Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада підштовхує Нідерланди ратифікувати Угоду про асоціацію


Верховна Рада закликає Нідерланди ратифікувати Угоду про асоціацію (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Київ – Верховна Рада України закликала Нідерланди завершити ратифікацію Угоди про співпрацю України з Євросоюзом. Рішення з цього питання перебуває під сумнівом після консультативного референдуму, на якому нідерландці проголосувати «проти» такого союзу. Парламент із першого разу знайшов голоси для звернення. Утім, багато депутатів коментували в кулуарах, що не вірять в ефективність таких звернень. А парламентарі-опозиціонери взагалі не підтримують Угоду про асоціацію, тож не хочуть переконувати Нідерланди в тому, в що самі не вірять.

​Остаточна ратифікація Угоди про асоціацію України з Євросоюзом зараз залежить від Нідерландів, визнає Верховна Рада. І уряд Нідерландів тепер змушений балансувати між своїм проєвропейським курсом та негативними результатами консультативного референдуму, сказала депутат від «Самопомочі» Олена Сотник.

Олена Сотник
Олена Сотник

«На сьогодні ми маємо ситуацію, коли 0,6% населення Євросоюзу «проти». Це дуже незначна частина, проте вона ставить у складне становище уряд Нідерландів. І у той же час 27 країн-членів ратифікували цю угоду», – наголосила вона.


Остаточна відмова від ратифікації угоди «поставить під сумнів надійність та авторитетність усього Європейського союзу як партнера в очах українців та інших міжнародних партнерів», йдеться у зверненні українських парламентарів. Зрештою, офіційний Амстердам має ухвалити таке рішення, що влаштує нідерландців, українців та Євросоюз загалом, вирішили депутати.

Щоби нівелювати сумніви, Верховна Рада пропонує Палаті представників і Сенату Нідерландів зробити «інтерпретаційну заяву».

«Нам треба переступити поріг Нідерландів і рухатись далі»

Україна спізнилась із подібними зверненнями – уряд мав реагувати ще у квітні, після референдуму, вважає депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Міщенко. Зокрема, виділити кошти на «позитивну пропаганду», яка розвіяла би страхи Нідерландів щодо Угоди про асоціацію. На думку Міщенка, зараз слід зосередитись на тому, щоб заручитись союзниками та підтримкою в інших країнах Євросоюзу.

«Нам треба переступити поріг Нідерландів і рухатись далі. Отут помилки свої врахувати, і зробити все в країнах, де можемо виграти. І лише тоді говорити з Нідерландами. Показати, що вся Європа «за», – сказав депутат Міщенко, який свого голосу за звернення не дав.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко говорить, що його дивує позиція Нідерландів, які так само, як і Україна, постраждали від агресії Росії. Ратифікація була би вигідна обом країнам, упевнений він. Проте Нідерланди мають цілу низку причин блокувати угоду:


«У тому числі і політичні, у тому числі і робота російського лобі. Адже історично Нідерланди зав’язані на Росію – там величезний ринок постачання Росії тюльпанів. Тобто люди у першу чергу рахують гроші», – каже Ляшко.

Жодного голосу за звернення до уряду Нідерландів не дав «Опозиційний блок». За словами його депутата Олександра Долженкова, політична сила проти того, щоб Угода про асоціацію між Україною та ЄС повністю набула чинності. Головна причина – економічна складова угоди і замалі квоти на українську продукцію.

«Ми пропонуємо зазначену угоду. Адже вона є невигідною для нашого вітчизняного товаровиробника. Зокрема, для сектору аграрної промисловості, сектору машинобудування», – говорить Долженков.

Найближчі рік-півтора Нідерланди навряд чи ратифікують угоду – експерт

Ситуація в Нідерландах досить складна, розповідає Любов Акуленко, аналітик Українського центру європейської політики. Якщо Нідерланди вирішать «проти» – це дискредитує країну як надійного члена Євросоюзу, який ще кілька років тому не заперечував проти угоди. Якщо ж «за» – поставить під сумнів думку народу.

«І ті, хто «проти», і ті, хто «за», розуміють, що якщо вони не ратифікують – це буде великий сором для міжнародного права», – говорить Акуленко.

Ця країна має дві ключові дати щодо ратифікації: 1 листопада (уряд має визначитись із рішенням) та 15 березня наступного року (парламентські вибори). Для України краще, щоби рішення було саме в листопаді. Адже тоді при владі в Нідерландах ще буде прихильна до Києва коаліція. Як далі складеться політична ситуація та симпатії, невідомо, говорить Акуленко.


«Яке рішення знайти, досі ніхто не знає. Ситуація зараз доходить до того, що, швидше за все, покажуть жителям Нідерландів весь маразм цих референдумів», – говорить вона.

Швидше за все, найближчі рік-півтора ця держава не ратифікує угоду, прогнозує експерт.

Раніше у Кабінеті міністрів припускали, що Нідерланди все ж вирішать на користь угоди, можливо, із зазначенням особливої позиції. Натомість голова представництва ЄС в Україні Юґ Мінґареллі на прес-конференції в Києві озвучив песимістичні прогнози. На його думку, повної ратифікації до кінця року не буде.


Що стоїть за ратифікацією угоди

До повної ратифікації Угоди про асоціацію з Євросоюзом Україна йде вже тривалий час. У вересні 2014 року Верховна Рада та Європейський парламент синхронно ратифікували її. З початку листопада 2014 року здійснюється її тимчасове застосування. А повністю угода набуде чинності після її ратифікації усіма державами-членами. 27 із них вже це зробили, справа – за Нідерландами.

Президент України Петро Порошенко (ліворуч) і прем’єр-міністр Нідердандів Марк Рютте. Варшава, липень 2016 року
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) і прем’єр-міністр Нідердандів Марк Рютте. Варшава, липень 2016 року

У 2015 році Угоду про асоціацію підтримав парламент та підписав король Королівства Нідерланди. Утім, у квітні 2016 року нідерландці (61% тих, хто прийшов на референдум) проголосували «проти».


Європейська Рада у своїх висновках від 28 червня 2016 року рекомендувала Раді Європейського союзу із закордонних справ знайти, без зволікань, шляхи задоволення занепокоєнь у Нідерландах.

Парламент Нідерландів 22 вересня 2016 року визначив 1 листопада цього року як граничну дату, коли схвалив рекомендації уряду представити до 1 листопада 2016 року позицію щодо ратифікації Угоди про асоціацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG