Доступність посилання

ТОП новини

Перемога України у ПАРЄ: як закріпити успіх?


Київ – 12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила дві резолюції щодо «українського питання» у тій редакції, яку запропонувала делегація України. Так, якщо до обговорення резолюцій один із документів мав назву «Політичні наслідки конфлікту в Україні», то після обговорень назва була змінена на «Політичні наслідки російської агресії в Україні». ПАРЄ, серед іншого, поклала на Росію відповідальність за всі події, що відбуваються на територіях, підконтрольних угрупованням «ДНР» та «ЛНР», які в Україні визнані терористичними. У Києві ухвалення резолюцій назвали перемогою української дипломатії й наголосили, що й надалі продовжуватимуть боротьбу за інтереси України на міжнародній арені.

​Президент України Петро Порошенко привітав схвалення резолюцій Парламентською асамблею Ради Європи щодо політичних наслідків російської агресії в Україні та захисту проти порушень прав людини на окупованих територіях. Про це він написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Порошенко назвав ухвалення обох рішень «спільною перемогою української дипломатії, депутатів Верховної Ради України та проукраїнської міжнародної коаліції».

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба вважає, що «дипломатична війна», яку веде Росія проти України, триває. Нинішні ж антиросійські настрої членів ПАРЄ дипломат пов’язує з діями у Сирії, і через це – зі зміною позиції Німеччини й Франції, які вважать бомбардування мирного населення Сирії неприйнятним.

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

«Стратегічно російських прихильників не поменшало, але на тлі загальної ситуації довкола російських вимог, якими вони обумовлюють своє повернення до ПАРЄ і також на тлі злочинів у Сирії, бомбардування міста Алеппо та блокування французької резолюції по Сирії у Раді безпеки ООН всі ті прихильники Росії притихли. І відповідно, коли їхні голоси примовкли, то голоси іншої сторони стали більш гучними й мобілізованими. Ми здобули додаткову підтримку делегацій, які раніше вагались.

Вдалось ухвалити надзвичайно важливі й сильні з точки зору України резолюції. Але це не означає, що надалі не буде ніякої боротьби
Дмитро Кулеба

І саме завдяки цій зміні балансу вдалось ухвалити надзвичайно важливі й сильні з точки зору України резолюції. Але це не означає, що надалі не буде ніякої боротьби», – заявив Кулеба в ефірі «Громадського ТБ».

Резолюції ПАРЄ – лише перший крок, треба боротись далі – експерти

Закріпити успіх, здобутий українською делегацією на сесії ПАРЄ, і захистити інтереси України на європейській арені цього тижня спробує президент України Петро Порошенко, вважають експерти. На 19 жовтня заплановані політичні консультації високого рівня Україна-ЄС. За інформацією Адміністрації президента України, участь у консультаціях візьмуть президенти України Петро Порошенко, Європейської ради Дональд Туск, Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, Європарламенту Мартін Шульц та профільні члени Єврокомісії.

Київський політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала в розмові з журналістами телеканалу «Еспресо TБ» закликав очільників України, українських дипломатів і політиків «не зачаровуватись» позитивними для Києва рішеннями ПАРЄ. На думку експерта, Росія надалі лобіюватиме свої інтереси і посилюватиме вплив на інституції Євросоюзу через партії і політиків, яких називають «друзями Путіна». Тим більше, що у ключових для українського питання державах – Німеччині і Франції – незабаром відбудуться президентські вибори.

Віталій Бала
Віталій Бала

Велика кількість людей, які є членами ПАРЄ, не розділяють всі ці речі, які стосуються української проблематики, і нам треба дуже багато працювати
Віталій Бала

«Насправді велика кількість людей, які є членами ПАРЄ, не розділяють всі ці речі (які стосуються української проблематики – ред.), і нам треба дуже багато працювати. Резолюції ПАРЄ – це тільки перший крок: так, він дуже важливий, він успішний, і треба привітати нашу делегацію, треба привітати наших дипломатів, які долучились до цього, але треба розуміти, що це тільки перший крок і треба рухатися далі», – зазначив Бала.

Для України вкрай важливо тримати українську проблематику в центрі уваги європейських політиків, тих, від кого залежить ухвалення рішень і щодо продовження санкцій проти Росії, і щодо підтримки України, включно з економічною та військовою. Таку думку в коментарі для Радіо Свобода висловив історик і політолог Олександр Палій. Для цього потрібні як активна публічна діяльність українських дипломатів, так і постійні контакти Києва (політиків, інтелектуалів, громадських активістів) з європейськими політиками та журналістами. Адже українські політики, журналісти, науковці, волонтери на сьогодні – це джерело інформації про події в Україні, про воєнну агресію і «гібридну війну» Росії проти України, вважає фахівець.

Олександр Палій
Олександр Палій

«Безумовно, українським дипломатам розслаблятись не доведеться, тим більше, що війна на сході триває. Але тим не менше позитивні для нас «дзвінки» є! Це, зокрема, і рішення ПАРЄ, хоча ми розуміємо, що це – факультативна організація, яка більше займається, так би мовити, розмовами й дискусіями.

Ми побачили зміну тону, чи пак тональності, у тому числі і міністра закордонних справ Німеччини
Олександр Палій

Щодо суттєвих рішень і заяв, то ми побачили зміну тону, чи пак тональності, у тому числі й міністра закордонних справ Німеччини: він заявив, що зараз, за нинішньої ситуації, вибори на Донбасі неможливі (мова йде про тимчасово окуповані території – ред.). Це хороші заяви, і тим не менше розслаблятися не варто, оскільки треба пояснювати нашу позицію», – наголошує Палій.

За словами Палія, необхідно також знайомити європейських політиків як з новим соціально активним поколінням громадян України (з ветеранами АТО і з волонтерами, які мають свою справу і допомагають українській армії та родинам переселенців), так і з тими, кого можна назвати жертвами російської агресії. На думку експерта, виступи перед депутатами ПАРЄ колишнього в’язня Кремля Геннадія Афанасьєва, розповідь визволеного з полону проросійських бойовиків Володимира Жемчугова зіграли свою – і немаленьку – роль у тому, що ПАРЄ ухвалив резолюції щодо України в «українській редакції».

А той факт, що Жемчугов від 17 жовтня проходить обстеження і лікування у клініці Кельнського університету (ФРН), Київ має використати і як факт, що Україна не кидає своїх громадян напризволяще, і як приклад співпраці між Україною та ЄС у гуманітарній сфері, що надає людського виміру сухій політиці, каже Палій. Тим не менше, наголошує експерт, в умовах «гібридної війни» Росії в Україні та в Сирії вагомішими є активні дії дипломатів та чільних політиків України.

«Так, про Сирію нині багато говорять і показують жахливі фотографії звідти, які суттєво змінили громадську думку в Європі.

Україна може спромогтись на кілька нових дипломатичних ініціатив, пов’язаних, у тому числі, і з переозброєнням нашої армії
Олександр Палій

Але необхідно, щоб про Україну говорили не жахливі фотографії, а щоб говорили наші дипломати і наші політики. Україна може спромогтись на кілька нових дипломатичних ініціатив, пов’язаних, у тому числі, і з переозброєнням нашої армії. Україні необхідно вирішити ключову проблему – це забезпечення України високоточним озброєнням», – сказав експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG