Доступність посилання

ТОП новини

«Форум 2000». Нові українські лідери готові взяти відповідальність


Нові загрози, з якими зіштовхується світ, породжують запит на прості рішення, на тверду руку, на популізм та авторитаризм. Одночасно експерти замислюються над тим, як може відповісти західна ліберальна цивілізація на ці виклики. Питання кризи лідерства, потреби в людях, які можуть взяти на себе відповідальність, обговорюють цими днями у Празі на «Форумі 2000», клубі мислителів та політиків, який організував свого часу колишній президент Чехії Вацлав Гавел. Традиційно на форумі представлена й Україна, щоправда, якщо раніше вона ставила більше запитань, ніж відповідей, то зараз ситуація змінюється. Зокрема, на запитання про те, чи готове молоде покоління брати на себе відповідальність, українські молоді реформатори відповідають рішучим «так» і цитують Вацлава Гавела, який казав, що «краще 5 років помилок, ніж 50 років саботажу».

Ювілейне, двадцяте зібрання «Форуму 2000» відбувається у Празі в атмосфері наступу автократії, розгубленості старих західних еліт та пошуку відповіді на виклики, які стоять перед демократичними суспільствами. Темою цьогорічного форуму є гасло: «Мужність взяти на себе відповідальність». Це питання стоїть особливо гостро в розпал президентської кампанії у США й напередодні виборів у ключових європейських країнах. Чи призведуть вони до появи компетентних лідерів, які зможуть взяти на себе відповідальність за долі своїх країн і світу?

Українські учасники конференції поставили це запитання інакше: як людям з громадянського суспільства, не пов’язаним з корумпованою владою, готовим взяти на себе відповідальність, прийти до влади через перепони, котрі продовжує створювати стара система? Одна з учасниць форуму з України, голова «Громадського люстраційного комітету» Олександра Дрік вважає, що стара олігархічна система, яка залишилася в Україні і попри Революцію гідності, намагається зараз відбити атаку громадянського суспільства.

Олександра Дрік
Олександра Дрік

Нинішнє керівництво державою є абсолютно повністю частиною тієї системи, з якою ми і боремося

«Нинішнє керівництво державою є частиною тієї системи, з якою ми і боремося. Вони зберігають її тому, що вона зробила їх тими, ким вони є.

Тому зміни можливі виключно з іншими людьми. Суть питання в тому, як привести цих нових людей до влади

Тому зміни можливі виключно з іншими людьми. Суть питання в тому, як привести цих нових людей до влади», – пояснює Олександра Дрік в інтерв’ю Радіо Свобода.

На її думку, відповідь лежить у площині антикорупційних реформ. Коли старі корупціонери вже не зможуть сховати свої статки від виборців, яких вони улещують, підкуповують та залякують, вони будуть змушені піти, переконана Олександра Дрік.

Ключова антикорупційна реформа – це електронне декларування

«Ключова антикорупційна реформа – це електронне декларування.

Люди зможуть побачити: а хто представляє їхні інтереси в органах державної влади

Його запуск призведе не лише до повноцінної роботи нових антикорупційних інститутів, а, отже, знищення корупції як формуючого для цієї системи елементу, він призведе до того, що люди зможуть побачити, хто представляє їхні інтереси в органах державної влади. Оця відкрита інформація про статки допоможе кожному зробити свідомий вибір. Тому так важливо запустити її зараз, щоб уже наступні вибори привели прореформістську більшість до влади», – додає вона.

Проте цього не відбудеться, якщо затверджене законодавство буде вихолощене, переконана Олександра Дрік.Вона закликає Європейський союз та інших партнерів громадянського суспільства не зменшувати тиску на українську владу і не погоджуватися на компроміси.

Система електронного декларування має працювати так, як це передбачено законодавством. Будь-які зміни до неї призведуть до руйнування системи

«Те, що зараз є ознаки того, що Європейський союз може розглядати зміни до законодавства, які б призвели до закриття частини інформації, для нас є ознакою того, що у найвищому державному керівництві – очевидно, це є президент Петро Порошенко – є спроба використати електронне законодавство як розмінну монету в переговорах, що стосуються інших українських питань. Це неприпустимо.

Система електронного декларування має працювати так, як це передбачено законодавством. Будь-які зміни до неї призведуть до руйнування системи і неможливості виконати нею функції, які передбачалися, коли писалося це законодавство», – наголосила Олександра Дрік.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG