Доступність посилання

ТОП новини

Путін ламає комедію, суттєвих результатів у Берліні не буде – Бєлковський


Станіслав Бєлковський, архівне фото
Станіслав Бєлковський, архівне фото

Проривного результату від зустрічі в «нормандському форматі» в Берліні навряд чи слід очікувати, вважає російський політичний експерт Станіслав Бєлковський.

«Я вважаю, що будь-яких проривних результатів не буде. Мінські угоди як були блефом, так і залишаються. Я вважаю, що нічого не треба очікувати від зустрічі в «нормандському форматі». «Давайте зустрінемося і ще раз зафіксуємо, що в нас нічого не виходить», – сказав він у коментарі Радіо Свобода.

На його думку, президент Росії Володимир Путін не збирається виконувати мінські домовленості, тягне час і чекає на зміну керівників Німеччини і Франції.

«Володимир Путін дуже боїться ізоляції. Будь-яке запрошення на міжнародну зустріч для нього вже є чогось вартим. Тому, звичайно, він поїде, але я не став би перебільшувати політичну значущість цієї події. Путін чекає на те, що Анґела Меркель і Франсуа Олланд підуть наступного року, і тоді зі Штайнмаєром і Саркозі він домовиться про щось. Тому Путін зараз ламає комедію і більше нічого», – вважає Станіслав Бєлковський. (Франк-Вальтер Штайнмаєр – нинішній міністр закордонних справ Німеччини в уряді «великої коаліції» канцлера Анґели Меркель, чільний діяч Соціал-демократичної партії Німеччини, що перебуває в опозиції до «Християнсько-демократичного союзу» Меркель і може сподіватися на перемогу. Ніколя Саркозі – колишній президент Франції, який уже заявив, що знову кандидуватиме на президентських виборах. Обидва відомі схильною до Росії позицією – ред.)

Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявив, що метою саміту в «нормандському форматі» в Берліні в середу ввечері буде домогтися від України просування зі «статусом Донбасу» і законом про вибори на його окупованій частині, включно з детальними зобов’язаннями щодо такого «статусу» і календарем виконання цих вимог.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що від цієї зустрічі не слід очікувати дива, але наголосила на важливості переговорів, на яких, за її словами, буде йтися про «підбиття підсумків, просто безжалісне, щодо того, де ми зараз перебуваємо» у виконанні мінських домовленостей.

Президент України Петро Порошенко водночас заявив, що метою зустрічі буде «спонукати Росію виконати безпекову частину мінських домовленостей». Він теж закликав «не завищувати очікування» від зустрічі в Берліні.

Раніше у вівторок усі чотири країни «нормандського формату» – Україна, Німеччина, Франція і Росія – підтвердили, що їхні керівники проведуть увечері 19 жовтня саміт у Берліні, присвячений у першу чергу врегулюванню на окупованій частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG