Доступність посилання

ТОП новини

У Чорногорії повідомили про затримання сербів, що «планували напади»


На одній із дільниць під час голосування, 16 жовтня 2016 року
На одній із дільниць під час голосування, 16 жовтня 2016 року

Поліція Чорногорії, де відбуваються парламентські вибори, повідомила про затримання 20 осіб, яких підозрюють у плануванні збройних нападів після завершення голосування.

Як повідомив директор національної поліції Чорногорії Славко Стоянович, ці люди, затримані ввечері в суботу, є громадянами Сербії і прибули з цієї країни.

За його словами, група затриманих планувала використати автоматичну зброю для нападів на державні інституції, поліцію і, можливо, на державних діячів.

Інших подробиць він не навів.

Тим часом прем’єр-міністр Чорногорії Мило Джуканович заявив, що сподівається на перемогу на виборах і що Чорногорія і далі буде «послідовно й динамічно рухатися до своїх європейських і євроатлантичних цілей».

У Чорногорії відбуваються парламентські вибори, які називають вирішально важливими для майбутнього курсу країни – в бік Заходу чи в бік Росії. Прозахідна Демократична партія соціалістів, що вже тривалий час перебуває при владі, цього разу має сильних супротивників проросійського і просербського спрямування, що виступають проти вступу країни до НАТО і Європейського союзу.

За оцінками спостерігачів, прозахідний прем’єр-міністр Мило Джуканович нині чолить найбільшому викликові його владі, яку він утримує вже протягом 25 років на посадах прем’єра чи президента Чорногорії. За даними опитувань, партія Джукановича все ж набере найбільше голосів, але цього разу, можливо, не зможе створити уряд самостійно і в такому разі буде змушена до коаліції з іншими партіями.

У Чорногорії, яка, відокремившись 2006 року від проросійської Сербії, різко змінила курс на євроатлантичну інтеграцію, існує досить глибокий розкол між прихильниками і супротивниками інтеграції з Заходом.

Усього за голоси 530 тисяч зареєстрованих виборців і 81 місце в парламенті Чорногорії змагаються 17 виборчих списків, у яких беруть участь загалом 34 партії.

XS
SM
MD
LG