію вогнепальної зброї. Крім того, згідно з програмою, партія має намір ініціювати громадські обговорення питання відновлення в Україні страти за державну зраду і розкрадання в особливо великих розмірах державних коштів для чиновників вищих рангів. У програмі визнають, що Захід не зміг належно відреагувати на російську агресію щодо України, відтак нова партія пропонує вибудовувати військово-політичний союз «Міжмор’я» – із країнами Балтії та іншими державами Центральної Європи, які показали себе як послідовні союзники України.

​У Цивільному корпусі «Азов» заявляли, що ініціативну групу зі створення нової партії, крім активістів організації, складають «ветерани полку «Азов», волонтери та просто патріоти України.

У вересні, анонсуючи створення нової партії, Андрій Білецький говорив, що партія шукатиме на місцях лідерів, які зможуть об’єднати навколо себе активних людей. Хоча він не пояснив, яка ідеологія буде в нової партії, проте оглядачі не сумніваються, що «Національний корпус» стоятиме на націоналістичних позиціях.

Новий гравець націоналістичного штибу – чи спецпроект «Народного фронту»?

Політолог Володимир Цибулько, між тим, припускає, що партія «Національний корпус» є проектом «Народного фронту», який втрачає надію відновити політичний рейтинг під нинішнім брендом.

«Схильний до думки, що «Народний фронт», апробувавши всі форми реанімації свого рейтингу, став створювати конкурентні проекти, та спробує піти на вибори кількома колонами. Злиття відбудеться у передвиборчий період. Білецький – представляє харківське середовище націоналістів, яке було досить радикалізованим завжди. Харків формував проросійське «дзеркало» раніше, а зараз він ламає шаблони», – каже політолог.

Володимир Цибулько
Володимир Цибулько

Цибулько вважає проект Білецького «топтанням на одному електоральному полі» з іншими націоналістами. Як тільки втратили позиції ВО «Свобода» та «Правий сектор», з’являється політичний проект «азовців», констатує Цибулько. За його словами, ближче до наступних парламентських виборів стане зрозуміло, чи є «Національний корпус» проектом «Народного фронту». Якщо це дійсно так, то громадські та політичні рухи і окремі політики з «НФ» почнуть перетікати до «НК». Якщо ж ні – то це означатиме, що «Національний корпус» має на меті стати лідером у націоналістичному крилі українського політикуму , або дробити це крило.

Політичні перспективи «Національного корпусу», попри гучний старт, є невеликими, оскільки ніша націоналістичних партій в Україні нині незначна, припустив у розмові з Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко.

Стоять за цією політсилою Аваков та інші люди, які допомогли Білецькому перемогти на виборах. Майбутнє партії та Білецького як політика – не надто оптимістичне
Володимир Фесенко

«Частина представників «Народного фронту», близька до Авакова, дрейфуватиме до цієї партії. Білецький – лише фронтмен. Стоять за цією політсилою Аваков та інші люди, які свого часу допомогли Білецькому перемогти на виборах. Ризикну припустити: майбутнє партії та Білецького як політика – не надто оптимістичне. Скоріше, вони повторять долю проекту Дмитра Яроша. Але мають ілюзію на перемогу на виборах», – зазначив політолог

Насправді, уточнює Фесенко, шанси на проходження до парламенту «Національного корпусу» є дуже малими, бо ніша праворадикалів в українському електоральному полі традиційно є обмеженою.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG