Доступність посилання

ТОП новини

Російську «фабрику тролів» підозрюють у шахрайстві


Будівля в Санкт-Петербурзі, де, за даними ЗМІ, працюють прокремлівські коментатори та блогери
Будівля в Санкт-Петербурзі, де, за даними ЗМІ, працюють прокремлівські коментатори та блогери

У Петербурзі правоохоронні органи почали розслідування діяльності так званої «фабрики тролів» – компанії «Тека», яка займається публікацією проросійських коментарів і постів в інтернеті. Керівництво компанії підозрюється в шахрайстві.

Про те, що в діяльності ТОВ «Тека» (правонаступниці компанії «Агентство інтернет-досліджень») вбачаються ознаки шахрайства, стало відомо з листа начальника відділу боротьби з економічними злочинами та протидії корупції Приморського району Санкт-Петербурга підполковника поліції Д. Н. Ларіонова.

​Цей лист, направлений в районне слідче управління, є відповіддю на запит до правоохоронних органів, підготований журналісткою Людмилою Савчук спільно з юристами «Команди-29». Савчук звернулася до поліції ще наприкінці листопада минулого року і спершу отримала відмову. І ось тепер, мабуть, за дорученням прокуратури, куди теж була відправлена скарга «Команди-29», ухвалене рішення направити матеріали слідчому для того, щоб він, у свою чергу, виніс рішення щодо порушення кримінальної справи.

Людмила Савчук
Людмила Савчук

Журналістка Людмила Савчук працювала в «Агентстві інтернет-досліджень» з січня до березня минулого року. Після звільнення вона повідомила журналістам про те, чим займаються блогери в цьому агентстві, а також про те, що в цій компанії були порушені її трудові права. Людмилі не надали договір про прийом на роботу, не оформили трудову книжку, зарплату платили не в повному обсязі, а за отримання грошей вона не розписувалася. Журналістка звернулася в прокуратуру з проханням провести перевірку компанії. Влітку минулого року Людмила Савчук і «Команда-29» стягнули через суд з «Агентства інтернет-досліджень» заборгованість із зарплати і моральну компенсацію в розмірі одного рубля. На цьому журналістка і юристи не зупинилися і продовжили атаку на «фабрику тролів», розповідає керівник «Команди-29», адвокат Іван Павлов: «Ми навіть не підозрювали, що буде кваліфікована якась із описаних нами подій і фактів як шахрайство. Ми заявили про те, що там, ймовірно, є якісь ознаки несплати податків, тому що співробітники отримують зарплату в конвертах.

Іван Павлов
Іван Павлов

Про факт шахрайства, під таким кутом ми навіть не ставили питання перед органами
Іван Павлов

Говорили про порушення санітарних норм, про порушення правил протипожежної безпеки, але не про факт шахрайства, під таким кутом ми навіть не ставили питання перед органами.

Поліція, ймовірно, реагує за якимось шаблоном. Їм все одно, за якою нормою порушувати справу
Іван Павлов

Але якщо вони побачили в тому букеті порушень, який ми надіслали в нашій заяві, крім усього іншого, ще й факт шахрайства, то це говорить лише про те, що поліція, ймовірно, реагує за якимось шаблоном. Їм все одно, за якою нормою порушувати справу. Вони побачили в цьому шахрайство, а може, у будь-якому випадку справу порушують саме за цією статтею».

Для журналістки Людмили Савчук рішення правоохоронних органів про можливу перевірку «фабрики тролів» на предмет шахрайства теж було несподіванкою, але, з іншого боку, цілком природним продовженням тієї кампанії, яку вона разом з юристами з «Команди-29» оголосили ще влітку минулого року, коли виграли перший суд: «Насправді, наш суд і оформлення мене туди на роботу, хай і заднім числом, – це все слугувало тій меті, щоб ми могли з цією «фабрикою» щось зробити. Тому що з самого початку, коли я туди влаштовувалася для того, щоб спостерігати за їхньою діяльністю, я розуміла, що марно писати про них чергову статтю або пост в інтернеті. Тепер я як визнаний колишній співробітник цієї організації маю право вимагати проведення всебічної перевірки законності її діяльності. Тому ми за допомогою юристів з «Команди-29» і відправили такі запити в різні органи влади.

Ми вже втратили надію на те, що будуть вжиті якісь заходи, тому що мені надходили різні відписки
Людмила Савчук

Ми вже втратили надію на те, що будуть вжиті якісь заходи, тому що мені надходили різні відписки. Одна з таких відписок надійшла з поліції, яка повідомила, що не знайшла цю організацію в тому місці, де вона повинна була розташовуватися. А тепер раптом приходить така відповідь, що не тільки знайшли, але і навіть вирішується питання про порушення кримінальної справи. Це дуже великий крок вперед. А для нас це чудова подія.

Ми не можемо бути задоволені цим результатом, тому що я продовжую стверджувати, що це організація екстремістського характеру. Вона повинна бути терміново закрита, а її керівники і організатори повинні понести кримінальну відповідальність
Людмила Савчук

Але, звичайно, ми не можемо бути задоволені цим результатом, тому що я продовжую стверджувати, що це організація екстремістського характеру. Вона повинна бути терміново закрита, а її керівники і організатори повинні понести кримінальну відповідальність. Але влада закриває на все це очі, тому ми йдемо так – покроково».

Наприкінці вересня минулого року юристам «Команди-29» стало відомо про те, що «Агентство інтернет-досліджень» змінило назву і було реорганізовано як ТОВ «Тека».

– Юридичні особи, особливо недобросовісні, часто користуються такою можливістю, постійною реорганізацією для того, щоб ухилитись від тієї або іншої відповідальності, – пояснює Іван Павлов. – З цим теж доведеться розбиратися. І, до речі, може, той факт, що вони постійно перебувають в процесі реорганізації, позначиться і на кваліфікації його як шахрайства. Подивимося. Зараз складно передбачати ці події. Але найближчим часом ми все це дізнаємося.

– А які дії керівництва товариства з обмеженою відповідальністю «Тека» можуть бути розцінені як шахрайство?

– Зараз складно навіть уявити це собі. Ми подивимося, коли буде ухвалено процесуальну постанову. У ній слідчий повинен буде вказати, які дії він розцінює як шахрайські. Нам зараз дуже складно аналізувати події, які найближчим часом отримають відповідну оцінку.

– Як відомо, «фабрика тролів» – це проект шеф-кухаря Володимира Путіна, засновника холдингу «Конкорд» мільярдера Євгена Пригожина. Чи можливо в наш час виграти в суді у такої могутньої людини з оточення Путіна?

– Розумієте, ситуація змінюється. Іноді змінюється стрімко. Іноді ті люди, які сьогодні в фаворі, завтра можуть з тієї чи іншої причини залишитися не при справах або потрапити в немилість першої особи, тому всяке може бути. Тут важливо, що на нашому боці закон, ми оперуємо виключно законними методами і сподіваємося на те, що державні органи теж будуть використовувати законні заходи для того, щоб якось реагувати на виявлені порушення.

– Яких подальших дій правоохоронних органів щодо «фабрики тролів» ви очікуєте?

– Ми зараз очікуємо процесуального рішення, яке повинно бути ухвалене слідчими органами відповідно до цього листа. Тому що оперативники, які розбиралися з цією справою, побачили порушення, кваліфікували його саме як «шахрайство» і передали матеріали справи слідчим для того, щоб ті вже винесли процесуальне рішення. Так зазвичай робиться перш, ніж порушити кримінальну справу. Така процедура.

Над ТОВ «Тека» згущуються хмари. На 14 листопада призначено судовий розгляд за позовом ще однієї колишньої співробітниці цієї організації – Ольги Мальцевої, яку також офіційно не працевлаштували.

Ольга Мальцева
Ольга Мальцева

Її взяди на роботу в агентство, а потім поскупилися і не виплатили допомогу по догляду за дитиною, та ще й погрожували по телефону. Ольга Мальцева, звільнившись з «фабрики тролів», передала юристам «Команди-29» купу цікавих матеріалів про те, чим займаються «ольгинські тролі» на роботі – зокрема, технічні завдання з написання «патріотичних коментарів» і скріншоти з внутрішнього листування співробітників в месенджері Telegram.

Людмила Савчук розповідає про найголовніше з того, що було виявлено в наданих Ольгою матеріалах: «Сенсаційною знахідкою став IP комп'ютера, з якого, імовірно, вносилися зміни на сайті whoiswho.me. На ньому публікувалися дані опозиційно налаштованих блогерів, яких потім били та машини яких підпалювали. Ці матеріали якраз дають поліції можливість зв'язати безпосередньо «фабрику тролів» з жахливими нападами на людей.

Якщо вони не розслідують ці злочини, то ми будемо дуже сильно здивовані
Людмила Савчук

Я вважаю, що ми їм в руки дали ці докази, і якщо вони не розслідують ці злочини, то ми будемо дуже сильно здивовані. Поки конкретно з цього приводу ми відповіді не отримували. Все працює повільно. Пошта – повільно. Поліція – повільно. Але вона хоч якось працює. Тому ми будемо чекати і сподіватися, що і з цього боку правоохоронних органів візьмуться за цю організацію».

Оригінал матеріалу​ на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG