Доступність посилання

ТОП новини

Депутат Левус пропонує ввести санкції проти олігархів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В умовах гібридного конфлікту, що триває в Україні, загроза терактів чи диверсій в Україні справді існує, їх метою може бути дестабілізація ситуації в Україні, що є значно небезпечнішим. Про це в ефірі «Голосу Америки» сказав народний депутат України з фракції «Народний фронт», голова парламентського підкомітету з питань державної безпеки Андрій Левус, коментуючи погрози ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка, які той озвучив після вбивства в Донецьку відомого бойовика на прізвисько «Моторола».

«Теракти можуть бути вчинені для чого? Для того, щоб посилити тенденції дестабілізації ситуації в Україні. Їхнє головне завдання буде не в якихось конкретних військових цілях чи в жертвах, а в тому, щоби посилити ситуацію напруги, нервозності й дестабілізувати ситуацію в Україні», – зазначив він.

Як фахівець, який працював у Службі безпеки України і нині очолює безпековий підкомітет парламенту, Андрій Левус назвав механізми, завдяки яким вдасться запобігти терактам.

«Перш за все, Служба безпеки України, така, як була у 2014 році і зараз – це дві зовсім різні організації. Прийшло нове покоління людей у Службу безпеки, вони пройшли навчання, є певна реформа. Ми вже можемо реагувати на виклики, у тому числі терористичної загрози, значно ефективніше, ніж це було два роки тому. Другий момент, що і правоохоронні органи, і МВС зовсім іншого рівня, відбулася реформа поліції», – зауважив народний депутат. – Щити ми можемо виставити всередині країни для того, щоб запобігти тому, про що заявляв Захарченко».

Водночас Андрій Левус наголосив, що Захарченко є лише маріонеткою Кремля.

Існує план значно страшніший, ніж диверсії й теракти. Це план внутрішньої дезінтеграції України, це план дестабілізації зсередини
Андрій Левус

«Дійсно, існує план значно страшніший, ніж диверсії й теракти. Це план внутрішньої дезінтеграції України, це план дестабілізації зсередини. До цього плану залучені як і «окупаційний блок», як ми його називаємо у парламенті, так і деякі псевдо-патріотичні популістські сили з однією постою метою: зруйнувати вертикаль влади, і на хвилі соціальних протестів, на хвилі різних інформаційних, так званих антикорупційних «вкидань» дестабілізувати ситуацію в Україні. Це дасть можливість сепаратистам різних мастей бути більш активними», – сказав депутат.

Андрій Левус також розповів про свою ініціативу запровадити санкції проти певних чиновників та олігархів в Україні.

Фактично 30% реального сектору економіки є дотепер окуповані російським олігархічним бізнесом
Андрій Левус

«Суть в тому, що вже більше ніж два роки йде війна, визвольна війна України проти Російської імперії, і фактично 30% реального сектору економіки є дотепер окуповані російським олігархічним бізнесом. Якщо взяти, наприклад, обленерго, то 30% ринку обленерго володіє Бабаков – він був депутатом Держдуми, голосував за анексію Криму, до того він був в організації підтримки «соотечествєнников», тобто фінансував «русскую весну». І зараз навіть «Київобленерго» є в його руках. Це є потенційна загроза нашій безпеці. Те саме стосується Малофеєва – спонсора Гіркіна (Стрєлкова), Ротенберга, «Сбербанку», «Роснєфті» тощо, – перерахував Андрій Левус. – Фактично, ми дозволяємо діяти на території України олігархам і бізнесам, які становлять небезпеку нашій незалежності. І українці самі оплачують війну проти себе, і самі оплачують кампанію з дестабілізації, яка може бути восени».

Андрій Левус також висловив переконання, що Україна здатна протистояти новим викликам, спробам Росії залякати і розколоти європейських партнерів України. «У нас є сили і можливості, щоб це зупинити», – запевнив він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG