Доступність посилання

ТОП новини

«В угрупованні «ДНР» будуть «зачищені» й інші» – політолог про вбивство «Мотороли»


Ватажок угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, Олександр Захарченко (ліворуч) і бойовик Арсен Павлов («Моторола»). Окупований Донецьк, 2 травня 2015 року
Ватажок угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, Олександр Захарченко (ліворуч) і бойовик Арсен Павлов («Моторола»). Окупований Донецьк, 2 травня 2015 року

Чи не найактивніше від вечора неділі обговорюють вбивство в Донецьку бойовика угруповання «ДНР», громадянина Росії Арсена Павлова, більш відомого за позивним «Моторола». Напередодні увечері у ліфт, яким їхав Павлов, хтось заклав саморобний вибуховий пристрій – в результаті вибуху бойовик загинув. В угрупованні «ДНР» поспішили звинуватити українську диверсійно-розвідувальну групу. Які ж версії вбивства висувають по обидва боки лінії розмежування?

​Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко вже пообіцяв помститися за смерть «Мотороли» і висловився таким чином, що вбивством Павлова президент Порошенко порушив перемир’я і оголосив «ДНР» війну.

«Я так розумію, що Петро Олексійович порушив перемир’я і оголосив нам війну. Тепер чекайте. Годі! Натерпілися, наобіцялися, говорено-переговорено. Запам’ятайте мої слова: вам буде значно гірше, ніж нам», – заявив Захарченко.

В угрупованні «ДНР» вбивство бойовика «Моторола» назвали терактом, звинувативши в ньому українську диверсійну групу.

Донеччани ж не сприйняли вбивство бойовика як трагедію, а про слова Захарченка висловлювалися досить скептично. Про це розповідає донецький блогер Станіслав Васін.

«Що стосується самого Донецька, то рух на вулицях відбувається у звичайному режимі. Хоча в районі набережної, площі Леніна та безпосереднього самого вибуху посилені патрулі поліції і комендатури. Власне, на місці вибуху досі проводяться слідчі дії. Що ж до реакції пересічних донеччан, то мені, наприклад, сьогодні в громадському транспорті довелося чути від жінки таку репліку: «Краще б опалення включив, ніж війни оголошував», – каже Васін.

А ось українська сторона вважає, що Павлова прибрали свої ж. «Моторола» заважав планам Кремля інтегрувати Донбас в Україну з особливим статусом, вважає донецький політолог Кирило Сазонов. Вижити шансів у Арсена Павлова не було, каже він.

Кирило Сазонов
Кирило Сазонов

В «ДНР» він один із перших, «зачищені» будуть й інші, тому що їм немає місця в новій Україні. Вони не потрібні в Росії
Кирило Сазонов

«Всі одіозні польові командири заважають Москві вдавати, що вона прагне водночас і миру. Безумовно, в «ДНР» він один із перших, «зачищені» будуть й інші в перспективі, тому що їм немає місця в новій Україні. Вони не потрібні в Росії. А якщо Росія збирається повернути Донбас Україні, то без цих персонажів. Найодіозніші будуть зачищені. На їхнє місце поставлять чистих, ні в чому офіційно не замішаних», – каже Кирило Сазонов.

Політолог вважає, що бойовики будуть використовувати вбивство «Мотороли» як привід для дестабілізації ситуації в країні. Не виключає Сазонов і терактів з боку угруповань у містах України.

Українська ДРГ не має ніякого стосунку до вбивства Арсена Павлова, це внутрішні розборки, вважає блогер Денис Казанський.

Денис Казанський
Денис Казанський

Під’їзд добре охоронявся, туди мало доступ дуже обмежене коло осіб. Для мене загадка, що це сталося так пізно
Денис Казанський

«Диверсійна розвідувальна група, ну як вона може проникнути в місто, пройти по місту і потрапити в під’їзд і закласти там вибухівку? Під’їзд добре охоронявся, туди мало доступ дуже обмежене коло осіб. Для мене загадка, що це сталося так пізно. Адже всі активні «герої» 2014 року були або виведені з Донбасу, або зачищені», – говорить блогер.

Експерти вважають, що момент вбивства «Мотороли» обраний не випадково. Поки США і Європа зайняті виборами і не виступають в ролі суворих переговірників, Росія може зачистити незручних командирів для досягнення своїх цілей на Донбасі. Крім того, сепаратисти будуть використовувати вбивство бойовика як ще один привід зірвати Мінські переговори, звинувативши у всьому Україну.

Колишній голова служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж вважає, що після загибелі бойовика російські найманці не будуть масово їхати на Донбас.

«Не дивлячись на те, що там йде «урапатріотичний» підйом, гинути вже ніхто не хоче. Є неофіційний аналіз ситуації на Донбасі, відомо скільки гинуть, як везуть труну. Так, окремі будуть там. Сотні. Але як раніше не буде, коли тисячі їхали», – вважає Маломуж

Загиблий бойовик «Моторола» прибув на Донбас в 2014 році. До цього працював на автомийці в Ростові-на-Дону. Спочатку був у Слов’янську в угрупованні, яке очолював російський полковник Ігор Гіркін (Стрєлков), а згодом створив у Донецьку своє угруповання «Спарта». «Моторола», фактично, зізнався у вбивстві 15 українських полонених, в тому числі і «кіборга» Ігоря Брановицького, якого він власноруч застрелив.

Оточення на вулиці біля будинку де було вбито бойовика угруповання «ДНР» «Моторолу». Донецьк, 16 жовтня 2016 року
Оточення на вулиці біля будинку де було вбито бойовика угруповання «ДНР» «Моторолу». Донецьк, 16 жовтня 2016 року

Соціальні мережі в ніч убивства Павлова розділилися на два табори. З боку сепаратистів йшли гнівні пости і скорбота про загиблого. Український сегмент інтернету, в свою чергу, вправлявся в сарказмі і бажав покійному бойовику «землі скловатою». Найчастіше люди жартували, що соціальний ліфт підніс «Моторолу», що вийшла нова «двохсота модель «Моторола». Вже вранці сторінку «Мотороли» й інші пабліки бойовиків вичистили від проукраїнських коментарів.

В окупованому Донбасі оголосили триденну жалобу за вбитим бойовиком «Моторолою».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG