Доступність посилання

ТОП новини

Рік на посту керівника Одеської митниці: що вдалося зробити Юлії Марушевській


Юлія Марушевська
Юлія Марушевська

Володимир Кацман

Останні два роки щомісячні надходження з Одеської митниці до державного бюджету України складають понад мільярд гривень. Це суттєвий пункт поповнення державної скарбниці, адже він складає більше ніж 2% із загальної суми. 19 жовтня 2016 року виконується перша річниця роботи Юлії Марушевської на посаді керівника Одеської митниці. Тож які результати річної праці у цьому відомстві члена команди реформаторів?

Призначена президентом України Петром Порошенком рік тому на посаду керівника відомства Юлія Марушевська основними завданнями собі поставила встановлення максимальної прозорості роботи митниці та боротьбу із корупцією.

Першим кроком нового керівника до виконання мети стало спрощення багатьох митних процедур. Другим поштовхом у справі підвищення привабливості одеської митниці став меморандум із силовими структурами Одеської області про недопуск фізичних оглядів вантажів. Цей інструмент, за словами Марушевської, використовували лише як тиск на власників вантажів з метою отримання хабарів. Своєї основної функції – виявлення контрабанди та заборонених речей він загалі не виконував.

Економічні експерти кажуть – такі дії дійсно дозволили знизити рівень корупції майже до нуля. Олександр Лазарєв, голова митного комітету Європейської бізнес асоціації, задоволений результатами річної роботи Марушевської:

Одеська митниця однозначно перемогла системну корупцію, тобто немає тієї корупції, яка була до другого Майдану
Олександр Лазарєв

«Одеська митниця однозначно перемогла системну корупцію, тобто немає тієї корупції, яка була до другого Майдану, коли збиралися кошти для відправлення їх, умовно, на Київ. Зараз такої корупції немає, ніхто поборами не займається. І суттєво знизилася побутова корупція. Це та корупція, яка на самих низах. Наприклад, я вже рік точно не чув ніяких навіть натяків від оформлювачів контейнерів з приводу будь-якої «компенсації» за їхні так звані послуги», – зазначає Лазарєв.

Натомість, серед головних недоліків роботи 27-річної голови митниці, експерти та опоненти Марушевської вважають те, що до списку країн, вантажі з яких проходять за спрощеними процедурами, не ввійшли основні імпортери – Китай та Туреччина. Депутат Одеської міської ради Олексій Єремиця вважає це управлінською помилкою.

Фірми, які здійснюють поставки з Китаю чи сусідньої Туреччини, вони стикаються із серйозними проблемами. Бо їх автоматично роблять ледве не ворогами народу та злочинцями
Олексій Єремиця

«Ті фірми, які здійснюють поставки з Китаю чи сусідньої Туреччини, вони стикаються із серйозними проблемами. Бо їх автоматично роблять ледве не ворогами народу та злочинцями, – каже Єремиця. – Хоча ми всі чудово розуміємо, що на сьогоднішній день товарообіг Китаю з тими ж Сполученими Штатами Америки та Євросоюзом – достатньо серйозний, це колосальні суми. Тобто таким чином та робота, та ініціатива, яку здійснила пані Марушевска, вона підриває торгові відносини»

Юлія Марушевська на цей закид відповідає: попри старі умови проходження контролю, ці країни залишаються вірними партнерами Одеського порту.

Одеський порт
Одеський порт

Кількість вантажів на Одеській митниці, які мають країну-походження Китай – це 35%, тому казати, що у нас Китай не проходить чи ще щось – це неправда
Юлія Марушевська

«Зараз, щоб ви розуміли, кількість вантажів на Одеській митниці, які мають країну-походження Китай – це 35%, тому казати про те, що у нас там Китай не проходить чи ще щось – це неправда… І близько 8% це вантажі, країна походження яких є Туреччина», – зазначає Марушевська.

Планують переформатування у Відкритий митний простір

Також під критику підпадає виконання одного із пунктів програми Марушевської – фінансування реконструкції траси М-15, Одеса – Рені, за рахунок надприбутків митниці. Супротивники керівниці митниці кажуть, що надходження в бюджет дорожніх робіт від її відомства просто мізерні. Сама Марушевська погоджується з цим, але пояснює: так виходить через те, що в Києві значно підняли рівень планового заробітку, тому гроші доводиться відправляти в держбюджет. Але навіть попри це, за останні півроку на ремонт траси все ж вдалося надіслати близько 80 мільйонів гривень від перевиконання планів.

«В масштабах наших мільярдних платежів не здається настільки багато, але коли ми ремонтували дорогу на Старокозачому, де 10 кілометрів було за три мільйони гривень відремонтовано – то це відчувається», – наголошує Марушевська.

Ще один пункт, якого очікували від Марушевської на посаді голови митниці – люстрація корумпованих елементів. Проте прямої люстрації так і не було. Масових звільнень не відбулося. Втім, наразі у відомстві планують переформатування у Відкритий митний простір – близько 120 фахівців нової формації вже готові працювати на оновленій митниці. Чекають лише на дозвіл від Кабінету міністрів. Окрім того, оголошений конкурс на посади голів головних митних постів Одеської області, термін подачі заявок – до 25 жовтня.

В нас є фактично 6 вакансій на найважливіші митні пости. Це Одеса-порт, Ізмаїл, Котовськ, Білгород-Дністровський, Георгієвка, Відкритий митний простір та Чорноморськ
Юлія Марушевська

«В нас є фактично 6 вакансій на найважливіші митні пости. Це Одеса-порт, Ізмаїл, Котовськ, Білгород-Дністровський, Георгієвка, Відкритий митний простір та Чорноморськ. На всі ці пости ми оголошуємо конкурс і запрошуємо бажаючих взяти в ньому участь», – зазначає Марушевська.

Отож повільними темпами, але стабільно, одеська митниця під керівництвом Юлії Марушевської змінює свій образ та розвивається. І хоча щомісячний прибуток митниці у 2016 році знизився відносно аналогічного періоду у 2015-му майже на відсоток, а саме з 1 мільярда 240 мільйонів до 1 мільярда 80 мільйонів, в майбутньому, обіцяють реформатори, ситуація нормалізується і прибуток збільшиться. Гарантія тому, каже Юлія Марушевська – 650 нових компаній, які з початку року висловили бажання співпрацювати з Одеською митницею.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG