Доступність посилання

ТОП новини

Україна виграла симпатії глядачів у Берліні


Бранденбурзькі ворота
Бранденбурзькі ворота

Берлін – У середині жовтня столиця Німеччини на 10 днів перетворюється у симфонію світла. Українські учасники не лише потрапили до десятки найкращих митців світла, а й виграли у конкурсі за глядацькі голоси. Мільйони ліхтарів, тисячі прожекторів і сотні феєрверків змінюють місто до невпізнання. Адже десятки його всесвітньо відомих історичних та архітектурних споруд і визначних місць з вечора й до опівночі стають об’єктами світлових інсталяцій: Бранденбурзькі ворота, телевежа, фасади архітектурних перлин, парки…

Вдруге до Берліна зі своїм доробком прибули фахівці з багатьох країн, які змагалися за право називатися найкращими у створенні мепінг-проекцій – це така назва інсталяцій, коли одночасно поєднуються лазерні та реальні світлові ефекти. Цього року змагання відбувалися під назвою «Мистецтво і природа». Переможців визначила публіка – голосуванням у соцмережах. Серед десяти фіналістів обрано український колектив мепінгістів, очолюваний киянином Остапом Хитруком. Роботи українців вражають. Вони збуджують уяву, викликаючи зливу емоцій. Упродовж усього часу проведення фестивалю вони займали найвищу сходинку визнання.

Остап Хитрук
Остап Хитрук

Керівник групи Остап Хитрук у розмові з кореспондентом Радіо Свобода розповів, що його команда вперше на такому змаганні у Європі.

«Тут дуже цікаве місце для проекції: телевежа – найвища споруда на континенті. Надзвичайно цікавий проект. У складі нашої команди – 12 осіб. Кожен із нас доклав чимало зусиль для реалізації проекту в Берліні – у створенні персонажів, спецефектів, звуку. У кінцевому підсумку це – наша спільна праця. Перемогти важливо, але однак – найголовніше сама участь, серйозний професійний виклик», – каже Остап Хитрук.

Телевежа з презентацією українського проекту
Телевежа з презентацією українського проекту

А перемогти непросто, адже заявки на участь у конкурсі фестивалю подали понад сто охочих. Але лише десять із них було обрано у фінал. Їхній доробок транслювався із показами на телевежі. Тож потрапити у фінал для учасників – уже чимала перемога. А те, що проекцію показували на найвищій телевежі Європи – з назвами і країни, і нашого колективу: «Україна, компанія «Magic Innovation» – справжнє досягнення, вважає Остап Хитрук.

Україна на конкурсі під номером 5
Україна на конкурсі під номером 5

«Ми пишаємось, це – наша гордість. А також – для нас приємна подія, а для глядачів – чудове видовище. Мої друзі надсилають повідомлення з нашим відеороликом із Берліна, додаючи, що це – досягнення України. Багато адресантів ролика нас не знають, але бачили, що це – український проект. Люди теж пишаються нами, тим, що ми зробили таку роботу. І тому перемога стає для нас уже другорядним питанням», – зізнається Остап Хитрук.

У своєму блозі переможець у Берлінському фестивальному конкурсу написав: «Я пишаюсь«Magic-Innovations 3D Studio», котра створила анімацію, знайомими й незнайомими людьми, котрі вірили в нас, я вдячний усім, хто ділився нашим відео і голосував за нас. Також нашими селебрітіс, котрі ділилися постами й голосували за нас, а за ними – їхні фанати. Тож кожен зробив свій внесок у досягнення результату».

Коли місто поринає у пітьму…

Так, у Берліні відбувся фестиваль світла (Festival of Lights) – масштабне дійство, коли городяни і тисячі туристів мають змогу побачити місто буквально в новому … світлі. І щоразу, ось уже впродовж 11 років, завдяки новітнім технологіям воно вражає неповторністю та оригінальністю, перетворюючи столицю на чарівну казку. Недаремно ж фестиваль має навіть власний гімн, котрий починається зі слів: «Запали світло, нехай воно сяє!»

Пам'ятник Александру фон Гумбольдту перед Берлінським університетом на центральній вулиці Унтер-дер-Лінден теж був об’єктом інсталяції
Пам'ятник Александру фон Гумбольдту перед Берлінським університетом на центральній вулиці Унтер-дер-Лінден теж був об’єктом інсталяції

І воно таки сяє, а фестиваль – це фантастичне дійство, яке порівнюють із симфонією, де замість нот і музики застосовують світло, лазерні шоу та феєрверки, поєднання яких викликає незабутні враження та емоції. Та величезна кількість світлових інсталяцій – це частка фестивалю, бо на вулицях і площах відбуваються культурно-розважальні заходи, музичні концерти, цікаві екскурсії. Навіть у музеях, барах і ресторанах пропонується приурочене до свята дійство. Завершується воно нічним марафоном під назвою «City Light Run», протяжністю 10 кілометрів – центром Берліна, від і до Бранденбурзьких воріт.

Охочі побачити за одну ніч і все мають змогу це зробити: туди доправлять спеціальні автобусні маршрути, річкові трамвайчики і навіть…повітряні кулі. Всі ці засоби пересування прикрашені ілюмінацією, що створює єдину композицію із визначними місцями, які є об’єктами світлових інсталяцій.

Стара бібліотека, Унтер-дер-Лінден
Стара бібліотека, Унтер-дер-Лінден

Мета – гармонія «живих» об‘єктів

Загалом свято світла створювали митці з десяти країн – Німеччини, США, Китаю...Нині споруди не просто освітлюються, а здебільшого на них проектують відеоролики у музичному супроводі. Як розповів Дірк Тіллпак, фахівець комп’ютерних спецефектів, гармонія – найголовніше досягнення спільної роботи численних команд.

«Технічно – це зовсім непросто. Мистецтво полягає у гармонії картинки, музики та форми. Те, що красиво на аркуші паперу, ще не означає, що такою само красивою буде проекція на «живій» споруді», – каже німецький фахівець.

Але глядачі у захваті: центр міста перетворився на мандрівну дорогу в години доби і пору року, коли зазвичай усе місто безлюдніє. І щовечора – у жовтневий дощ і холод – туристи і мешканці міста поспішали від одного об‘єкта до іншого, вражаючись так, ніби бачать їх уперше...

Відеовізерунки на будівлі Старої бібліотеки
Відеовізерунки на будівлі Старої бібліотеки

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG