Доступність посилання

ТОП новини

У пологових будинках Львова здирництво, жахливі умови, бізнес – пікетувальники


Львів’яни протестували проти високої смертності серед новонароджених (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Львів’яни протестували проти високої смертності серед новонароджених (відео)

Львів – 17 жовтня десятки львів’ян прийшли до приміщення Львівської облдержадміністрації з вимогою змінити ситуацію у пологових будинках міста, де, за їхніми словами, жахливі умови перебування пацієнток, хабарництво і висока смертність серед новонароджених. Протестувальники домоглись проведення незалежної перевірки в пологових будинках, звільнення одного з лікарів; батьки померлих немовлят розмовляли з поліцейськими щодо проведення слідства.

​Спершу учасники протесту вшанували пам’ять новонародженої донечки Тетяни Стронціцької. Немовля померло 4 жовтня у пологовому відділенні 3-ї комунальної лікарні. Тетяна з родиною звинувачують медиків у недбалості.

У мене почалась родова діяльність, яку призупинили і сказали лягти спати, а на другий день дитина вже була мертва. То чия це халатність?
Тетяна Стронціцька

«У мене почалась родова діяльність, яку призупинили і сказали лягти спати, а на другий день дитина вже була мертва. То чия це халатність? Я по відгуках в інтернеті шукала лікаря, найкращого. А потім дізналась, що самі медики це обговорення моніторять, залишають тільки позитивні відгуки. Ми на словах домовлялись. Ми прийшли, щоб домогтись незалежної перевірки, експертизи, але не з лікарів львівських, які тут знають один одного і діють лікарські поруки», – розповіла Тетяна Стронціцька.

Свою історію розповідає і Зоряна Манус-Ващишин, у якої народилось мертве дитя влітку цього року в пологовому відділенні Львівської обласної клінічної лікарні.

«Все було добре, дитина мала народитись 15 серпня, я з отруєнням потрапила в патологію медінституту.

29 червня дитина почала менше рухатись, а мені пояснили це дією магнезії. Чотири дні це повторювалось, мені зробили кесарів розтин, дитина була недоношена. 5 днів вона прожила
Зоряна Манус-Ващишин

29 червня дитина почала менше рухатись, а мені пояснили це дією магнезії. Чотири дні це повторювалось, дитина стільки часу мучилась, мені зробили кесарів розтин, дитина була недоношена. 5 днів вона прожила. Ніхто не несе відповідальності, кажуть, що щось довести нереально. Умови перебування жінок там просто жахливі, потрібно випрошувати матрац», – каже Зоряна.

Багато львів’янок бояться народжувати у пологових будинках Львова, тому їдуть або в Польщу, або ж у Луцьк, як це зробила Наталія Міхнова. Разом із чоловіком орендувала квартиру і очікувала народження дитини.

«Там нормальний державний пологовий будинок, там у кожній палаті є ванна, кнопки виклику і до тебе приходять. Вони заборонили вихід лікарів не у свою зміну і це змінило ситуацію. Зовсім інакше ставлення. Це – великий бізнес, який роками функціонує у Львові.

Треба просто лікарям заборонити виходити не у свою зміну, а ще у нас немає перинатального центру і всі пологові будинки перевантажені
Наталія Міхнова

Треба просто лікарям заборонити виходити не у свою зміну, а ще у нас немає перинатального центру і всі пологові будинки перевантажені», – каже Наталія Міхнова.

«Ціна пологів у Львові – 5000 гривень»

Перинатальний центр у Львові, де народжувалось за рік майже чотири тисячі немовлят, зруйнували, починаючи з 2013 року, коли закрили на ремонт і досі ситуація залишається проблемною – немає грошей на відновлення центру. Тим часом два пологові відділення і один будинок у Львові переповнені – жінки лежать і у коридорах, немає належних санітарних умов, жінки кажуть, що це приниження гідності. Протестувальники стверджували, що останнім часом зросла смертність серед новонароджених, за їхніми даними, 26 немовлят померли. А батьки тим часом оббивають пороги кабінетів слідчих, однак довести справу до суду дуже важко, кажуть вони. У руках учасники акції тримали плакати з написом: «Ціна пологів у Львові – 5000 гривень».

На такий закид заступник директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак відповіла: «Ви не маєте сміливості написати у судову інстанцію, коли платите гроші, коли незадоволені медичною допомогою, бо забираєтесь і йдете.

Закликаю вас: припиніть платити, припиніть звинувачувати невинних
Ірина Микичак

Закликаю вас: припиніть платити, припиніть звинувачувати невинних. Так, лежать на коридорах люди, така дійсність».

Однак протестувальники домоглись зустрічі з керівництвом області, прорвавшись у приміщення облдержадміністрації.

Якщо є такі випадки, то прохання офіційно написати заяву в Національну поліцію, щоб провести розслідування
Олег Синютка

Посадовці пообіцяли створити незалежну комісію щодо перевірки медичних установ, звернутись до прокуратури, створити гарячу телефонну лінію, щоб повідомляти про халатність лікарів.

«Якщо є такі випадки, то прохання офіційно написати заяву в Національну поліцію, щоб провести розслідування. Закінчиться розслідування, а цього будемо домагатись за два місяці, зберемось ще раз», – сказав людям голова ЛОДА Олег Синютка.

Олег Синютка
Олег Синютка

Оскільки одне пологове відділення і пологовий будинок – у підпорядкуванні міста, а одне відділення – у підпорядкуванні області, то від міських посадовців Ратуші передусім залежатиме виконання обіцянок. Наразі відділення, де 4 жовтня померла новонароджена дівчинка, міська влада тимчасово закрила на профілактику, кажуть, планову. Львів асоціюється з європейським містом, але маленькі львів’яни тим часом народжуються далеко не в європейських умовах.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG